Новини компаній

Автоцивілка по-новому: огляд змін у 2019

11 October 2019, 15:29

Зміни в автоцивілці у 2019

Абсолютно усі водії добре знайомі з полісом обов’язкового автострахування. Всі зміни цієї сфери приймаються на загальнодержавному рівні та суворо регулюються чинним законодавством. Навесні 2019 року Уряд ухвалив нові правила та вимоги стосовно обов’язкового страхування автоцивільної відповідальності. Детально розглянемо, як зміни вплинуть на водіїв та страхові компанії. Насамперед слід відзначити, що оновлення законодавства – це позитивне явище.


Легалізація електронних полісів

27 березня Кабінетом міністрів були внесені зміни в діючі правила дорожнього руху – постанова №258. Відтепер водії мають право підтверджувати наявність полісу за допомогою електронних носіїв, наприклад, смартфонів, планшетів чи ноутбуків. До цього працівники Нацполіції вимагали роздруковану копію електронного полісу. Автоцивілка онлайн – це найпрактичніший варіант страхування транспортного засобу. Якщо Вас зупиняє поліція і вимагає роздруковану копію електронного полісу, посилайтесь на додаток пункту 2.1. ПДР України. Відтепер електронний поліс став дійсно електронним, оскільки необхідність наявності роздруківок нарешті відпала.

Збільшення страхових виплат

Збільшення страхових виплат

На початку квітня Урядом було схвалено ще декілька змін стосовно автоцивільного страхування. Найбільш позитивною та важливою новиною для водіїв стало збільшення грошової компенсації збитків внаслідок ДТП. Якщо до цієї зміни найбільша сума компенсації складала 100 000 гривень, то тепер її розмір збільшився до 130 000 гривень. Найбільша виплата за загрозу життю та здоров’ю складає 260 000 гривень – це на 60 000 гривень більше минулого показника.

Нові правила діють з вересня цього року, вони передбачають зміни цін на страхування. Наприклад, раніше при розрахуванні вартості автоцивілки важливу роль відігравало місце реєстрації авто, відтепер ціна буде залежати від прописки власника авто, яка зазначена у паспорті. Кількість страхових зон також зменшилася. Тепер їх залишилось лише шість. Зміни цін стосуються власників авто з Дніпра, Львова, Одеси та Харкова.

Ближче до Європи

Законом передбачене поступове збільшення розміру страхових виплат. Остаточна сума компенсація буде зафіксована лише у 2025 році. У Верховній Раді України вже зареєстровано законопроект №10196. Він передбачає захист фінансових інтересів українців, які потрапили у ДТП, на рівні вимог Європейського Союзу. Компенсація за загрозу життю та здоров’ю буде складати 20 мільйонів гривень. Найбільша виплата за пошкодження транспортного засобу буде становити до 16 мільйонів гривень на один випадок.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі