Здоров'я

Яку шкоду несе дим від спаленого листя. Пояснення житомирських лікарів

22 October 2019, 16:39

Восени українці традиційно палять сухе листя. Разом з тим таке багаття несе у собі загрозу для екології та людського здоров'я.

Що потрапляє в ваші легені, коли проходите повз такого багаття, журналістам Житомир.info розповіли у Державній екологічній інспекції Поліського округу.

«При спалюванні сухого листя у повітря з 1 тонни потрапляє близько 9 кг пилу, тобто суспендованих твердих речовин, які ускладнюють дихання. По-перше, ці тверді частки попадають у повітря. Крім того, коли це не сухе листя, а вологе і без доступу повітря тліє, виділяється така отруйна речовина, як бензопірен, яка є дуже канцерогенною. Виділяються при спалюванні цих рослинних залишків також оксид азоту, чадний газ, який також є шкідливим для навколишнього середовища»‎, - головний спеціаліст відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції Поліського округу Ольга Борисюк.


Лікарі застерігають, речовини, які виділяються під час спалювання листя, можуть викликати алергію, астму та онкологічні захворювання.

«‎Якщо це здорова людина, вдихаючи таке повітря, вона також наражає себе на небезпеку. Тому що це може спричинити загрозу її здоров'ю, життю та викликати ті захворювання, якими сьогодні вона не хворіє. Це можуть бути алергічні процеси, бронхіальна астма. Найголовніше, що це канцерогенні речовини і вони можуть викликати злоякісні захворювання будь-якої локалізації»‎, - говорить заступник головного лікаря КП «‎Центр ПМСД» Житомирської міської ради з медичного обслуговування населення Людмила Бондаренко.

За словами медиків, коли ви спалюєте листя, у першу чергу, наражаєте на небезпеку дітей.

«‎Йде запалення верхніх дихальних шляхів, яке викликають збудники, бактерії, а дим, у свою чергу, теж може викликати запалення у дітей. У дитини ніжні шкірні покрови, несформована слизова. Тому дим може викликати гострі захворювання, гострі фарингіти, риніти, трахеїти. Коли у дитини виникають нічні задухи. Більше ніж 500 бронхіальних астм у дітей ми спостерігаємо, що у такий період, спалення листя, призводить в них до загострення. І кожного дня на прийомі у педіатра можуть бути такі діти»‎, - розповіла заступник головного лікаря КП «‎Центр ПМСД» Житомирської міської ради з охорони дитинства та материнства Людмила Зайцева.

Для того, аби не нашкодити навколишньому середовищу та здоров'ю оточуючих людей, не паліть листя, а перетворюйте його на компост – природне добриво.

Якщо ви стали свідком спалювання сміття, можна звернутися: до поліції, виконавчих органів влади, представників громадських організацій та інспекторів Держекоінспекції. Адже спалювання листя є незаконним і тягне за собою адміністративну відповідальність.

Нагадаємо, 5 серпня 2019 року на вулиці Шевченка у Житомирі чоловік спалював суху траву і сміття, не відреагував на зауваження екологів та облаяв їх, а ті викликали патрульних.

Як повідомляв Житомир.info, 28 березня 2019 року Державна екологічна інспекція Поліського округу повідомила, що з початку року в Житомирській області зафіксували 20 випадків спалювання сухотрав’я.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: спалювання листя осінь екологія дим дихання захворювання  
Матеріали по темі