Місто

«​Великий брат» слідкує за вами: у Житомирі встановили відеокамери, здатні розпізнавати обличчя

6 November 2019, 14:28

Під час засідання виконавчого комітету Житомирської міської ради 6 листопада говорили про затвердження програми «Безпечне місто» на наступний рік та систему відеонагляду, яка здатна розпізнавати обличчя людей.

Начальник управління з питань надзвичайних ситуацій міськради Микола Дідківський розповів, що в мікрорайоні Маликова в рамках реалізації проєктів бюджету участі встановлено систему відеонагляду, яка дозволяє ідентифікувати транспортні засоби та навіть впізнавати людину.

«Система зчитує всі номерні знаки машин, котрі в'їжджають, і закладає їх в архів. За потреби, знаючи номерний знак автомобіля, ми можемо визначити, коли, в який час, в якому районі був цей автомобіль. Або навпаки, ми можемо задати номерний знак, і тільки-но цей автомобіль з'явиться в цьому районі, система може тут же подати сигнал тривоги про те, що з'явилась машина. Точно така ж аналітика існує і по розпізнаванню облич. Неважливо, людина прикрила частину обличчя, одягнена вона в головний убір чи ні, але камера достатньо чітко ідентифікує обличчя при нормальних погодних умовах. В головному уборі чи без головного убору, але скрізь, де пересувалась ця людина, камера її ідентифікувала», - розповідає начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Микола Дідківський.


«Великий брат слідкує за вами», - процитував роман-антиутопію «1984» Джорджа Оруела мер Житомира Сергій Сухомлин.

Під час засідання виконкому про особливості, так би мовити, «розумних» систем відеонагляду розповів керівник компанії, яка ці камери встановлювала. За його словами, наразі поблизу залізничного вокзалу тестують ще одну новітню камеру, яка здатна не просто розпізнавати обличчя, але й фіксувати порушення правил дорожнього руху.

«Це не просто камера, це камера з функцією, яка може детектувати обличчя водія та пасажира цілодобово. Для чого це потрібно? На сьогодні ми маємо проблеми із доказовою базою, коли коїться правопорушення, наприклад, ДТП із якимись фатальними наслідками. І згодом в суді неможливо довести якісь факти. Наведу приклад із практики: людина скоїла ДТП і тут же написала заяву, що півгодини чи годину тому в нього вкрали автомобіль і не він був за кермом. Ця камера дає можливість сказати: дивись, дядьку, п'ять хвилин тому ти був за кермом, проїжджав по такій-то вулиці. Окрім того, ця камера має можливість детектувати перевищення швидкості, визначати, чи пристебнутий чи не пристебнутий пасок безпеки, та розмову по телефону», - розповів керівник компанії «Кобі Дістрібьюшин» Олексій Вихристюк.

Мер Житомира запропонував відпрацювати пропозиції із представниками компанії для того, щоб встановити ще декілька таких камер на вулицях міста.

«Іноді краще встановити такі камери, щоб знизити швидкість. У нас є і вулиця Чуднівська, яка постійно має проблеми, проспект Миру, Київське шосе. Є ряд вулиць, де дійсно потрібно встановити такі камери, щоб зменшити кількість правопорушень», - зауважив міський голова.

Доступ до матеріалів із цієї відеокамери також планують надавати правоохоронцям, щоб ті могли використовувати інформацію для виявлення правопорушень.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирі тестують нові технології відеонагляду: встановили камеру під мостом біля залізничного вокзалу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: камера відео спостереження безпечне місто  
Матеріали по темі