Влада

Бази відпочинку на житомирській Корбутівці знаходяться на «військових» землях, тому їх не можуть продати, – депутатка облради

7 November 2019, 12:09

Підприємства-власники не можуть продати бази відпочинку на Корбутівці та Чуднівському шосе за Житомиром, бо земля під ними належить Міноборони.

Про це під час обговорення питання про необхідність повернення «військових» земель державним лісгоспам в Житомирській облраді 6 листопада заявила членкиня «екологічної» комісії, депутатка облради Наталія Рибак.

«У 2016 році ми заверталися з тим, щоб передати ці ліси від Міністерства оборони. Нам прийшла відповідь, що в країні війна, і вони нічого не передають. А тепер що виходить. На сьогодні не тільки Зарічани, а вся Корбутівка й ті ліси, що йдуть на Тетерівку, це все ліси Міністерства оборони. Там ще за радянських часів побудовані від підприємств бази відпочинку. Жодне підприємство не може цю землю оформити, щоб продати ту базу. Тому я підтримую це рішення», – сказала Наталія Рибак після виступу директора ДП «Зарічанський лісгосп» Василя Зарічного, який закликав членів комісії підтримати звернення його державного підприємства до вищих органів влади.

«Прошу підтримати звернення Зарічанського лісгоспу до президента, Кабінету міністрів, Міністерства оборони та Генеральної прокуратури України з метою завершення передачі земель сільськогосподарського призначення на площі 12812 га від Міністерства оборони Державному підприємству «Зарічанське лісове господарство», так як зараз робота нашого лісгоспу блокується судовими позовами від військового прокурора, військової частини та командира КЕЧі. Вони блокують нашу роботу, чим штучно роблять нас банкрутами. Ми втратимо робочі місця і сировину», – сказав Василь Зарічний.

Далі виступили поінформовані депутати.

«Є ціле Міністерство, а в ньому – департамент, який утримує так звані військові лісгоспи. Зараз там іде спеціалізована підготовка, щоб всі лісгоспи передати. Це стосується абсолютно всіх лісгоспів, а не тільки вашого. Іде розмова, об військових лісів не було, і їх передати їх до єдиного фонду», – говорили депутати.

«Згідно з указом президента, ліси військових лісгоспів були передані до Держагентства, і ця операція була здійснена, і майно все передано в Держагенство, і це підприємство вже почало працювати. Військові через три роки обдумалися і кажуть: «Ні, хлопці, ви тут уход за лісом не будете робити, бо тут ліс військовий», і не пускають, виставляють пости і так далі. Є указ президента, є всі рішення, а підприємствам не дають працювати», – зауважив член комісії, депутат облради, директор державного підприємства «Словечанське лісове господарство» Олександр Павлушенко.

«Це ресурс, який був завжди за військовими, і вони ним користувалися, не завжди професійно і не завжди платили податки. Найкращий порядок у державних лісгоспах. Вони підпорядковуються державі», – прозвучало під час обговорення.

Члени комісії запропонували сформулювати звернення таким чином, аби там фігурував не лише Зарічанський лісгосп, а всі державні лісгоспи, на території яких розташовані так звані «військові» ліси. Таку пропозицію депутати підтримали одноголосно. Питання винесуть на розгляд сесії обласної ради.

Нагадаємо, влітку 2019 військова прокуратура повідомляла, що під час передачі цілісного майнового комплексу військового лісгоспу з відання Міністерства оборони України до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів до акту прийому передачі неправомірно включили ділянки лісу, у зв’язку з чим з 2013 року реорганізований військовий лісгосп, який вибув з відання оборонного відомства, продовжував незаконне ведення лісового господарства на території військової частини.

Як повідомляв Житомир.info, у 2016 році військова прокуратура зайнялася незаконною передачею 3500 га землі на території Новоград-Волинського навчального військового полігону для полювання, і в березні 2018 року договір про передачу землі комерційній структурі визнали недійсним.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Наталія Рибак Міоборони земля ліс лісгосп комісія  
Матеріали по темі