Місто

У Житомирі на безбордюрній Михайлівській більшість закладів не доступні для маломобільних мам та людей на візках

8 November 2019, 16:55

Пішохідна вулиця Михайлівська – єдина у Житомирі, яка не має бордюрів, тому вона зручна для всіх людей. Але наскільки доступні для маломобільних груп населення кав'ярні та магазини, які тут розташовані?

Житомирянка Марина Кузьменко має маленьку донечку. Разом з дитиною у візочку вона щодня гуляє по вулиці Михайлівській. Молода матуся говорить: заїхати на пішохідну вулицю можна без перешкод, а ось потрапити до кав'ярні або у магазин, не завжди виходить.

«Складно потрапити до якоїсь кав’ярні, тому що є сходинки. Дуже багато кав’ярень не облаштовані пандусами. Доводиться якимось чином або самій з візочком пробиратися, або просити людей на вулиці», – ділиться молода матуся Марина Кузьменко.


Спочатку разом з дитиною у візочку Марина намагалася потрапити у продуктові магазини. До найбільшого маркету по вулиці Михайлівська жінка так і не потрапила.

«З магазинами дуже проблематично. Якщо взяти магазин «Квартал», то там кілька сходинок. Знову ж за допомогою покупців заходжу, не було у мене жодного разу, щоб хтось з працівників зазначеного магазину виходив та допомогав», – розповідає жінка.

Після цього ми перевірили кав'ярні. Як виявилось, попити каву молода матуся з дитячим візочком може лише у кількох місцях, адже більшість закладів є недоступними для маломобільних груп населення через зависокі сходи або відсутність пандуса. Допомогти потрапити всередину Марині запропонували лише працівники одній з кав'ярень. Жінка запевняє: на відміну від персоналу, пересічні житомиряни завжди готові допомогти.

«Взагалі у нас люди, на диво, стали зовсім іншими. Бачать коляски, мам молоденьких та допомагають. Хочу звернути увагу, що допомагають хлопці-студенти. Можуть відчинити двері, підняти коляску, якщо потрібно», – каже Марина.

Чи зобов'язані заклади облаштовувати свій вхід під потреби маломобільних груп, пояснила представниця Національної Асамблеї людей з інвалідністю в Житомирській області Неля Ковалюк.

«З 1 квітня 2019 року увійшли в дію так звані ДБН В.2.2-40 «Інклюзивність будівель і споруд», але це стосується самих будинків, споруд та прибудинкової території. Там ніби дуже цікаво було все прописано. Це перші ДБН у незалежній Україні, де участь брала громадськість разом з професіоналами. Дуже важко народжувався цей ДБН, знаю колег, які його розробляли. На сьогодні чіткого розуміння та чіткого поняття, що об’єкти мають бути архітектурно доступні, якщо це буде не так, буде відповідальність хтось нести, такого чітко не прописано», – зазначила Неля Ковалюк.

Жінка говорить, що особисто вона може на цій вулиці потрапити на обід лише в кілька закладів.

«Я сьогодні пів дня працювала у міській раді як громадський діяч. Зараз перерва, мені хочеться вийти попити кави чи перекусити. Але на Михайлівській немає жодного об'єкту, який архітектурно доступний. Можливо, є один чи два, але у порівнянні з тією кількістю, що тут є, це ніщо», – ділиться Неля Ковалюк.

Представниця Національної Асамблеї людей з інвалідністю пояснила, що потрібно зробити, аби кав'ярні, магазини та інші заклади стали доступними для всіх людей.

«По-перше, законодавство має відповідати і має бути прописана відповідальність за те, що не зроблено, штрафні санкції. Вибачте, але це лише таким чином. Наразі всі автовокзали для того, аби отримати ліцензію, мають пройти навчання, яке проводять громадські активісти, які тому навчалися. Наприклад, така організація, як моя – «Молодь. Жінка. Сім’я». Ми навчали представників автовокзалів. Я не кажу, що вони за день всьому навчилися, але якесь уявлення, поняття мають. Якщо не буде якогось просвітництва у цьому питанні, то питання буде стояти на місці, це друге питання. А також має бути добра воля кожного власника, міської ради та керівництва», – говорить Неля Ковалюк.

Нагадаємо, 21 жовтня 2016 року для житомирян відкрили частину відремонтованої Михайлівської. Вже через кілька днів, люди поділилися своїми враженнями з журналістами Житомир.info. Зокрема, частина перехожих зазначає, що вулиця стане більш зручною для пішоходів, адже тут прибрали бордюри.

Як повідомляв Житомир.info, 23 квітня 2019 року житомиряни з дитячими візочками та головний архітектор тестували на доступність сквер на Лятошинського.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Михайлівська бордюр візок маломобільні групи населення  
Матеріали по темі