Здоров'я

Житомирські лікарі порадили при ГРВІ не займатись самолікуванням і попередили про ускладнення у дітей

12 November 2019, 16:14

Осінь традиційно вважають сезон хвороб. Найпоширенішим серед захворювань є ГРВІ (гострі респіраторні вірусні інфекції). За словами лікарів, така застуда небезпечна через ускладнення. Саме тому медики закликають не займатися самолікуванням, а йти до лікарні, а також обов'язково одягати захисну маску.

«Може бути гострий риносинусит, гайморит, фарингіт, ларингіт, гострий бронхіт, а також ускладнення таке, як пневмонія. Найперше хворий має, якщо працює, піти з роботи додому. Щоб він не був у колективі, не інфікувати інших і щоб розпочав лікування. Вдома хворий не контактує з рідними, одягає маску, яку змінює кожні дві години та обов’язково вимірює температуру. Якщо температура невисока, субфебрильна, 37,2-37,5, хворий йде до свого лікаря або до лікаря-педіатра, також одягає маску, і вже лікар призначає лікування. Якщо температура досить висока, хворий може викликати лікаря до себе додому», - ‎ говорить завідувачка амбулаторії № 7 Наталія Крошка.


Що робити, аби не підчепити вірусну інфекцію? Лікарі радять уникати контакту з хворими.

«‎Якщо це є гостра вірусна інфекція, тобто, це не є грип, найкраще уникати контакту з хворими людьми. Найкраще не контактувати на відстані 2 метрів, тобто, все, що ближче 2 метрів з хворою людиною, ви можете інфікуватися», - ‎розповіла завідуюча амбулаторією № 7 Наталія Крошка.

Батькам лікарі порадили не панікувати та обов’язково привести дитину на прийом до лікаря. Лікар-педіатр Наталія Зозуля зазначила, що лікування народними методами може закінчитися лікарняним ліжком.

«‎Звичайно, не панікувати, не займатися лікуванням, не йти в аптеку або сусідка, бабуся сказала, все ж таки купувати медикаменти по призначенню лікаря. Зволоження повітря, зміцнювальні напої. Тобто, багато пити, а також прогулянки на свіжому повітрі. Народні методи - вони не доведені, вони неефективні. Дуже часто, коли дитині дають пити мед, калину, малину, це призводить до ускладнень у вигляді ларингітів, обструкцій, тобто, це може закінчитися лікарняним ліжком. Краще давати багато пити чистої води, чаю, компоту з сухофруктів та не зловживати калиною, малиною‎», - каже ‎лікар-педіатр Наталія Зозуля.

Найвразливішими до ускладнень є діти до одного року. За словами лікаря-педіатра, за два місяці у Житомирі було зафіксовано понад 10 випадків ускладненнями після ГРВІ.

«‎Складні випадки бувають частіше у маленьких дітей до року. Інколи буває, що після температури, вірусної інфекції можуть виникати запалення, бронхіти, отити. У старших дітей менше ускладнень. Це все залежить від напруженості імунітету в дитини. Якщо дитина з групи ризику, це часто хворіюча дитина, якщо у дитини є супутня патологія, то вона звичайно дає ускладнення, плюс діти, які адаптуються до садочка», - зазначила Наталія Зозуля.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області зросла захворюваність на грип та ГРВІ серед дітей. За перший тиждень листопада у Житомирській області на грип та ГРВІ захворіли 6162 особи, що на 4% більше, ніж за попередній тиждень, 4 273 – це діти.

Нагадаємо, станом на 4 листопада 2019 року рівень захворюваності на ГРВІ у Житомирській області знизився за рахунок зменшення на 7% дитячої захворюваності.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ГРВІ лікарі грип Житомир  
Матеріали по темі