Місто

Як працюють медіатеки у житомирських школах та чи доступні вони для учнів

13 November 2019, 19:43

Який вигляд мають медіатеки сьогодні та чи користуються популярністю серед школярів – 13 листопада 2019 року перевіряли журналісти Житомир.info на прикладі трьох закладів: ЗОШ №7, ЗОШ №28 та гімназія №23. Медіатеках у всіх закладах активно використовують для проведення семінарів, тренінгів та презентацій, у деяких майже кожного дня проводять уроки.


У ЗОШ №7 імені Валерія Бражевського медіатеку відкрили взимку 2018 року, на її створення пішло 519 тисяч гривень з міського бюджету. Відразу, як заходимо до приміщення, бібліотекарка починає переміщати меблі та зауважує – не встигли їх розставити після радіодиктанту національної єдності (був 9 листопада - ред.).

Вона розповідає: медіатека відкрита для всіх, а найчастіше тут проводять час учні молодших та середніх класів.

«Тут проводяться тренінги, виховні заходи для учнів і вчителів. А взагалі учні приходять на перервах, інколи роблять уроки, в своїх гаджетах виконують свої вправи. Але у нас зараз провели інтернет у всіх класах, тому кількість учнів вже зменшилась, потреба в інтернеті та медіатеці трішечки згасає», - каже завідуюча медіатекою ЗОШ №7 Ілона Сахно.

Учні розповідають, що медіатека популярність серед старшокласників не користується. Якщо потрібно щось роздрукувати, то це можливо, але приміщення часто буває зачинене.

«Коли, наприклад, на урок потрібно якусь презентацію зробити, то йдемо до медіатеки і представляємо (її там)», - говорить учень ЗОШ №7 Тарас.

«Вона закрита на перервах», - додає учень ЗОШ №7 Владислав.

У ЗОШ 28 медіатеку відкрили восени 2017 року. На її створення пішло понад 400 тис. грн. Працівники закладу розповідають: майже кожного дня тут проходять уроки, а ми стали свідками індивідуального заняття з учнями.

«Працюють три комп'ютери, учні за ними працюють та знаходять необхідну інформацію. Дуже часто старшокласники користуються, пишуть реферати й інші роботи», - розповідає завідуюча медіатекою ЗОШ №28 Ніна Скочко.

«Коли ми говоримо про традиційні уроки в класі, то традиційні уроки тепер у нас в медіатеці. Також тут є навушники і зручно проводити уроки іноземної мови», - зауважує вчителька ЗОШ №28 Людмила Лінкевич.

Учні підтверджують: доступ до медіатеки завжди вільний і без проблем можна користуватися комп'ютером чи роздрукувати потрібний матеріал.

«Ми ходимо в медіатеку два рази на тиждень приблизно. Так, ми можемо сходити туди, щоб нам надрукувати те, що нам потрібно», - стверджує учень ЗОШ №28 Іван.

У гімназії № 23 медіатека знаходиться на другому поверсі старого корпусу поруч із класом, де майже рік тому обвалилася стеля. Медіатеку відкрили також восени 2017 року, на облаштування витратили 332 тисячі гривень.

«Діти приходять, беруть книжки, читають, деякі старші працюють за комп'ютером. Їм задають проєкти, не у всіх, напевно, вдома є можливість, тому приходять», - каже завідуюча медіатекою гуманітарної гімназії №23 Ірина Черняк.

Біля кожного комп'ютера знаходяться правила поводження та є журнал, в якому записується кожен користувач.

Школярі розповідають: завжди можуть користуватися технікою у медіатеці.

«В будь-який час ми можемо приходити, друкувати, можливо, потрібно заплатити, іноді нам роблять безкоштовно. Якщо дуже багато сторінок – тоді ми платимо, якщо ні, то ми не платимо», - ділиться учениця гуманітарної гімназії №23 Карина.

Загалом з 2017 року у житомирських школах створили шість медіатек, які були профінансовані з міського бюджету.

Нагадаємо, в липні 2017 року влада Житомира обіцяла створити медіатеки у загальноосвітніх школах № 6, 7, 28, 30, гуманітарній гімназії №23 та міському колегіумі. Депутати підтримали цю пропозицію, проголосувавши за виділення 1 млн 992,4 тис. грн на ці потреби.

Як повідомляв Житомир.info, 2 вересня 2017 року дружина президента Марина Порошенко та віцепрем'єр Геннадій Зубко оглянули новостворену медіатеку в житомирській школі №28, а в лютому 2018 року запрацювала медіатека у ЗОШ №7.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: медіатека школа учень  
Матеріали по темі