Суспільство

​Від впливу комп’ютерної техніки страждають зір, постава, шкіра та нерви, - Житомирський ОЛЦ

15 November 2019, 13:43

За 10 місяців 2019 року фахівці Житомирського обласного лабораторного центру провели близько 700 замірів рівнів напруженості електричного поля від ліній електропередач, підстанцій та моніторів комп′ютерів та не виявили перевищень нормативних рівнів.

Про це 15 листопада повідомив сайт Житомирського ОЛЦ.

«За 10 місяців 2019 р. лабораторією проведено 122 виміри рівнів напруженості електричного поля (згідно плану моніторингових відвідувань) та 568 вимірів рівнів напруженості електричного поля (на договірній основі). При проведенні досліджень електромагнітного випромінювання у 2019 році, перевищень нормативних рівнів не виявлено», - інформує лікар із загальної гігієни ЛЕМП та інших фізичних факторів обласного лабораторного центру І. П. Довбищук.

Фахівці ОЛЦ пояснюють: електромагнітне поле – вид матерії, за допомогою якого здійснюється взаємодія між зарядженими тілами і частинками та намагніченими тілами. Електромагнітні поля є всюди. Навіть якщо у вас відсутні електричні прилади, то хвилі від сусідів будуть поступати до вас.

«Щодня нас оточують комп′ютери, мобільні телефони, електроприлади, які стали незамінними в повсякденному житті. Усі ці пристрої генерують електромагнітні поля навколо нас. Дія електромагнітних полів на людину до кінця не вивчена, але багатьма вченими проводились дослідження впливу на здоров'я. Зокрема, проводились дослідження на лабораторних тваринах та на клітинах і тканинах. Було вивчено багато наслідків впливу починаючи з пошкодження репродуктивної системи й закінчуючи серцево-судинними та нейродегенеративними захворюваннямп, однак найбільш достовірними є дані про виникнення лейкемії у дітей та канцерогенну дію», - йдеться у повідомленні.

Окремо розглядают вплив комп′ютерної техніки, яка в сучасних умовах знайшла широке застосування в усіх галузях.

«З її допомогою підвищується продуктивність і якість роботи в багатьох галузях економіки, науки, культури, у процесі навчання, для роботи з текстами, графікою, звуком, зображенням і так далі. Окрім дії електромагнітних полів, людина відчуває на собі комбіновану дію хімічних, фізичних, та біологічних факторів. Близько 70% користувачів комп′ютерів скаржаться на порушення функції органу зору, скелетно-м′язова система також страждає через сидяче положення користувачів. Зорове та нервово-емоційне напруження викликають порушення функціонального стану нервової системи. Шкіра теж, в деякій мірі, страждає (еритеми, дерматити, папульозні висипи і т.д.)», - констатують лікарі.

Новітні технології приносять багато користі, але потрібно користуватися ними розумно, враховуючи вік користувача, індивідуальні особливості та стан здоров′я, - йдеться у публікації. Рекомендовано раціонально обладнати робоче місце, передбачати природне і загальне рівномірне штучне освітлення, для профілактики втоми має бути вироблено оптимальний режим праці та відпочинку (регламентовані перерви, чергування операцій, активний відпочинок).

Нагадаємо, у 2018 році заввідділення вертебрології та реабілітації МЦ «Відновлення» Олексій Казаков розповідав, яким має бути розпорядок офісного працівника. На кожні 45 хвилин 5-10 хв дати собі відпочити: присісти, піти у сусідній відділ, заварити чай, підійти до вікна, подихати свіжим повітрям. Це ідеальна схема, яка підходить і представникам решти професій.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році фахівці Житомирського обласного лабораторного центру провели 218 вимірів акустичного забруднення та виявили перевищення рівня шуму в 16 точках.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторний центр ОЛЦ комп'ютер  
Матеріали по темі