Суспільство

Етапи розробки сайту від ідеї до реалізації

19 November 2019, 17:50

кщо ви власник бізнесу і прийшли до рішення, що вам необхідний сайт та шукаєте виконавців, перш ознайомтеся з етапами його розробки. Це допоможе вам більш чітко розуміти необхідність і значення затребуваної фахівцями від вас інформації і полегшить вибір максимально кваліфікованих і надійних підрядників. А все тому, що досвідчені команди не будуть хаотично переходити з одного етапу на інший і змішувати весь робочий процес в "збірну солянку", а чітко дотримуватись напрацьованої схеми в процесі реалізації проекту з максимальною продуктивністю. Яскравим прикладом професіонального підрядника в Житомирі сміливо можна назвати діджитал агентство повного циклу ROST DIGITAL. Команда експертів бере повністю на себе всі задачі по концептуальній розробці сайту, розробці його дизайну, написанню веб-ресурсу та просуванню (власне для цього найчастіше і замовляють сайти).

Чому ми говоримо "команда"? Та тому, що у професійного підрядника буде працювати над вашим проектом саме ціла команда, так як розуміння необхідності опрацювання кожного моменту і абсолютно всіх деталей сайту набагато глибше, ніж одного-двох виконавців-фрілансерів. Відповідно, робочих завдань більше і розраховані вони на більшу кількість фахівців. І мова зараз зовсім не про одних програмістів. Найчастіше над кожним проектом працюють: проджект-менеджер, UI/UX (веб) дизайнер, верстальник, програміст, контент менеджери, тестувальники, копірайтери, фото/відео оператори та ін. І все для того, щоб ви отримали якісний сучасний сайт, який повністю відповідає всім останнім вимогам і критеріям якості як з боку замовника і користувача, так і з боку професіоналів зі створення та просування веб-ресурсів.

Етапи розробки сайту в 7 етапів

Загалом, експерти компанії ROST DIGITAL виділяють 7 основних етапів розробки сайта:

  1. Підготовка.
  2. Проектування.
  3. Розробка дизайну.
  4. Верстка.
  5. Програмування сайту.
  6. Наповнення контентом і тестування.
  7. Додаткові роботи.

А які роботи виконуються під час кожного з етапів та які спеціалісти задіяні, розглянемо детальніше.

Підготовка: від ідеї до усвідомлення кожної деталі

На першому ж етапі ви маєте чітко усвідомити цілі створення сайту та основні задачі, які ставите перед виконавцем робіт та деталізувати вашу цільову аудиторію, на яку орієнтується ваш бізнес. Від рівня вашого розуміння, що ви хочете отримати по фінішу, багато в чому залежать результат та фінансові і часові витрати на розробку сайту.

Для чого вам потрібен сайт (цілі створення сайту):

  • ріст впізнаваності і лояльності споживача до бренду паралельно з підтримкою позитивного іміджу компанії;
  • розширення клієнтської та партнерської бази;
  • нарощування об’єму продажів товарів (послуг);
  • більш тісний контакт з цільовою аудиторією, оперативна взаємодія з клієнтами, партнерами та дилерами;
  • Інтернет - як ще один ринок збуту;
  • платформа для маркетингових досліджень.

На основі цілей розробляються задачі для спеціалістів підрядника. Проджект-менеджер компанії ROST DIGITAL після загального ознайомлення з проектом допомагає замовникам в постановці більш деталізованих задач в залежності від позиціонування компанії. Після цього починається більш глибоке вивчення бізнесу клієнта, визначення та аналіз цільової аудиторії, аналіз конкурентів, розробка календарного плану робіт, формування бюджету і робочої групи по кожному етапу.

Проектування

На цьому етапі формулюється та прописується технічне завдання (ТЗ). Розробити ТЗ може як замовник (що буває доволі часто), так і компанія розробник.. Але в будь-якому випадку, це двосторонній процес обміну інформацією, тому що багатьох нюансів специфіки компанії не знає підрядник, а багато чого про розробку сайту не знає замовник.

На виході ТЗ має уточнювати такі аспекти проекту:

  • конкретизований опис цільової аудиторії сайту і основних споживачів продукції компанії;
  • цілі підприємства;
  • структуру сайта - розділи і підрозділи;
  • побажання до функціоналу та набору модулів;
  • побажання щодо дизайну із вказанням кольорів;
  • перелік необхідних доповнень: адаптація сайту під мобільні пристрої, написання текстів для заповнення розділів і т.д.

Розробка дизайну

На цьому етапі UI/UX (веб) дизайнери створюють креативний дизайн, під час якого фірмовий стиль замовника адаптуєтьсядо сайту. А на основі затвердженого креативного концепту створюються типові шаблони головної і внутрішніх сторінок. Адже в першу чергу для відвідувачів сайт повинен бути зручним та красивим.

Верстка

Верстка - поняття незрозуміле для людей далеких від світу IT, але простими словами можна сказати, що це перехід дизайну в картинках до робочої програми (верстальник за допомогою комп’ютерного коду, перетворює дизайн в набір робочих сторінок і кнопок сайту). Тобто, за допомогою верстки створюється саме зовнішня картинка сайту, те що бачить і чим користується кожен відвідувач.Звернути увагу треба обов’язково на те, щоб верстка була адаптивною під усі екрани починаючи від моніторів завершуючи мобільними пристроями (сматрфонами).

Програмування сайту

Програміст (веб-майстер) на цьому етапі об’єднує всі частини верстки та дизайну з внутрішньою чи адмін. частиною(з її допомогою замовник вносить зміни до сайту, наповнює контентом і т.д.) та програмує додаткові опції сайту: калькулятор, система розрахунків платіжними картками та іншими. Саме від якості цієї роботи і буде залежати:

  • швидкість завантаження сайту;
  • видимість в пошукових системах;
  • коректна робота встроєних модулів;
  • безпека сайту.

Для сайтів-візиток, частіше всього, програмування не потрібне. А от для великих проектів, а тим паче, для інтернет-магазину, без нього не обійтись. І саме цей етап є найбільш витратною частиною створення сайту.

Наповнення контентом і тестування

Контент-менеджер послідовно заповнює сторінки сайту, наданою замовником інформацією, статтями, фото та відео, вибудовуючи логічний ланцюжок для комфортного пошуку інформації відвідувачами. Весь контент повинен бути унікальним, так як копіювання у інших джерел негативно сприймається пошуковими системами та карається санкціями та блокуванням сайту. Також створенням текстового контенту можуть займатися копірайтери. Ідеальним варіантом являється відразу заповнювати сайт SEO-статтями (написаними спеціально під ключові запроси із семантичного ядра).

Паралельно з наповненням проводиться тестування сайту: тестувальник перевіряє функціональність сайту за певними критеріями та досліджує наявність помилок, які відразу ж потрібно виправити.

Після завершення тестування сайт разом з усіма логінами та паролям передається замовнику. Вибір же домену та хостингу може проводитись на будь-якому етапі створення сайту.

Додаткові роботи

Частіше всього, після здачі проекту клієнту співробітництво продовжується і, можливо навіть, одночасно в декількох напрямках:

  • підтримка сайта;
  • навчання користування;
  • оновлення каталогу, матеріалів та заповнення карток товарів;
  • просування сайту;
  • наповнення сайту SEO-текстами.

Просування сайту може проводитись в декількох напрямках:

  • SEO-просування в пошукових системах за відповідними ключовими запитами (оптимізація сайту під пошукові системи).
  • Контекстна реклама в пошукових системах (дуже ефективний спосіб для отримання клієнтів тут і зараз).
  • Реклама на тематичних ресурсах (платне і безкоштовне розміщення рекламних банерів, посилань і оголошень на інших тематичних сайтах).
  • Ведення груп в соц. мережах: Facebook, Google+, Twitter, Instagram, Telegram.
  • Email-маркетинг (збір та обробка бази підписників).

Важливо: компанія ROST DIGITAL кожен етап та його результати узгоджує із замовником, який одночасно може контролювати якість виконання робіт та вносити необхідні корективи.

Як бачите, створення якісного сучасного та ефективного сайту- це складний і кропіткий процес із багатьма задіяними спеціалістами. А вартість вашого сайту залежатиме від цілей і завдань проекту та буде включати в себе вартість обсягу робіт спеціалістів підрядника, кваліфікації і статусу підрядника.

СЕО Rost Digital

Олена Лисенко-Дворак

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: RostMedia RostDigital 
Матеріали по темі