Місто

​У Житомирі міністерка охорони здоров’я розповіла про плани МОЗ на 2020 рік

22 November 2019, 17:20

Що зміниться в системі охорони здоров'я в найближчі роки, як далі запроваджуватиметься медична реформа та про ключові пріоритети діяльності МОЗ – розповіла 22 листопада міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька під час робочої поїздки до Житомира. Зустріч з журналістами та лікарями відбулася у клінічній лікарні ім. Гербачевського.

За словами Зоряни Скалецької, наступного року у МОЗ планують зосередитись на підвищенні якісної та доступної медичної допомоги, реформі фінансування, розбудові електронної системи та розширення програми «Доступні ліки».

«Звичайно, далі проводжаємо програму «e-Health». У планах переведення значної кількості роботи паперової в електронну. Це також маршрути пацієнтів в межах закладу, в межах регіону, щоб ми розуміли, наскільки ми можемо спростити пересування і планувати роботу в закладах. Також наступного року буде серйозним завданням – розвиток, запуск і проведення трансплантацій», – говорить міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька.


У 2020 році МОЗ також запускає програму медичних гарантій, працює над розробкою концепції страхової медицини і ставить завдання залучити якомога більше інвестицій в медичну сферу.

Також міністерка розповіла про зміни в освіті, кадрах та у лікарському самоврядуванні.

«Для нас разом з медичної спільнотою буде завдання провести правильну комунікацію, щоб ми розуміли, як все повинно бути запущено і втілено. Це страхування, розуміння і важливість медсестринства. Наступного року ми матимемо рік медсестринства в Україні. Ми маємо цю тему підняти і вирішити, які кроки та плани будемо вживати для того, щоб підготовка, кількісне забезпечення, умови праці, роль медсестри в охороні здоров'я, наданні медичної допомоги була переглянута. Оскільки, в світі це зовсім інше, ніж є в Україні», – зазначає міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

Наостанок вона презентувала план реалізації реформи охорони здоров'я.

«Має наступного року в квітні працювати програма медичних гарантій (ред. перелік послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно). До неї увійдуть послуги первинної, стаціонарної, амбулаторної, екстреної, паліативної медичної допомоги, а також реабілітації. Розвиток реабілітації через включення програми медичних гарантій чотирьох видів. В тому числі, можливість доплати в медичних закладах - це та річ, яку чекають багато закладів, як впроваджувати легальні шляхи доплати до медичних послуг. Через рік, я сподіваюсь, ми матимемо спільний консенсус в суспільстві щодо моделі медичного страхування, яка влаштує всіх», – розповідає міністерка охорони здоров’я Зоряна Скалецька.

Після пресконференції для міністерки та журналістів провели екскурсію відділеннями закладу та продемонстрували, як працює комп'ютерний томограф та ангіограф.

Головний лікар обласної лікарні Богдан Леськів зауважує: заклад готовий до реформ і вже виконав певні кроки.

«Перше - це навчання кадрів, безперервне. Друге - це обладнання, яке необхідне для надання всіх видів та рівнів медичної допомоги. Третє - організаційні заходи, які ми провели та нещодавно стали некомерційним комунальним підприємством, вже зареєстровані на сайт юстиції. Зараз йде опрацювання медично-інформаційної системи і сподіваюся, що на початку грудня ми подамо електронну заяву на заключення договору з Національної службою здоров’я. У нас проблем немає ніяких», –головний лікар обласної клінічної лікарні ім. Гербачевського Богдан Леськів.

Житомир - став єдиним місто, у якому презентували ключові пріоритети в охороні здоров’я на 2020 рік.

Нагадаємо, у вересні 2019 року в комунальній установі «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Житомирської обласної ради відкрили оновлене відділення анестезіології та інтенсивної терапії для післяопераційних хворих.

Як повідомляв Житомир.info, у листопаді 2018 року під час візиту в Житомир в. о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розповіла про плани преміювати лікарів, усі пацієнти яких отримали необхідні щеплення.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міністер лікарня Скалецька Житомир  
Матеріали по темі