Здоров'я

Житомирська область одна з семи, де цього року зареєстровано найбільше випадків ботулізму

5 December 2019, 11:15

З початку року в Житомирській області зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм. Область увійшла до числа тих, де хворих на цю небезпечну недугу цього року було найбільше.

Про це йдеться у повідомленні Центру громадського здоров’я України, опублікованому у Facebook 4 грудня.

«Із початку 2019 року станом на 4 грудня в Україні на ботулізм захворіли 123 людини (120 дорослих та 3 дитини). 5 людей померли. Найбільше випадків зафіксовано у Запорізькій (11), Чернігівській (10), Житомирській (10), Дніпропетровській (10), Івано-Франківській (9), Хмельницькій (9), Вінницькій (8) областях та у м. Київ (10)», – йдеться у повідомленні.

Зазначено, що усі постраждалі отримали протиботулінічну сироватку.

Більшість харчової продукції, що стала причиною захворювання, у 76% було виготовлено в домашніх умовах, у 11 % – придбано у торгівельній мережі. 53% постраждалих вживали рибну продукцію, виготовлену в побуті або невідомого походження. Інші випадки захворювання були пов’язані із вживанням м’ясних консервів та інших виробів з м’яса, консервованих овочів та грибів.

У Центрі громадського здоров’я України розповідають про один зі смертельних випадків. Стався він 3 грудня на Дніпропетровщині: помер 34-річний чоловік.

«Хворий звернувся до лікарні 3 грудня у важкому стані: із порушенням зору та слабкістю. 1 грудня вживав засолену в домашніх умовах рибу, приготовану 30 діб тому. Чоловіку було встановлено діагноз «ботулізм» та оперативно надано медичну допомогу, в тому числі введено протиботулінічну сироватку. На жаль, у зв’язку із тяжким перебігом хвороби, чоловіка врятувати не вдалося», – йдеться у дописі.

У Житомирському обласному лабораторному центрі у коментарі Житомир.info розповіли про останній випадок ботулізму, що був зареєстрований в області 24 листопада.

Захворів чоловік середнього віку з села Рудня-Хочинська Олевського району. Чоловік споживав рибні консерви і домашні мариновані гриби. На погане самопочуття він звернув увагу не одразу, а звернувся до лікарів, коли йому стало зовсім зле. У крові хворого виявили збудник ботулізму, йому була введена протиботулітична сироватка.

У лабораторному центрі зауважили, що смертельних випадків в області цього року не було, а серед тих, хто занедужали, – лише дорослі.

Як повідомляв Житомир.info, 11 жовтня пресслужба головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області інформувала, що 2019 році в Житомирській області 9 осіб захворіли на ботулізм, у минулому 2018 році таких випадків було лише 4. Зазначалося також, що за 9 місяців поточного року не зареєстровано випадків отруєння грибами, натомість у 2018 році станом на жовтень було зареєстровано 4 таких випадки з 4-ма потерпілими.

Житомир.info
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ботуліз лабораторний центр  
Матеріали по темі