Місто

​Переселенка просила допомоги у членів виконкому, бо її родина досі живе в готелі «Житомир», де немає води і тепла

5 December 2019, 15:53

На засідання виконкому 5 грудня прийшла Жанна Чичирко, яка є переселенкою з Донеччини, що досі з родиною проживає у проданому готелі «Житомир», де немає води і тепла. За її словами, разом з нею живе 8-річна дитина та мати – інвалід І групи. Люди не мають змоги помитися і ночують в холодному приміщенні.

Заступник міського голови Світлана Ольшанська зазначила, що у міській раді добре знають про цю проблему, і готові в будь-який момент придбати житло для цієї родини, однак уже кілька тижнів підшуковують варіант, який підійде по критеріях і влаштує родину.

«І я, і Сергій Іванович дуже добре знає про цю проблему. По воді в готелі «Житомир» - там магістральний порив, це питання водоканалу. Ми готові були відселити вас на будь-яку квартиру, яку ми знімемо для вас. Ви знаєте це чудово. Наразі ви теж знаєте, що прийнято розпорядження Кабміну, що на Житомирську область на 6 квартир виділено 1,8 млн грн, міський бюджет виділив 800 тис. грн, щоб 6 сімей забезпечити житлом. На сьогодні ми шукаємо вам однокімнатну квартиру, ми готові купити цю квартиру, як місто, і передати її вам у користування», - розповіла Світлана Ольшанська.

«Я ходжу сюди щодня, вдень мені кажуть – так, а на ранок – знову відмовляють. Я дивлюсь малосімейки, у мене інвалід з втратою пам’яті, ледь пересувається. 8-річна дитина вмирає. Комісія приходила, навіть шапок і шуб не зняли. Дитина місяці два не відвідує школу через хворобу. Чому розповідають, що я відмовляюся від житла? Це не правда! Чи можу я сьогодні привезти сюди матір і дитину переночувати, бо у нас холодно, ми замерзаємо? Прошу, врятуйте нас. Невже я вилізла з-під Іловайська, щоб вони тут замерзли?», - бідкається жінка.

Заступниця директора департаменту соціальної політики Людмила Ліпінська доповіла, що жінка разом з рієлтором самостійно підшукує житло, шукають підходящу квартиру і в департаменті.

«Сьогодні на 10.30 ми домовились про авто і мали дивитися три квартири, які нам підходять по фактажу: 6 кв. м на одного члена сім’ї, тобто кімната має бути не менше 18 кв. м. Департаментом розміщено оголошення на сайті Житомирської міської ради про необхідність придбання 6 квартир для внутрішньопереміщених осіб, які проживають у Житомирі і знаходяться на квартирній черзі. Ми купуємо 2 однокімнатні квартири, не менше 18 кв. м житлової площі, три двокімнатні квартири, площею 18, 24 і 32 кв. м і трикімнатну квартиру, жилою площею 42 кв.м для багатодітної сім’ї. Усі пропозиції ми чекаємо в департаменті соцполітики за адресою майдан Корольова, 7», - повідомила Людмила Ліпінська.

«Жанно Василівно, якщо квартира буде сьогодні – ми її сьогодні придбаємо. Тому найголовніша задача – і наша, і ваша: знайти квартиру, яка підпадає під ці критерії. У законі не прописано, що квартира має бути в центрі міста, мова йде лише про площу і належні санітарні умови. Але ми йдемо на зустріч і шукаємо вам квартиру, щоб було зручно водити дитину у школу №12. Тимчасово ми можемо вас поселити в гуртожиток, де є тепло і вода. Ви це знаєте чудово. Ми вам також пропонували оренду квартири, за яку бюджет буде платити кошти. Ви погодились на це?», - запитала Світлана Ольшанська, на що жінка відповіла, що жодну квартиру не хочуть здавати родині з інвалідом.

Жанна Чичирко каже, що погодиться на будь-яке житло, разом з тим, для неї важливо, щоб квартира знаходилась біля школи, щоб вона могла її завести туди і за 30 хв повернутися додому до хворої матері, якій потрібно давати ліки.

«Вони самостійно знайшли малосімейки на Гоголівській, на Лесі Українки, але житлова площа там менша. На Вітрука ми самі дивились. Чудова малосімейка з кондиціонером на 6-му поверсі. Площа 18 кв.м. Лишають кухню, ванну, туалет. Ціна нас повністю влаштовує. Але родину не влаштовує район – Польова», - каже Людмила Ліпінська.

Жінка заперечує, бо в запропонованій квартирі їх не влаштовує не лише місцезнаходження, а й крани, які течуть.

Врешті решт, переселенка погодилась поїхати разом з представниками департаменту соцполітики дивитися квартири, які можна купити.

«Ви готові на порозуміння з департаментом, щоб ми плідно працювали і вже завтра могли винести це питання на сесію? Якщо так, то прямо зараз їдете і дивитесь. Якщо підходить квартира, є достатня площа і усі документи – вносимо передплату і, якщо вона вільна, хоч зараз заселяєтесь. Комунальні підприємства навіть допоможуть перевезти речі», - завершила діалог Світлана Ольшанська.

Нагадаємо, наприкінці листопада 2019 на житло для шести родин переселенців, які мешкають у Житомирі, уряд виділив 1,8 млн грн.

Як повідомляв Житомир.info, 6 червня 2019 року на позачерговій сесії міськради депутати одноголосно дозволили «Фаворит Компані» за 60 мільйонів викупити готель «Житомир». А 24 липня 2019 року для переселення людей з готелю «Житомир» з міського бюджету виділили компенсацію в розмірі 825 тис. грн за оренду житла та разову допомогу на проживання в гуртожитку. 6 серпня мер Житомира Сергій Сухомлин у соцмережі розмістив допис, у якому прокоментував ситуацію з виселенням внутрішньо переміщених осіб з проданого на аукціоні готелю «Житомир».

7 серпня виконавчий комітет міськради погодив зміни до міської програми соціального захисту населення, аби створити у Житомирі фонд житла для внутрішньо переміщених осіб. Завдяки цьому рішенню найбільш незахищені категорії переселенців за деякий час зможуть безкоштовно отримати квартири. Директор департаменту соціальної політики Вікторія Краснопір тоді зазначала, що рішенням "передбачається доповнення програми соціального захисту населення пунктом, який стосується формування фонду для тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб, оскільки існує постанова Кабінету міністрів України, яка передбачає здійснення цього шляхом співфінансування з місцевого та державних бюджетів – 50% на 50%.

24 жовтня 2019 року у Житомирській міській раді відбулась чергова зустріч з родинами переселенців, які відмовляються покидати готель «Житомир», який уже кілька місяців як проданий з аукціону новому власнику. Тоді директор департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір розповідала, що зустріч відбулася з двома родинами переселенців, які відмовляються виїхати з готелю. Вона також зазначала, що за те, що готель вчасно не передали новому власнику, міська рада має сплатити «неустойку» і відшкодувати витрати на комунальні послуги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: переселенці готель "Житомир" житло квартира  
Матеріали по темі