Місто

​У Житомирі дослідили потреби молоді: найбільше цікавить працевлаштування та неформальна освіта

6 December 2019, 19:02

Житомирська молодь найчастіше проводить вільний час на природі, а найбільше її цікавить працевлаштування і неформальна освіта. Про це 6 грудня повідомили представники ГО Інститут креативних інновацій, які два тижні досліджували потреби житомирян до 35 років.

Ініціатори такого проєкту вважають: якісна молодіжна політика не може існувати, коли невідомо, чим насправді цікавиться молоде покоління.

«Ідея такого проєкту у нас зародилася дуже давно, бо у нас є молодіжна політика, але ми не розуміємо, як вона може формуватись, коли не запитують потреб молоді. Тому ми вирішили провести опитування молоді, що ж їм дійсно цікаво, бо дуже часто говорять, про те, що молодь не вмотивована, їй нічого не цікаво, а хто ж спитає молодь. Це було дуже експромтне дослідження, бо ми його провели за два тижні, але результати вражають: 545 людей пройшли онлайн-опитування і 53 людини пройшли фокус-групи», - розповідає співорганізаторка дослідження Вікторія Безсмертна.


На презентацію результатів дослідження організатори запрошували представників місцевої влади, громадських організацій та молодь.

«Які, на думку молоді, напрями роботи в нашому місті, що їм необхідно та що цікавить? Це працевлаштування, змістовне дозвілля, житло, підтримка розвитку їхніх талантів, популяризація здорового способу життя, підтримка у складних життєвих обставинах, розвиток молодіжної інфраструктури, також підприємництво, громадська активність та волонтерство. Молодь хоче бачити у нашому місті такі заходи: неформальна освіта, але коли ми проходили фокус-групи, то молоді люди говорили про те, що їм необхідна якісна неформальна освіта», - зазначає Вікторія Безсмертна.

«Чи готова молодь Житомира особисто долучатися до розвитку нашого міста? І це те, що вражає, бо - так, наша молодь готова ініціювати самостійно, але значний відсоток готовий долучатись, коли її запросять», - додає Вікторія Безсмертна.

Серед причин, чому молодь не долучається до розвитку міста - відсутність часу.

Понад 85% респондентів відповіли, що у Житомирі не вистачає молодіжного простору, де можна облаштувати одночасно освітній простір, коворкінг, кафе.

Після презентації присутні обговорили результати дослідження та у форматі світового кафе визначили, як молодь може саморозвиватися та що влада та бізнес може зробити для неї.

«Ми випасали основні чотири тези, що, на наш погляд, може зробити міська влада для молоді. Ми записали, що це збільшення кількості державних місць на навчання, також прозора система роздачі грантів. Дуже багато молоді пише гранти, але ця система дещо неідеальна і було б класно реорганізувати її. І найголовніше - місце для молодіжного центру», - каже студентка Дар’я.

Далі результати дослідження та рекомендації щодо розвитку молодіжної політики представники громадської організації направлять до місцевих органів влади.

Нагадаємо, напередодні Дня студента житомирська молодь розповіла, як відзначає це свято.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: дослідження молодь опитування  
Матеріали по темі