Місто

У Житомирі розповіли, які товари вже отримали географічні зазначення у назвах та як це вплине на ціну

24 December 2019, 14:47

З 1 січня 2020 року набуває чинності закон про географічні зазначення у назвах продуктів. Тобто на товарі можна буде побачити марку, яка ідентифікує походження товару з певного географічного місця. А також це означає, що українські виробники будуть змушені відмовитися від використання звичних іноземних географічних зазначень продуктів, наприклад шампанське або фета.

Зокрема національний експерт з маркетингу і комунікацій проєкту ЄС «Підтримка розвитку географічних зазначень в Україні» Іван Гайванович розповідає, хто та які продукти з українських виробників вже встиг зареєструвати.

«Цей значок означатиме, що даний продукт має властивості і зумовлені територією його виробництва. На сьогодні ми маємо перше зареєстроване в Україні географічне зазначення для харчового продукту – це гуцульська овеча бринзя. Слідом за гуцульською овечою бринзою було подано заявку на реєстрацію – гуцульська коров'яча бринза, також на скільки я знаю, до кінця року планують подати заявку виробники Херсонського кавуна, згодом Мелітопольська черешня і, вже на завершальному етапі всіх документальних кроків для реєстрації вин.Це південь України – Одеська область «Ялпуг» та «Шаба», територія навколо озера Ялпуг і села Шабо, а також вино з Закарпаття», - каже Іван Гайванович.

Також він додав, що географічне зазначення продукту має позитивно вплинути на туризм у сільській місцевості. Окрім цього, такий знак якості збільшує вартість продукту.

«Це є додатковий та добровільний інструмент захисту інтересів виробників і маркетингового просування їх продукції. Виробники мають бути зацікавлені самі, аби їх продукт отримав реєстрацію географічного зазначення тому, що таким чином їх продукт здобуває додану вартість, він переходить у премію, нішу, стає дорожче. Ця марка, це схема якості, означає, що він високоякісний, автентичний, натуральний», – зазначив Іван Гайванович.

Які товари з Житомирської області можуть отримати географічне зазначення, експерт не говорить, проте зазиває місцевих поміркувати над цим.

«Не ризикну замість житомирян говорити, що може бути, але хотів би заохотити виробників аграрної, харчової продукції Житомира, Житомирської області подумати, що є у них особливого. Географічне зазначення потрібно ідентифікувати, воно десь є, ці продукти виробляються і є особливості тут, на Житомирщині, потрібно подумати, знайти партнерів та спільно подати заявку на реєстрацію такого географічного зазначення», – розповів національний експерт Іван Гайванович.

Нагадаємо, у серпні 2019 року у житомирському управлінні Держпродспоживслужби розповіли, як після 6 серпня мають змінитися етикетки на харчових продуктах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: продукти назва ціна  
Матеріали по темі