Здоров'я

​Житомирським школярам можуть продовжити карантин через високий рівень захворюваності на ГРВІ та грип

31 January 2020, 15:17

Близько тижня житомирські школярі на карантині. Коли діти повернуться до навчальних закладів, говорити зарано, адже епідситуація у місті не покращилася. Про це розповіли 31 січня у Житомирській міській раді.

«За цей тиждень за даними лабораторного центру та нашими ми маємо підвищення епідемічного процесу щодо захворювання на ГРВІ та грип, рівень оцінюється, як високий. Практично це перевищення порогу на 67%. Тому, враховуючи це, можна сказати, що превентивні заходи були зроблені своєчасно. У більшості випадків захворювання стосуються дітей віком від 5 до 14 років. Серед дорослих більше виявлено та підтверджено діагноз грип H1N1, серед дітей це менша кількість, але вони є. Наші заклади надають допомог у повному обсязі, це що стосується Центру медико-санітарної допомоги та наших лікарень», – зазначила заступниця міського голови Марія Місюрова.

За січень місяць діагноз ГРВІ та грип встановили понад 1000 дітям, - повідомив директор КП «Дитяча лікарня імені В. Башек» Житомирської міської ради Володимир Галайба.

«За січень місяць в стаціонар нашої лікарні звернулося 1690 дітей. По самозверненню прийшло 805 дітей, це 50 % дітей, що поступили до нас. Ми госпіталізували 1014 дітей. З них проліковано дітей з вірусною інфекцією і яким було встановлено діагноз грип біля 1250 дітей, з них виявленні ускладнень 224 пневмонії», – проінформував Володимир Галайба.


Дехто з медиків зауважив, що не дивлячись на гострі обговорювання коронавірусу, українцям варто непокоїтися саме через епідемію грипу, адже ускладнення після хвороби можуть призвести до летальних випадків.

«На сьогодні наше відділення розраховано на 40 ліжок, на ранок госпіталізовано 44 людини. З початку епідемії грипу ми пролікували 67 хворих. Обласний лабораторний центр дали мені такі дані, що 4 тижні підйому інфекційного захворювання грип на сьогодні обстежено 118 пацієнтів і 56 отримано позитивних результатів. Це практично кожен другий результат дає підтвердження грипу А. Да, багато у нас сьогодні говориться про коронавірус, але коронавірус на сьогодні в наші двері не постукав, а летальність від грипу А у нас по Україні, скажемо, досить не втішна», – говорить завідуюча інфекційним відділенням КП «Лікарня №1» Житомирської міської ради Оксана Волкова.

Також у міській раді запевнили, що готові до ситуації виявлення коронавірусу.

«На сьогодні Міська лікарня №1 має всі можливості розгорнути госпітальну базу для надання невідкладної допомоги на висококонтагіозні інфекції, особливо небезпечні, карантинні інфекції для надання допомоги дорослим хворим», – сказала Оксана Волкова.

Лікарі вкотре наголосили, що єдиний спосіб захиститися від грипу - це вакцинація, та зауважили, що цьогоріч щеплення зробили всього 350 дітей.

«Ми запланували вакцинувати більш як 25 тисяч, по факту ми маємо 1232 проведені щеплення проти грипу, з них дітей 350. Єдиним засобом від грипу є вакцинація, але відсоток дуже малий», – зазначила заступник головного лікаря КП «Центр ПМСД» Житомирської міської ради Людмила Зайцева.

Коли учні повернуться за парти, будуть вирішувати 5 лютого. Заступник міського голови Марія Місюрова зауважила, що відпрацьовувати та вчитися у вихідні діти не будуть.

«Хочу сказати, що тільки тиждень сьогодні закінчився, ще є практично 7 днів і тоді ми будемо вирішувати чи виходити на навчання. У нас це не перший рік. По-перше, є дистанційне навчання, по-друге, це завдання дітям, а також є таке поняття, як інтенсифікація процесу, тому всі ті предмети зараховуються, думаю, діти будуть мати знання, які потрібні. Але наразі, у першу чергу, стоїть питання про здоров’я та безпеку дітей», – говорить Марія Місюрова.

Нагадаємо, у Житомирській області станом на 28 січня вже більше 150 закладів освіти закриті на карантин через високий рівень захворюваності на ГРВІ.

Карантин у школах та позашкільних навчальних закладах Житомира оголосили з 27 січня по 5 лютого. У місті захворюваність за тиждень, з 21 по 28 січня, зросла на 54 %, найбільше хворих серед дітей.

Як повідомляв Житомир.info, житомирські лікарі розповіли, як захиститися від грипу та чому небажано розтиратися медом.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин грип ГРВІ епідемія  
Матеріали по темі