Місто

​Біля двох шкіл у Житомирі встановлять «лежачі поліцейські» та антипаркувальні стовпчики

3 February 2020, 09:45

У Житомирі зроблять більш безпечним пересування пішоходів навколо шкіл. Таке рішення прийняла міська комісія з безпеки дорожнього руху на засіданні 31 січня.

Про це 3 січня повідомила пресслужба Житомирської міської ради.

«Під час засідання комісії були обговорені питання найбільш небезпечних ділянок для пересування пішоходів навколо загальноосвітніх шкіл №8 (майдан Згоди, 5) та №36 (вул. Домбровського, 21) в місті Житомирі. За результатами обговорення було прийнято рішення: облаштувати елементи зниження швидкості автомобілів в зонах навколо ЗОШ №8 і ЗОШ №36; встановити антипаркувальні стовпчики вздовж тротуарів на проблемних ділянках; оновити розмітку та знаки», - йдеться у повідомленні міськради.

Проблемні ділянки, що обговорювалися на комісії, були ідентифіковані у жовтні-листопаді 2019 року шкільними комітетами мобільності ЗОШ №8 та ЗОШ №36, створеними в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи». Діти, батьки та вчителі провели пішохідний аудит інфраструктури навколо шкіл та визначили найбільш небезпечні ділянки пересування пішоходів. Результати дослідження були представлені 21 листопада 2019 року в сесійній залі Житомирської міської ради, а вже в грудні перелік небезпечних ділянок на шляху до навчальних закладів, що створюють незручності та підвищують рівень небезпеки для учасників дорожнього руху і насамперед дітей, було передано на розгляд виконавчим органам міської ради для вирішення відповідних питань у 2020 році.

Окрім покращення шкільної мобільності, на засіданні комісії з безпеки дорожнього руху розглядалися і інші питання. Про них докладно розповів член комісії Роман Кравчук у своєму дописі у соцмережі.

Що розглядалось:
1. Проєкт будівництва світлофору та організації руху на перехресті вулиць Героїв Пожежних-Чуднівська. Завітали проєктувальники, керівництво ТТУ, спільно, з практичної сторони розглянули існуючі два проєкти організації руху і внесли в основний зауваження для максимальної зручності руху тролейбусів та інших учасників руху.

2. Питання зміни дорожнього знаку «Рух по смугах» біля АЗС «Маршалл» по вул. Східній. Це звернення Івана Комаровського, який чітко підмітив як нова АЗС самовільно і без погоджень встановила знак, яким рух тролейбусів (в першу чергу) у правій смузі вже буде порушенням ПДР. Згідно з новим знаком в правій смузі можна рухатись лиш для заїзду на «Маршалл». За пропозицією заступника міського голови Олександра Шевчука викликаємо керівництво АЗС на наступне засідання для пояснень.

3. Реалізація заходів в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» (звернення КУ «Агенція розвитку міста»). Погодили встановлення стовпчиків по вул. Тютюнника (автомобілі паркуються прямо на тротуарах, якими щоденно ходять організовані групи маленьких дітей початкової школи) та оновлення розмітки на пішохідних переходах в околицях 36 школи. На окремому засідання розглянемо проєкт будівництва острівців безпеки на перехресті Покровська - проспект Незалежності, де шлях до школи дітей проходить через 6 смуг інтенсивного дорожнього руху...

4. Придбання світловідбиваючих елементів на одяг (звернення ЖОГО «Правовий захист»). У місті 14 тисяч школярів 1-4 класів, є пропозиція «позначити» діток в темну пору доби. Одноголосно підтримали.

5. Питання облаштування захисного огородження по вул. І.Мазепи (колишня Мануїльського) - Домбровського. Постійні регулярні щомісячні ДТП, встановлення світлофору очікувано не допомогло. Вирішили встановити колесовідбійники, аби машини після ДТП не «залітали» в двір до місцевих мешканців. Взагалі, ця ділянка вулиці - яскравий приклад, що широченні дороги спонукають водіїв до перевищення швидкості, що в свою чергу створює передумови до ДТП. Та і змісту в односторонньому русі при перевантаженій сусідній Східній вже давно немає. Але це вже можливе питання інших майбутніх засідань.

6. Питання облаштування парковки по вул. Героїв Крут, 17. Прямісінько під вікнами багатоквартирного житлового будинку без погодження з іншими жителями, з видаленням зелених насаджень, зі зменшенням тротуару двоє жителів хочуть побудувати парковку на два своїх автомобілі. Розробник проєкту - колишній головний архітектор міста, якому норми ДБН забороняють парковку впритул до будинків.... Одноголосно не підтримали.

Нагадаємо, що у вересні 2019 року в результаті відкритого конкурсу учасниками проєкту «TUMI: шлях до школи» стали навчальні заклади: ЗОШ№8, ЗОШ№36, Житомирський екологічний ліцей №24 і Вересівська ЗОШ. Метою проєкту є створення безпечних умов пересування до навчальних закладів Житомирської міської об’єднаної територіальної громади та стимулювання дітей пересуватися більше пішки та на велосипеді.

Проєкт «TUMI: шлях до школи» впроваджується комунальною установою «Агенція розвитку міста» Житомирської міської ради за фінансової підтримки Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) GmbH.

Наразі в рамках проєкту «TUMI: шлях до школи» розробляються інфраструктурні рішення для найбільш небезпечних ділянок навколо шкіл, що є учасниками проєкту. Планується, що у вересні 2020 року діти підуть до своїх навчальних закладів із новою, більш безпечною інфраструктурою.

Як повідомляв Житомир.info, Житомир став одним із десяти переможців престижного міжнародного конкурсу Transformative Urban Mobility Initiative. Місто отримало відзнаку за проєкт, який був презентований міжнародним партнерам, та грант на його реалізацію у розмірі 150 тисяч євро. 29 травня 2019 року учасник делегації від міста, директор комунального підприємства «Житомиртранспорт» Іван Фурлет передав відзнаку меру Сергію Сухомлину.

12 липня 2019 на сайті Житомирської міської ради був опублікований проєкт рішення виконавчого комітету «Про підтримку реалізації проєкту «TUMI: шлях до школи».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: TUMI комісія з безпеки руху школа  
Матеріали по темі