Події

Житомирський апеляційний суд залишив під вартою підозрюваних у примусовому утриманні та експлуатації людей

4 February 2020, 11:37

Житомирський апеляційний суд залишив під вартою двох чоловіків, яких підозрюють у торгівлі людьми та примусовому утриманні людей протягом тривалого часу. 3 лютого колегія суддів розглядала апеляційні скарги захисників підозрюваних. За словами одного із адвокатів, він вважає, що до його підзахисного можна застосувати міру запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту.

«Я вважаю, що цілодобовий домашній арешт з постійним носінням електронного засобу контролю повністю забезпечить те, що Микола Чижевич нікуди не поїде. Але, якщо він кудись виїде, то у працівників поліції буде можливість і нагода затримати його і помістити в слідчий ізолятор. Всі ми розуміємо, що до вироку суду людина вважається невинною. І на даний час - це поки тільки припущення, що він скоїв злочини», - вважає адвокат Віталій Бівалькевич.


Сторона обвинувачення натомість переконана: в разі звільнення з-під варти, підозрювані можуть чинити психологічний тиск на потерпілих та свідків.

«Я прошу залишити ухвалу суду першої інстанції без змін. Єдине, що я хочу зазначити: зверніть, будь ласка, увагу на кількість вилученої незареєстрованої зброї. Це і буде ще одне моє пояснення стосовно психологічного тиску на потерпілих, чому вони боялись заявити відкрито в органи місцевого самоврядування, або до поліції», - каже прокурор Олена Бондарчук.

Після аргументів усіх сторін суд видалився до дорадчої кімнати і за декілька хвилин виніс рішення: скаргу задовольнити частково, змінити термін тримання під вартою - до 14 березня 2020 року та організувати проведення медичного обстеження Миколи Чижевича.

В другому судовому засіданні сторона обвинувачення теж звернула увагу суду на те, що від імені підозрюваних на потерпілих вже чиниться тиск: вони отримують дзвінки із пропозиціями змінити свої свідчення у справі. Адвокати підозрюваного натомість аргументи сторони обвинувачення заперечують і вважають, що до їх підзахисного варто було б застосувати більш м’яку міру запобіжного заходу - нецілодобового домашнього арешту.

«Не було доведено стороною обвинувачення недостатність застосування більш м’яких засобів для запобігання ризику, або ризикам зазначеним у клопотанні. З огляду на те, що дані обставини були звернуті в суді першої інстанції і ми їх оскаржили, то ми вважаємо, що і на сьогодні існують підстави для застосування відносно нашого підзахисного більш м’якого запобіжного заходу. Ми заявляли і заявляємо про те, що сторона захисту, принаймні мої колеги, ми в змозі захищати права та інтереси Чижевича Валерія в спосіб передбачений КПК України. І ніякої необхідності чинити злочини, бо тиск на потерпілих, свідків, примушування і так далі - це кримінально карні діяння. І такої необхідності абсолютно немає», - переконаний адвокат Сергій Полячук.

В цьому випадку апеляційний суд теж вирішив скаргу задовольнити частково і змінити термін тримання під вартою - до 14 березня 2020 року.

Як пояснюють правоохоронці, якщо провину підозрюваних доведуть, то їм загрожує покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 12 років з конфіскацією майна або без такої.

Нагадаємо, 15 січня 2020 на півночі Житомирської області викрили групу осіб, яка примусово утримувала та експлуатувала чоловіків.

Як повідомляв Житомир.info, потерпілі від трудового рабства розповіли, що їм довелося пережити на півночі Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: рабство торгівля людьми суд  
Матеріали по темі