Влада

Суд скасував рішення міськради, яким міжнародному фонду дали землю для будівництва в Житомирі реабілітаційного центру

5 March 2020, 17:35

Прокуратура через суд домоглася скасування рішення Житомирської міської ради, яким у 2016 році Міжнародному благодійному фонду «Місія в України» дали земельну ділянку на Корбутівці для будівництва реабілітаційного центру.

Про свою перемогу в суді обласна прокуратура повідомила 26 лютого.

«За результатом розгляду позову Житомирської місцевої прокуратури господарським судом Житомирської області визнано незаконним і скасовано рішення Житомирської міськради, а також визнано недійсним договір суперфіцію та скасування запису про речове право. Йдеться про те, що у березні 2016 року Житомирською міською радою прийнято рішення про надання у користування Міжнародному благодійному фонду земельної ділянки площею 1 га на умовах договору суперфіцію, з метою будівництва реабілітаційного центру. На виконання рішення 30.09.2016 Житомирською міською радою укладено з Міжнародним благодійним фондом договір суперфіцію. Однак, Житомирською місцевою прокуратурою встановлено, що рішення міської ради та договір суперфіцію не відповідають вимогам чинного законодавства, оскільки земельну ділянку у користування надано без проведення земельних торгів, та за відсутності підстав для їх не проведення. Таким чином, порушено вимоги Земельного кодексу України. Крім цього, вищевказані рішення та договір не відповідають вимогам містобудівного законодавства, зокрема Генеральному плану та плану зонування м. Житомира. З метою захисту інтересів держави, місцевою прокуратурою заявлено позов, який задоволено у повному обсязі», - повідомила прокуратура.

Рішення Господарського суду Житомирської області, яким задоволено позов прокуратури, було ухвалене 20 лютого й оприлюднене 4 березня.

Зазначимо, що Господарський суд вже розглядав цей позов прокуратури і суддя Маріщенко Лариса Олександрівна ухвалою від 4 квітня 2019 року залишила без розгляду позовну заяву заступника керівника Житомирської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі головного управління Держгеокадастру у Житомирській області до Житомирської міської ради та Міжнародного благодійного фонду «Місія в Україну». Прокуратура оскаржила це рішення в апеляційному суді: постановою від 29 жовтня 2019 року Північно-західний апеляційний господарський суд апеляційну скаргу заступника прокурора Житомирської області задовольнив і ухвалу суду першої інстанції скасував. 20 листопада 2019 року справа повернулась до Господарського суду Житомирської області й автоматизований розподіл судових справ передав її тому ж судді – Марущенко Л.О.

«Відповідно до частини 1 ст.134 (глава 21) Земельного кодексу України, земельні ділянки державної чи комунальної власності або права на них (оренда, суперфіцій, емфітевзис), у тому числі з розташованими на них об`єктами нерухомого майна державної або комунальної власності, підлягають продажу окремими лотами на конкурентних засадах (земельних торгах), крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті... Нормами даної статті не передбачено такої підстави, як будівництво реабілітаційного центру, для не проведення аукціону. Крім того, будь-якими нормами Земельного кодексу України не передбачено іншої можливості набуття прав на землю юридичними особами у формі суперфіцію для здійснення будівництва такого об`єкту. В зв`язку з цим, передача земельної ділянки у користування на підставі договору суперфіцію повинна була проводитись в порядку глави 21 Земельного кодексу України, якою визначено процедуру продажу земельних ділянок або прав на них на конкурентних засадах. Як вбачається з матеріалів справи передача спірної земельної ділянки в користування відбулася без дотримання процедури проведення аукціону», - йдеться у матеріалах суду.

Суд дійшов висновку, що оскаржувані прокуратурою пункти рішення Житомирської міської ради не відповідають вимогам законодавства. Задоволенню підлягають й інші вимоги прокуратури: визнання недійсним договору суперфіцію №160 від 30.09.2016 укладеного між Житомирською міською радою та Міжнародним благодійним фондом «Місія в Україну»; скасування у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно запис про інше речове право № 16732154 від 30.09.2016.

Скріншот з рішення господарського суду від 20.02.2020


Скріншот з рішення міської ради від 16.03.2016 №174, в якому п. 2.1 та 2.1.1 визнані незаконними та скасовані

Крім задоволення позову господарський суд також вирішив стягнути на користь прокуратури більш ніж 5 тис. грн судового збору: по 2 тис. 643 грн з Житомирської міської ради та з Міжнародним благодійним фондом «Місія в Україну». Зазначається, що рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів, а зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення – 2 березня 2020 року.

Нагадаємо, Господарський суд Житомирської області прийняв до розгляду позовну заяву прокурора 3 січня 2019 року.

Як повідомляв Житомир.info, в червні 2018 року депутати затвердили меморандум про співпрацю між Житомирською міською радою та Міжнародним благодійним фондом «Місія в Україну», який має на переданій земельній ділянці побудувати реабілітаційний центр. У вересні 2018 року МБФ «Місія в Україну» відзначав 20-річчя своєї роботи у Житомирі та області: з 1998 року команда «Місії в Україну» допомагає жінкам з небажаною вагітністю і дітям з інвалідністю та їх сім’ям. Жінки з незапланованою вагітністю у Фонді можуть безкоштовно зробити анонімні тести на вагітність, отримати консультації фахівців та матеріальну підтримку: за 20 років благодійності завдяки підтримці жінок народилося понад 1860 малюків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: прокуратура суд земля Місія в Україну 
Матеріали по темі