Суспільство

Поліція Житомирської області нагадує про покарання за поширення неправдивої інформації під час карантину

18 March 2020, 10:19

Ввечері 17 березня у соціальних мережах активно розповсюджували інформацію про те, що діти не повинні виходити на вулицю, за це батькам загрожує позбавлення волі строком 2-5 років. Такі повідомлення є неправдивими і в умовах карантину мають на меті поширення паніки та дестабілізацію ситуації. У поліції закликають не поширювати фейки і використовувати лише офіційні повідомлення органів влади.

Про це повідомляють на сайті ГУНП у Житомирській області.

«Змушені констатувати, що наразі інформаційно-аналітичні підрозділи департаменту Кіберполіції фіксують різке збільшення випадків розповсюдження різноманітни хчуток та неправдивої інформації у зв’язку із введенням у державі режиму карантину для боротьби з особливо небезпечною коронавірусною інфекцією. Ті, хто розповсюджує фейки в таких умовах, мають на меті поширення паніки та дестабілізацію ситуації. Фейки, чутки та відверта неправда має різноманітний характер: починаючи від фейку про розпилення вночі дезінфікуючих засобів із гелікоптерів над спальними районами великих міст і завершуючи забороною прогулянок із дітьми вулицями Києва під загрозою адміністративної та кримінальної відповідальності», – йдеться у повідомленні.

Поліція просить громадян критично ставитися до таких чуток та повідомляти Департамент кіберполіції про їх поширення за електронною адресою: callcenter@cyberpolice.gov.ua та телефоном – 0442900110 для встановлення джерел їх поширення та притягнення до відповідальності осіб, котрі поширюють завідомо неправдиву інформацію.

У міській раді підготували пам’ятку для жителів про обмежувальні заходи у Житомирській міській об’єднаній територіальній громаді станом на 17 березня.


Зазначимо, що 17 березня Верховна Рада ухвалила проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19). Порушникам карантину загрожує штраф, або позбавлення волі.

Відповіді на основні запитання про COVID-19 є тут: https://covid19.com.ua/

Нагадаємо, міськвиконком ухвалив рішення з 17 березня 2020 року закрити у Житомирі всі ринки та заклади торгівлі, крім продуктових магазинів, аптек та АЗС. На виконання доручення Президента України та рішення Державної комісії з питань ТЕБ і НС Кабінет Міністрів прийняв рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції. У Житомирі з 18 березня частина приміських маршруток припиняє роботу.

Як повідомляв Житомир.info, станом на 20.00 год 17 березня в Україні лабораторно підтверджено 14 випадків COVID-19, з них 2 летальних: один у Чернівецькій області та один у Радомишлі Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: фейк поліція карнтин  
Матеріали по темі