Здоров'я

​На брифінгу в ОДА розповіли про ситуацію в Радомишлі та про встановлених осіб, які контактували з житомирянином з COVID-19

26 March 2020, 15:18

У Радомишлі збираються зняти блокпости, а у Житомирському обласного лабораторному центру вивчають можливості використання не профільних апаратів для дослідження на коронавірус.

Про це на брифінгу 26 березня розповіли заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко та начальник управління охорони здоров’я Микола Суслик.

«Станом на 9 годину 26.03.2020 року в області залишається 2 лабораторно підтверджених випадки на COVID-19. У тому числі за останню добу досліджувалися матеріали від 2 хворих -це місто Житомир та Хорошівський район. За результатами COVID-19 у двох випадках не виявлено. Також хочу повідомити, завдяки Офісу президента, Житомирський лабораторний центр став першим в Україні, до якого завітали доценти кафедри вірусології, професійні вірусологи. Вони допоможуть нашим фахівцям налаштувати обладнання для того, щоб наш лабораторний центр міг від будь-якого виробника тестів, у тому числі і українського, робити дослідження на коронавірус», - розповіла заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко.


Також в облдержадміністрації пояснили, хто буде штрафувати людей через відсутність засобів індивідуального захисту в громадських місцях.

«Стосовно штрафів, які запроваджуються при всіх комісіях ТЕБ та НС, які працюють на території Житомирської області, створені оперативні групи, до яких входять працівники: держпродспоживслужби, поліції, посадові особи органів місцевого самоврядування, або виконавчої влади. Ці мобільні групи можуть перевіряти будь-які громадські місця – це, наприклад, ринок, який працює, порушуючи карантин, магазин, у якому люди перебувають без масок та більше, ніж 10 осіб, бари чи інші заклади. Вони мають право штрафувати людей, фізичних осіб від 17 тис. до 34 тис. грн за недотримання вимог карантину», - розповіла Наталія Остапченко.

Крім цього Наталія Остапченко повідомила, що наразі встановлені люди, які контактували з житомирянином, хворим на COVID-19.

«На сьогодні встановлені всі контактні особи. Повідомлено, що вони мають бути на самоізоляції і представляють загрозу для інших, тому вони повідомлені і, сподіваюся, що знаходяться на самоізоляції. Це не тільки житомиряни, це близько 10 людей», - розповіла заступниця голови Житомирської ОДА Наталія Остапченко.

Також на брифінгу 26 березня прокоментували ситуацію з карантином в Радомишлі.

«Сьогодні о 12 годині дня завершуються карантин по Радомишлю і якщо все буде добре, то ми знімемо і блокпости. Поки на сьогодні вважається, що карантинні обмеження пройдені успішно», - сказала Наталія Остапченко.

Обласний лабораторний центр працює над новими технологіями дослідження на COVID-19, зокрема, вивчається можливості непрофільного апарату розрізняти даний вірус, повідомив начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Микола Суслик. Також він додав, що результати такого дослідження повідомлять найближчим часом.

«Ті тести, які ми отримали вчора, як гуманітарну допомогу, працювали вже вчора і вони показали негативний результат. Перша партія була - 60 тестів, ми використали 29 і зараз ще 5 в роботі, тобто близько 34, залишається ще 26. Заплановано зараз вивчити можливість використання тестів по гуманітарній допомозі, яких у нас достатньо 1732 тести для першого періоду. Планується закупити тести, адаптовані до обладнання, яке у нас є. Крім того, що є тести, зараз в нашому лабораторному центрі вивчається можливість другого апарату, який був у лікувально-профілактичних наших закладах, але використовувався в іншому напрямку», - розповів начальник управління охорони здоров’я Житомирської ОДА Микола Суслик.

Нагадаємо, в Житомирській області заборонили роботу приватних медклінік, хоча Кабмін дозволив медичну практику на час карантину.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 26 березня в Україні підтверджено 156 випадків захворювання на COVID-19, з них 5 – летальні, одужав і виписаний з лікарні – 1 пацієнт. Найбільше хворих на коронавірус у Чернівецькій області, в Києві та Київській області, а також в Івано-Франківській та Тернопільській областях. У Житомирській області, станом на 26 березня, ситуація не змінилася: лабораторно підтверджено 2 випадки COVID-19: у 49-річного чоловіка з Житомира та у 71-річної жінки з Радомишля (летальний).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 вірус брифінг  
Матеріали по темі