Влада

Мер Житомира про ситуацію з благодійними внесками за тести: Медики зараз на передовій й до них особлива увага

30 March 2020, 15:28

Мер Житомира Сергій Сухомлин виправдовує «благодійні внески» в лікарнях, яким не вистачає фінансування, але проти того, щоб зараз брали кошти за тести на коронавірус, й закликає підтримати медиків.

Про це Сухомлин сказав 30 березня в коментарі Житомир.info.

«В 2014 році, коли в Україні почалася війна, всі згадали про армію. Зараз, коли в Україну прийшов коронавірус, всі згадали про медиків. І медики зараз знаходяться на передовій й до них особлива увага. Якщо взяти державний бюджет, то він забезпечує фінансування лікарень тільки на заробітну плату й то не в повному обсязі – частину коштів щороку зі свого бюджету виділяє місто. Щодо забезпечення необхідними медикаментами, то за рахунок міського бюджету забезпечується лише приймальні відділення і дитяча лікарня. Тому лікарі просто змушені звертатися до людей і брати матеріальну допомогу, так звані «благодійні внески», які йдуть на рахунок лікарні, на рахунки тих відділень, де знаходяться пацієнти. Ми повинні розуміти, що зараз у вільному продажі «Таміфлю» просто немає і пацієнтам, які зараз поступають в інфекційне відділення з важкою пневмонією, їм необхідний цей препарат. Але в нас є невеликий запас цього препарату, який був куплений для інфекційного відділення лікарні №1 на початку березня саме за рахунок благодійних внесків», - сказав Сергій Сухомлин.

Він зазначив, що виконком виділив кошти з міського бюджету на закупівлю швидких тестів на коронавірус, але ще до цього в лікарні №1 купили 50 експрес-тести за кошти благодійних внесків.

«Реакція на благодійні внески може бути різною, але коли пацієнту за перші два дні дають «Таміфлю», який зараз просто неможливо купити, то тут, мабуть, мета виправдовує засоби, як не сумно про це казати. Після того, як з бюджету виділили кошти на забезпечення лікарень всім необхідним, тести в нас є і немає потреби брати за тести благодійні внески. І благодійні внески вони і є благодійними, що показує приклад нашого пацієнта з коронавірусом – він їх не платив, тести йому зробили. Пацієнтам, які заплатили за тести, гроші повернули, це зовсім невелика сума у порівнянні з тим, скільки зараз виділяється з бюджету міста й скільки надходить від житомирських бізнесменів та підприємств на рахунки лікарні», - наголосив мер.

Сергій Сухомлин зазначив, що зараз значна увага прикута до лікарів й вони потребують допомоги та підтримки.

«Лікарі зараз перебувають в зоні особливої уваги й важливо зараз захистити їх не лише від коронавірусу, а допомогти та підтримати в цей складний час. Є випадки, коли у чоловіка на роботі дізнаються, що дружина працює в інфекційному відділенні, й вона змушена звільнитися. Є випадки, коли медсестру з села Піски висадили з маршрутки серед дороги її односельці, коли хтось сказав, що вона працює медсестрою в інфекційному відділенні. Зараз медикам крім фінансової підтримки, крім медикаментів, ще потрібна наша з вами увага, повага і розуміння: якщо не вони, то захистити нас буде нікому», - сказав Сухомлин.

Він також прокоментував інформацію про заяви на звільнення, які написали всі працівники інфекційного відділення лікарні №1.

«Лікарів інфекційного відділення образила ситуація навколо інформації про благодійні внески, але лише завдяки цим внескам в них був запас матеріалів на перший час. Я зустрівся з колективом, ми обговорили ситуацію, що склалася: люди готові працювати, я їм за це дуже вдячний, вони справжні патріоти. І я закликаю засоби масової інформації, особливо в цей час, дуже уважно ставитися до роботи медиків й підтримувати їх в тій ситуації, яка склалася», - закликав мер Житомира.

Фото виклали у Facebook 30 березня 2020 року о 10-й годині ранку з підписом: "Весь колектив інфекційного відділення м. Житомир пише заяви на звільнення в зв'язку з несправедливим звинувачуванням в корупції та поборах працівників відділення і з неможливістю виконувати свої функціональні обов'язки! Вимагаємо мера м. Житомира Сухомлина публічного вибачення та спростування звинувачень на адресу медпрацівників інфекційного відділення!!!"

Нагадаємо, 27 березня мер Житомира Сергій Сухомлин повідомив, що має підтвердження того, що в міській лікарні №1 з пацієнтів вимагають «благодійні внески» за експрес-тести на коронавірус. За це головний лікар лікарні №1 та завідуюча інфекційним відділенням отримають догани, а гроші мають бути повернуті пацієнтам, бо, за словами мера, брати гроші навіть як благодійні внески у такий час неприпустимо.

Як повідомляв Житомир.info, в Україні станом на 10:00 30 березня 2020 року підтверджено 480 випадків COVID-19, в тому числі 11 летальних, 6 людей одужали. В Житомирській області в області зареєстровано 5 лабораторно підтверджених випадків COVID-19: 2 випадки в м.Радомишль (1 летальний 13.03.2020, 1 – зареєстрований 27.03.2020); 1 випадок у м.Житомирі (зареєстрований 19.03.2020); по 1 випадку в Бердичівському та Малинському районах (2 випадки зареєстровані 26.03.2020).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Сухомлин лікарня коронавірус інфекційне відділення медики благодійні внески тести 
Матеріали по темі