Влада

​Верховна рада проголосувала за законопроєкт щодо відкриття ринку землі в Україні з 1 липня 2021 року. Як голосували житомирські нардепи

31 March 2020, 08:06

Після опівночі 31 березня 2020 Верховна рада України у другому читанні та в цілому підтримала законопроєкт №2178-10 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.

За таке рішення проголосували 259 народних депутатів, проти – 24, утрималися – 3, не голосували 29. Всього – 315. По фракціях: «Слуга народу» - 206, «Європейська солідарність» - 23, «Голос» - 13, депутатська група «Довіра» - 12, позафракційні -5. Результати поіменного голосування тут.

П'ять житомирських нардепів-мажоритарників від «Слуги народу», а також ексдепутат Житомирської облради Михайло Забродський («Європейська солідарність») підтримали даний законопроєкт. Нардеп від Коростенського округу Володимира Арешонкова (група «Довіра») на засіданні був відсутній.

Прийняття проєкту закону про відкриття ринку сільгоспземель є однією з двох умов отримання Україною нової програми МВФ.

На першому етапі доступ до ринку землі отримають з 1 липня 2021 лише фізичні особи: одна людина зможе придбати не більше 100 га. Наступний етап, яким дозволять купувати сільськогосподарську землю юридичним особам, розпочнеться у 2024 році. Одна компанія зможе придбати до 10 тис. га землі. При цьому доступ іноземців до ринку землі буде залежати від результатів всеукраїнського референдуму.


«Економічна правда» розповіла, що передбачає закон:

Перше. У перші два роки буде діяти обмеження на купівлю землі – не більше 100 га в одні руки. З 2023 року обмеження становитиме до 10 тис га в одні руки, як було передбачено останнім проєктом.

Друге. З 2021 до 2023 року право на покупку землі буде тільки у фізосіб. Юридичним особам забороняється купувати землю сільськогосподарського призначення.

Третє. В перші два роки буде діяти заборона на продаж державної землі.

Четверте. Щодо надання права іноземцям купувати землю позиція не змінилась – питання буде вирішене на референдумі.

П'яте. Іноземцям заборонено купувати землю, що розташована ближче 50 км від державного кордону України, незважаючи на результати референдуму.

Шосте. Передбачене переважне право орендаря на купівлю. Орендар має можливість передати переважне право на придбання ділянки іншій особі, але про це повинен бути письмово повідомлений власник.

Сьоме. Мінімальна ціна – не менше нормативної грошової оцінки. До 2030 року.

Нагадаємо, на позачерговому пленарному засіданні 30 березня Верховна рада звільнила двох міністрів та призначила нових: міністерство охорони здоров’я очолив Максим Степанов, міністерство фінансів – Сергій Марченко.

Як повідомляв Житомир.info, 13 листопада 2019 закон про ринок землі схвалили у першому читанні, тоді «за» проголосували 5 мажоритарників з Житомирської області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ринок землі ВР закон земля нардеп  
Матеріали по темі