Місто

​УКБ перерахувало підряднику пів мільйона за "виконані" роботи з реконструкції музею каменю у Житомирі, які ще не починались

8 April 2020, 13:57

Управління капітального будівництва Житомирської міської ради перерахувало півмільйона гривень ТОВ “Полісся міськбуд” за роботи з реконструкції “Музей каменю Житомирщини”, які ще по графіку не почались, однак в наданих актах частина робіт вже виконана.

Син батьку допоможе

«Музей каменю Житомирщини» – це музей різновидів граніту під відкритим небом. Розміщуватиметься він біля перехрестя вулиці Чуднівської та провулку Річкового, що на Корбутівці. Його автором є батько депутата Володимира Кропивницького - Кропивницький Микола Петрович. Проєктом передбачено встановлення гранітних брил, плитки, лав, освітлення, озеленення та арка.

Історія цього проєкту почалася у 2018 році, Кропивницький Микола Петрович подав свій проєкт “Музей каменю Житомирщини” на бюджет участі. Його вартість становила 1,5 млн грн. Отримавши 993 голоси, Координаційна рада бюджету участі рекомендувала його на затвердження міському голові. На пресконференції, 23 жовтня 2018, з приводу закінчення бюджету участі Сергій Сухомлин сказав, що немає іншого рішення, як накласти вето на результати бюджету участі, оскільки були порушені принципи закладені в Положенні.

8 листопада депутати проголосували за створення нової Координаційної ради, яка має розібратися із бюджетом участі 2018 року, а вже 18 грудня була створена робоча група, яка мала опрацювати інформацію про можливі порушення та надати висновки на затвердження меру Житомира до 14 січня 2019 року. 23 січня 2019 року міський голова затвердив список проєктів-переможців, але музею каменю серед них не було.

Однак Володимир Кропивницький дуже хотів, щоб проєкт його батька реалізувався. За його сприяння депутати обласної ради виділили з обласного бюджету 600 тис. грн, із цих коштів 60 тис. 750 грн пішло на проведення малим приватним підприємством “Енергія” проєктних робіт по об’єкту. За умовами договору укладеного 25 листопада, “Енергія” мала виконати роботи до 25 грудня 2019 року.

Поки що кошти були з обласного бюджету, можливо пізніше буде частина співфінансування з міського бюджету. Наразі це питання остаточно ще не вирішено”, прокоментував для Житомир.info, директор управління капітального будівництва Житомирської міської ради В’ячеслав Глазунов.

Мале приватне підприємство “Енергія” зареєстроване в місті Житомир, провулок 4-й Каракульний, 17. Спеціалізується фірма на діяльності у сфері архітектури, статутний капітал - 100 грн. Власницею фірми є Оксана Миколаївна Пятницька.

Пів мільйона за роботи, які ще й не починалися

18 грудня управління капітального будівництва Житомирської міської ради підписало договір з ТОВ “Полісся Міськбуд” на реконструкцію території благоустрою з організації скверу “Музей каменю Житомирщини”. Вартість підписаного договору 1 млн 378 тис. 81 грн 20 коп. Роботи мають бути завершені до 31 травня 2020 року.

ТОВ “Полісся Міськбуд” зареєстроване в Житомирі по вулиці Крошенська, 26. Спеціалізується фірма на будівництві житлових і нежитлових будівель, статутний капітал - 100 тис. грн. Власником фірми є Володимир Миколайович Паращенко.

У договорі зазначається, що передача виконаних робіт оформлюється до 25 числа поточного місяця актом про виконані роботи (форма №КБ-2В, №КБ-3) з обов’язковим попереднім оформленням виконавчої технічної документації, актів на приховані роботи, виконавчих схем тощо.

ТОВ “Полісся Міськбуд” справилося з роботами за два дні і вже 20 грудня надало замовнику акт виконаних робіт. Наступного дня управління капітального будівництва Житомирської міської ради перерахувало підряднику 528 тис. 50 грн.



У цей же день управління капітального будівництва перерахувало малому приватному підприємству “Енергія” 30 тис. 375 грн за завершення виготовлення проєктної документації, підставою для оплати став наданий 20 грудня акт виконаних робіт. Тобто, проєктні роботи ще не були завершені, а реконструкція цього об’єкту, за наданими актами вже виконувалася.

З цього моменту починається ряд неспівпадінь, що дає підстави думати, що управління перерахувало кошти за роботи, які ще й не починалися.

По-перше, у календарному графіку виконання робіт вказано, що перший етап робіт “Полісся міськбуд” має починатися тільки з 20 грудня та завершитися 31 грудня 2019 року. Однак, ТОВ “Полісся міськбуд” 20 грудня уже надало акти, в яких зазначається ряд виконаних робіт. За цей період часу підрядник мав встановити малі архітектурні форми, зробити певні роботи з улаштування покриття та улаштування зовнішнього електроосвітлення.

По-друге, повідомлення про початок робіт в базі ДАБІ, також зазначається від 20 грудня, тобто підрядник не міг виконувати роботи та надати дійсні акти виконаних робіт 20 грудня, оскільки вони ще не були початі. .

Тут можна стверджувати, що є домовленість між замовником та підрядником, так як замовник офіційно прийняв виконані роботи, які насправді були не виконані. Як часто так трапляється, я сказати не можу, раніше я з такою наглістю не стикався, тому що у нас зазвичай накручують ціни і своїх підрядників підкладають, обіцяючи бажаний аванс”, - прокоментував для Житомир.info, експерт з будівництва Георгій Могильний.

По-третє, в акті №КБ-2 наданому підрядником управління капітального будівництва зазначається, що ці кошти пішли на улаштування основи тротуарів, 14 урн для сміття, 16 лавок паркових, улаштування трубопроводів із поліетиленових труб, різні кабелі, планування ділянки механізованим способом та вручну і тд.

Ось так виглядав музей каменю 4 січня 2020 року, тут немає ні об’єктів покрашених олійними фарбами та бітумним лаком, ні 16 лавок паркових, ні 14 урн для сміття зазначених у актах виконаних робіт.

Це вже фотографія зроблена 4 березня. Помітно, що за два місяці ТОВ “Полісся міськбуд” проводило певні роботи, однак урн для сміття та лавок немає.

Лавочки та урни дійсно зазначаються в актах виконаних робіт, але там не вказано про їх монтаж, тому лавочки там не стоять. Лавочки закуплені, ми їх перевіряли, зараз вони на складі КП “Зеленбуд”, - пояснює В’ячеслав Глазунов.

Теоретично лавочки та урни у них дійсно можуть бути на складі. По документах закупки, вони були зобов’язані їх саме встановити в грудні. Просто хлопці так старанно працювали, приймаючи роботи до початку виконання, що наробили ляпів. Якщо дивитися по датах, то договір заключили 18 грудня, початок роботи по договору в календарному графіку - з 20 грудня, повідомлення про початок роботи в базі ДАБІ від 20 грудня і вже 20 грудня замовник приймає виконані роботи за 528 тис. грн. Вони приймали роботи авансом до їх виконання, а лавочки з урнами їм могли потім підвести і тимчасово покласти на зберігання”, - прокоментував експерт з будівництва Георгій Могильний.

Замовник та підрядник добре попрацювали. ТОВ “Полісся міськбуд” доклало максимум зусиль аби отримати півмільйона: за два дні ТОВ “Полісся міськбуд” вдалось підписати договір, виконати роботи, які за календарним графіком розраховані до 31 грудня 2019 року та надати акти виконаних робіт. У свою чергу, управління капітального будівництва доклало максимум зусиль, аби “прийняти” роботи, які офіційно ще не починались, та перерахувати кошти.

Як повідомляв Житомир.info, на Корбутівці за кошти обласного бюджету реалізують проєкт бюджету участі Миколи Кропивницького "Музей каменю Житомирщини", який не переміг.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: музей каменю Корбутівка  
Матеріали по темі