Місто

Як карантинні заходи вплинули на життя житомирян. Результати опитування

16 April 2020, 19:47

Редакція Житомир.info 8 квітня анонсувала анонімне опитування про те, як карантинні заходи вплинули на життя житомирян.

За тиждень наші читачі заповнили 2134 анкети: 87,2% учасників опитування проживають у Житомирі, 11,7% - в Житомирській області, 1,1% - в іншій області.

Жінки були активнішими – 66,1% від усіх респондентів. Чоловіків, відповідно, 33,9%.

37,3% учасників опитування віком 25-34 роки, 24,6% - 35-44 роки, 16,4% - 45-59 років, 14,4% - 18-24 роки.

Далі аналізуємо лише відповіді житомирян, яких було 1860.

Більш ніж половина (55,6%) дотримуються карантинних обмежень і виходять з дому лише за продуктами, або в аптеку. Майже третина (31,7%) щодня виходять з дому, але намагаються уникати людей. Для 8,5% карантин нічого в їх житті не змінив, а 3% обрали повну самоізоляцію через страх підхопити коронавірус.

Щодо впливу карантинних заходів на фінансовий стан, то у 35,9% житомирян доходи зменшилися, але на життя вистачає. У 25,4% доходи не змінилися, водночас 16% втратили будь-які доходи й живуть на заощадження. У 13,7% ситуація ще гірша – доходи повністю втрачені, а заощаджень немає. А ось 0,8% запевняють, що під час карантину їхні доходи зросли.

Серед тих, хто втратив дохід, 41,8% люди віком 25-34 роки, кожен четвертий віком 35-34 роки, а ось у людей поважного віку та молоді втрати менш відчутні – таких лише 3,1% та 12,9%, відповідно.

Під час карантину майже 55% опитаних продовжують працювати: 31,8% ходять на роботу, 19,2% почали працювати дистанційно, 3,7% продовжують як і раніше працювати дистанційно. Натомість 17,7% знаходяться у відпустці без збереження заробітної плати, 4% - в оплачуваній відпустці, а 9,4% взагалі втратили роботу.

Більш ніж 60% опитуваних карантинні заходи додали вільного часу: 32,1% займаються хатніми справами чи ремонтом, 27,1% приділяють вивільнений час спілкуванню з рідними, 25,1% дивляться фільми або грають в комп’ютерні ігри, 8,3% читають художню літературу й лише 9,3% витрачають «карантинний час» на самоосвіту.

Як житомиряни пересуваються містом під час карантину: 42,5% майже завжди пішки, 28,2% мають власний транспорт, 13,7% користуються громадським транспортом, 3,1% використовують велосипеди, самокати чи скейти, а 12,7% відповіли, що взагалі не виходять з дому, хоча раніше лише 3% зізналися у повній самоізоляції.


Більшість з них, у кого є діти-школярі, впевнені, що вони активно навчаються дистанційно, а 250 батьків не можуть дочекатися, коли ж нарешті почнуть працювати дитсадки.

Лише 5,2% житомирян категорично не підтримують карантинні заходи влади, 21% підтримують лише деякі, 30,5% підтримують частково, а 43,3% повністю на боці влади у її намаганнях зупинити розповсюдження COVID-19.

Ми також проаналізували фінансовий стан тих, хто підтримує карантинні заходи: у майже 65% є доходи, які або не змінилися, або зменшилися, але на життя вистачає. 15% прихильників повністю втратили доходи, але мають заощадження.

Серед тих, хто не підтримує карантинні обмеження, людей з доходами 51%, а 25; - це ті, хто зараз немає ні доходів, ні заощаджень.

Більшість житомирян у нинішній ситуації турбує невизначеність, яке не дозволяє будувати плани на майбутнє. Третина опитаних відчуває тривогу та пригнічення й у майже такої ж кількості людей – постійний стрес та паніка.

Щодо прогнозів на найближчі місяці, то 40,2% містян не роблять ніяких прогнозів, а песимістів більше, ніж оптимістів – 30,7% проти 27,1%.

Ми також узагальнили деякі відповіді учасників опитування з Житомирської області, яких було майже 12% від загальної кількості. У 27,2% доходи через карантинні заходи не змінилися, у 30,4% - зменшилися, але на життя вистачає, а 15,6% повністю втратили доходи й відкладених «на чорний день» коштів не мають – це на 2% більше, ніж в обласному центрі.

А ось підтримка карантинних заходів майже однакова: повністю чи частково підтримують 77,6%, категорично не підтримують лише 4,8%.

Наголошуємо: результати опитування не є репрезентативними і показують лише думку читачів нашого сайту.

Ми також питали, що ви зробите в першу чергу після закінчення карантину?. Найбільше було відповідей про вихід на роботу або пошуки роботи, зустрічі з рідними та друзями, вечірки, пікніки, поїздки на природу, в гідропарк, в ліс, на дачу, прогулянки з дітьми. Ось ще деякі відповіді: «Помолюся Богу та подякую», «Закрию рахунки у банках», «Куплю нову сукню і взуття», «Схожу в перукарню та на каву з тістечком», «Піду у відпустку», «Піду в кінотеатрах з сином», «Підемо з друзями в баню», «Куплю джинси», «Хочеться шаурму», «Вип'ю філіжанку смачної кави у кафешці на Михайлівській», «Обніму маму», «Вип’ю бокал шампанського», «Схожу в церкву», «Закінчу ремонт», «Викину маски», «Заспокоюсь».

Як повідомляв Житомир.info, шосте муніципальне опитування, проведене з 27 січня по 17 лютого 2020 року, показало зменшення кількості житомирян, які вважають, що місто рухається у правильному напрямку, та схвалюють діяльність мера і міської ради. Також житомиряни відчули зниження якості надання послуг та зменшення можливостей, яке дає місто.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: карантин опитування  
Матеріали по темі