Місто

Заступник мера розповів про результати вимірювання радіаційного фону в Житомирі та про 5 пожеж

17 April 2020, 13:44

Останнім часом житомиряни, у тому числі у соцмережі, обговорюють рівень забрудненості повітря у місті. Люди, зокрема, стурбовані пожежею у Чорнобильській зоні. Говорять також про задимленість повітря, спричинену пожежами на території Житомира і довколишніх сіл.

Стан радіаційного фону у межах міста Житомира обговорювали під час позачергового засідання виконавчого комітету міської ради 17 квітня.

«Хотів би усіх поінформувати про стан повітря та стан забруднення у місті Житомирі. Ми бачимо інформацію, що пожежі у Чорнобильській зоні, у Житомирській області і, зокрема, в Житомирському районі. І люди стурбовані ситуацією, яка склалася. Тому ми позавчора проводили дослідження у багатьох районах міста Житомира з точки зору і радіаційного фону, й інші дослідження проводили», – сказав Житомирський міський голова Сергій Сухомлин та передав слово своєму заступнику Сергію Кондратюку.

Він запевнив, що радіаційний фон у межах міста Житомира відповідає нормі.

«Дійсно, управління з надзвичайних ситуацій разом з представниками засобів масової інформації виїжджали в різні райони Житомира: центр міста, Польова, гідропарк, вокзали, Богунія, Крошня. В усіх районах міста Житомира гама-випромінювання відповідає нормі. Скажу навіть більше – було менше, ніж норма: зазвичай 13-16 мкР/год (мікрорентген на годину). Нині у місті Житомирі у нас постійно працюють датчики безпосередньо у нашому міському центрі, вони показують на теперішній час 12 мкР/год. Це відповідає природному фону міста Житомира», – доповів Сергій Кондратюк.

Заступник мера також розповів про 5 пожеж в екосистемах на території Житомира, які сталися 16 квітня та спричинили задимленість у місті.

«У нас за останню добу було 5 серйозних пожеж: на Орлова, 10 (Богунський район), вулиця Жуйка, вулиця Дружби, 34 та на Крошні. Основна пожежа відбулась у нас на розі вулиць Олени Теліги та Дібровної. Там було загоряння лісу площею 4 га. Станом на 19:15 год. 16 квітня пожежники ліквідували загоряння. Це була основна пожежа у місті Житомира, яка спричинила задимленість», – поінформував заступник міського голови та ще раз наголосив, що радіаційний фон у Житомирі відповідає нормам.

Про задовільний радіаційний фон в області 14 квітня повідомляв і Житомирський обласний лабораторний центр.

«Рівні потужностей поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання на території області не перевищують природного радіаційного фону 10-25 мкР/год, в тому числі і в період пожежі в Чорнобилі.

Станом на 14.04.2020р. перевищень не виявлено, в т.ч. і на територіях постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС (середній показник) :

- Овруцький р-н -15-17 мкР/год.
- Народицький р-н - 10-15 мкР/год.
- Олевський р-н - 10-11 мкР/год.
- Коростенський р-н - 11-14 мкР/год.

Перевищення не виявлено і по м.Житомир – 12-13 мкР/год», – йшлося у повідомленні.

Нагадаємо, ввечері 16 квітня управління ДСНС України у Житомирській області повідомило про пожежу у лісі в житомирському мікрорайоні Мальованка.

Як повідомляв Житомир.info, 5 квітня 2020 року стало відомо, що у північних районах Житомирської області горять ліси і торф’яники. Лісовий масив зайнявся від палаючої сухої трави. Станом на 7 квітня на території Народицького, Базарського та Кліщівського лісництв ДП «Народицьке СЛГ» Народицького району площа пожежі складала 15 га окремими осередками. Пожежу, з якою боролися 10 діб, ліквідували 14 квітня.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: виконком повітря забрудненість радіація  
Матеріали по темі