Події

Люди, яких евакуювали з палаючих сіл Житомирської області, вирішили повернутися назад та відбудовувати свої оселі

18 April 2020, 21:37

Жителів сіл Овруцького району Житомирської області, будинки яких згоріли або зазнали пошкоджень внаслідок масштабної пожежі, евакуювали та відселили у сусіднє село. Однак люди вирішили повернутися до своїх осель та відбудовувати їх.

Про це розповів голова Житомирської облдержадміністрації Віталій Бунечко під час термінового онлайн-брифінгу стосовно масштабної пожежі. Брифінг відбувся ввечері 18 квітня.

«Дуже чутливим є питання стосовно людей, які були відселені з населених пунктів Житомирської області, що постраждали внаслідок пожежі. Я хочу вам повідомити, що, дійсно, у населених пунктах Личмани та Магдин Овруцького району, які були відселені після Чорнобильської катастрофи, близько 10 років тому зібралася громада, що на релігійній основі вирішила жити окремо від цивілізації. Вони фактично займалися землеробством, також основним видом їхньої діяльності було розведення худоби. Вони тихенько молилися Богу. І ось пожежа 16 квітня вимусила нас їх евакуювати. 16-го числа, коли пожежа почала підходити до цих населених пунктів, ці люди у кількості 48 осіб були евакуйовані до населеного пункту Гладковичі, де вони були заселені у будинок культури. Вони були забезпечені найнеобхіднішим, а саме матрацами, подушками, ковдрами. Їм було надано харчування. Після того, як пожежа у районі саме цих населених пунктів була локалізована, ці люди прийняли рішення, що вони повертаються назад у ці населені пункти. Наразі збирається допомога обласною державною адміністрацією, районною державною адміністрацією по їхньому запиту. Вони просять допомогти з теплим одягом, взуттям, з будівельними матеріалами, вони вирішили відновлювати свої оселі, які постраждали. І просять також допомогти з велосипедами, тому що основний вид транспорту, яким вони їздять по селах, це велосипеди. Також просять допомогти з кормом для худоби. Тому звертаюся до всіх наших небайдужих громадян, щоб, хто може, допоміг. Робота координується районною державною адміністрацією Овруцького району та керівництвом ОТГ», – розповів Віталій Бунечко.

Він також наголосив, що людських жертв внаслідок пожежі немає.


Голова ОДА назвав можливі причини масштабної пожежі.

«Що може бути першопричиною загоряння? Безумовно, все це встановить слідство, але не можна виключати декілька факторів, один і з них – буревій, який піднявся 16 квітня і спричинив аварію на електромережах. Це була однією з першопричин. Безумовно, однією з причин є, можливо, підпали та необережне поводження з вогнем, тому ми точно не виключаємо людський фактор, але, ще раз повторюю, вже після того, як пожежа буде погашена, буде відкрите кримінальне провадження, будуть проведені відповідні експертизи, і я впевнений, що причина займань і цієї страшної пожежі буде встановлена», – сказав голова облдержадміністрації.

За інформацією пресслужби ОДА, опублікованій о 16:30 год. 18 квітня, «в Овруцькому районі продовжується боротьба з вогнем. Там працює над гасінням пожеж тисяча людей, 150 одиниць техніки, 3 літака та 3 вертольоти, 2 гелікоптери. За інформацією ДСНС України, залишається 9 з 15 осередків горіння, з яких 5 локалізовані, на 4-х незначних осередках продовжується гасіння трави та лісової підстилки».

Однак голова Держлісагентства України Андрій Заблоцький під час брифінгу говорив про 4 великі пожежі, які поки не вдалося приборкати.

«До гасіння пожеж на території Овруцького лісгоспу залучено 763 людини. Вчора було додатково залучено 227 осіб з інших регіонів. Це 6 регіонів, сусідніх до Житомирської області, а також 22 одиниці додаткової техніки. На сьогодні в цілому 1073 пожежники і рятувальники, які здійснюють гасіння пожежі, і більше 100 одиниць техніки, включаючи військову техніку БАТ-М. Станом на сьогоднішній день більшість загорянь локалізовані, залишилися лише 4 великі пожежі, по них працює авіація. Ми очікуємо, що найближчими днями ситуація буде повністю контрольована, сил і засобів достатньо, для того, щоб гасити пожежі і не дати їм розповсюдитись», – сказав Андрій Заблоцький.

Нагадаємо, вранці 18 квітня пресслужба управління ДСНС України у Житомирській області повідомила, що рятувальники та лісівники продовжують працювати над ліквідацією лісових пожеж у Житомирській області. До гасіння залучено 655 осіб та 108 одиниць техніки, з них від ДСНС 125 чоловік особового складу та 31 одиниця техніки, у тому числі три літаки АН-32П, якими здійснено 6 скидів (48 тонн води). Також для надання допомоги направили важку інженерну техніку (БАТ) Збройних сил України для створення захисних розмежувальних смуг. З повітря проводиться розвідка осередків пожежі. Близько півночі 17 квітня голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко повідомив, що внаслідок розповсюдження вогню серед лісових масивів знищено та пошкоджено 43 нежилих і 38 жилих будинків (разом – 81 будівля) в Овруцькому районі. 18 квітня міністр інфраструктури України Владислав Криклій поінформував, що до гасіння масштабної лісової пожежі на півночі Житомирської області залучили потяг «Укрзалізниці».

Як повідомляв Житомир.info, 16 квітня 2020 року на території 9 лісгоспів Житомирської області почалися лісові пожежі в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. За наявності поривчастого шквального вітру більше 30м/с вогонь швидко розповсюджувався на великі площі лісів і на будинки. Зокрема горіли ліси поблизу сіл в Овруцькому та Олевському районах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа ДСНС суха трава ліс Овруцький район  
Матеріали по темі