Події

На трьох осіб склали протоколи за підпал трави у Житомирській області, де вогонь спопелив ліси та села, – керівник Держекоінспекції

19 April 2020, 23:27

За підпал трави в Житомирській області, де вже четверту добу палають ліси та горіли села, затримали трьох осіб і склали на них протоколи.

Про це йдеться у дописі тимчасово виконуючого обов'язки голови Державної екологічної інспекції України Єгора Фірсова, опублікованому у Facebook ввечері 19 квітня.

«Свята довелося провести в епіцентрі пожеж у Житомирській області. Проїхав найбільш складні ділянки загорань. Станом на зараз залишилось 2 основних епіцентри пожежі в Овруцькому районі. Ситуація є контрольованою, повірте, я би не став мовчати, якщо було б щось катастрофічне», – йдеться у дописі.

Єгор Фірсов нагадав, що «на ліквідацію наслідків лісової пожежі залучено сили та засоби ДСНС України в складі 31 одиниці техніки та 125 чоловік особового складу. Також з метою підвищення ефективності гасіння лісової пожежі та у зв’язку із ускладненням доступу до окремих осередків пожежі, було залучено протипожежну авіацію, а саме: для проведення повітряної розвідки вертоліт Eurocopter, для гасіння пожежі з повітря 3 літаки АН-32, які на даний час здійснили 9 скидів води. А також працює протипожежний поїзд. Від лісоохоронних підрозділів задіяно 763 чол., 61 пожежних автомобілі, 32 трактори з ґрунтообробним обладнанням. Основною проблемою було те, що внаслідок сильного вітру (до 25 м/с), який сприяє швидкому поширенню полум'я у важкодоступних (болотистих) місцях, з великим накопиченням лісової підстилки та високої трав’яної рослинності, пожежі поширюються на великі площі».

Керівник Державної екологічної інспекції також попередив, що напрям вітру змінюється, і від диму можуть потерпати різні регіони, не тільки Київщина. Він радить: якщо відчуваєте сильний запах диму, на вулицю краще не виходити і зачинити вікна.

Насамкінець Єгор Фірсов повідомив, що за підпал трави вже затримали трьох осіб та склали стосовно них протоколи.

«Окремо хочу попередити тих, хто ще не зрозумів, що підпал трави – це дуже небезпечно. Ще у п’ятницю (17 квітня, – ред.) ми затримали 3 осіб, склали протоколи і передали справи правоохоронцям. Жарти скінчились, треба відповідати за свої вчинки», – написав т. в. о. голови Державної екологічної інспекції України.


Нагадаємо, 16 квітня 2020 року на території 9 лісгоспів Житомирської області почалися лісові пожежі в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. За наявності поривчастого шквального вітру більше 30м/с вогонь швидко розповсюджувався на великі площі лісів і на будинки. Зокрема загорілися ліси поблизу сіл в Овруцькому та Олевському районах.

Вранці 18 квітня пресслужба управління ДСНС України у Житомирській області повідомила, що рятувальники та лісівники продовжують працювати над ліквідацією лісових пожеж у Житомирській області. До гасіння на той момент було залучено 655 осіб та 108 одиниць техніки, з них від ДСНС 125 чоловік особового складу та 31 одиниця техніки, у тому числі три літаки АН-32П, якими було здійснено 6 скидів (48 тонн води). Також для надання допомоги направили важку інженерну техніку (БАТ) Збройних сил України для створення захисних розмежувальних смуг. З повітря проводилася розвідка осередків пожежі. Близько півночі 17 квітня голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко повідомив, що внаслідок розповсюдження вогню серед лісових масивів знищено та пошкоджено 43 нежилих і 38 жилих будинків (разом – 81 будівля) в Овруцькому районі. 18 квітня міністр інфраструктури України Владислав Криклій поінформував, що до гасіння масштабної лісової пожежі на півночі Житомирської області залучили потяг «Укрзалізниці». Ввечері 18 квітня відбувся онлайн-брифінг голови ОДА Віталія Бунечка та голови Держлісагентства України Андрія Заблоцького стосовно ситуації з пожежами. Віталій Бунечко, зокрема, розповів, що жителів сіл Овруцького району, будинки яких згоріли або зазнали пошкоджень внаслідок масштабної пожежі, евакуювали та відселили у сусіднє село. Однак люди вирішили повернутися до своїх осель та відбудовувати їх.

Станом на 19 квітня лісові пожежі на півночі Житомирської області тривали. Горіло на території 4 лісових господарств (ДП «Овруцьке ЛГ», «Овруцьке СЛГ», «Словечанське ЛГ» та «Словечанський лісгосп АПК»). В управлінні ДСНС України у Житомирській області інформували про залучення до гасіння пожежі вогнеборців з Івано-Франківської та Тернопільської областей.

Як повідомляв Житомир.info, 13 квітня 2020 року Верховна рада на позачерговому пленарному засіданні прийняла закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з метою збереження довкілля щодо посилення відповідальності за дії, спрямовані на забруднення атмосферного повітря та знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу». Відповідно до закону, штрафи за забруднення повітря та випалювання сухої трави стали більшими.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа ДСНС рятувальники трава суха трава ліс Овруцький район  
Матеріали по темі