Події

У Житомирській області залишилося два нелокалізованих активних осередки пожежі, - міністр МВС

20 April 2020, 12:58

У Житомирській області локалізували два з чотирьох активних осередків пожежі, у Зоні відчуження – один з чотирьох проблемних осередків.

Про це 20 квітня близько 12:00 повідомив у Facebook міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«По Чорнобильській зоні з 4 невеликих проблемних вогнищ один локалізована. В Житомирській (області) – з 4 активних вогнищ локалізували 2. Лісівники і пожежники дуже добре відпрацювали вечір і ніч. При цьому прогноз вітру на сьогодні для гасіння пожежі не дуже хороший – можливо до 15-20 метрів/сек. Це сильний вітер, вогонь може поширюватися ривками, прориваючись на нові ділянки і це ризики. Враховуємо це. У світлий час доби - постійно моніторить зони ризику вертоліт і БПЛА МВС», - інформує Аваков.

Він також показав сліди навмисних підпалів у Чорнобильській зоні та повідомив про створення спеціальної групи, яка почала антидиверсійну операцію в лісі.


Фото з Facebook Арсена Авакова

Нагадаємо, вранці 20 квітня ДСНС інформувала про гасіння лісових пожеж на території Житомирської області.

«Станом на 07 год. 20 квітня силами ДСНС надається допомога працівникам лісгоспів на території 4 лісових господарств (ДП «Овруцьке ЛГ», «Овруцьке СЛГ», «Словечанське ЛГ» та «Словечанський лісгосп АПК») щодо гасіння окремих осередків тління трав'яного настилу, пеньків та деревини. Залишається 9 осередків горіння, з яких 5 локалізовані, а на 4 осередках продовжуються роботи щодо обмеження їх розповсюдження. Силами ДСНС спільно з лісовими господарствами не допущено знищення будівель і споруд у 6 населених пунктах (смт Першотравневе, с. Виступовичі, с. Рудня, с. Дівошин, с. Слобода та с. Ясинець). У відселених населених пунктах (с. Острови, с. Личмани, с. Середня Рудня, с. Нижня Рудня та с. Верхня Рудня) вогнем знищено 39 будівель, окремі з яких самовільно використовувалися населенням як дачні ділянки, врятовано 45 будівель», - зазначалося у повідомленні.

До гасіння було залучено 963 чол. та 157 од. техніки, з них від ДСНС 188 чол. о/с та 44 од. техніки, у тому числі три літаки АН-32П, якими 19 квітня здійснено 15 скид (120 тонн води).

Карта з Facebook Арсена Авакова, оприлюднена 20 квітня 2020 р.

Як повідомляв Житомир.info, 16 квітня 2020 року на території 9 лісгоспів Житомирської області почалися лісові пожежі в результаті підпалу сільгоспугідь та випалення трави в домогосподарствах. За наявності поривчастого шквального вітру більше 30 м/с вогонь швидко розповсюджувався на великі площі лісів і на будинки. Зокрема загорілися ліси поблизу сіл в Овруцькому та Олевському районах.

Вранці 18 квітня пресслужба управління ДСНС України у Житомирській області повідомила, що рятувальники та лісівники продовжують працювати над ліквідацією лісових пожеж у Житомирській області. До гасіння на той момент було залучено 655 осіб та 108 одиниць техніки, з них від ДСНС 125 осіб особового складу та 31 одиниця техніки, у тому числі три літаки АН-32П, якими було здійснено 6 скидів (48 тонн води). Також для надання допомоги направили важку інженерну техніку (БАТ) Збройних сил України для створення захисних розмежувальних смуг. З повітря проводилася розвідка осередків пожежі. Близько півночі 17 квітня голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко повідомив, що внаслідок розповсюдження вогню серед лісових масивів знищено та пошкоджено 43 нежилих і 38 жилих будинків (разом – 81 будівля) в Овруцькому районі. 18 квітня міністр інфраструктури України Владислав Криклій поінформував, що до гасіння масштабної лісової пожежі на півночі Житомирської області залучили потяг «Укрзалізниці». Ввечері 18 квітня відбувся онлайн-брифінг голови ОДА Віталія Бунечка та голови Держлісагентства України Андрія Заблоцького стосовно ситуації з пожежами. Віталій Бунечко, зокрема, розповів, що жителів сіл Овруцького району, будинки яких згоріли або зазнали пошкоджень внаслідок масштабної пожежі, евакуювали та відселили у сусіднє село. Однак люди вирішили повернутися до своїх осель та відбудовувати їх.

Станом на 19 квітня лісові пожежі на півночі Житомирської області тривали. Горіло на території 4 лісових господарств (ДП «Овруцьке ЛГ», «Овруцьке СЛГ», «Словечанське ЛГ» та «Словечанський лісгосп АПК»), до гасіння пожежі залучили вогнеборців з Івано-Франківської та Тернопільської областей. Водночас керівник Держекоінспекції України повідомив, що за підпал трави в Житомирській області, затримали трьох осіб і склали на них протоколи.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пожежа Аваков ДСНС рятувальники ліс Овруцький район 
Матеріали по темі