Місто

Зменшився випуск одиниць техніки, знизилась виручка: як «виживає» Житомирське ТТУ в умовах карантину

27 April 2020, 19:38

Під час карантину у Житомирі зменшилась кількість громадського транспорту, а в тролейбусах не перевозять одночасного більш як 20 пасажирів.

Журналіст Житомир.info 27 квітня дізнавалася у керівництва підприємства, як працює КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» в умовах карантину.

«Перш за все, змінилася кількість випуску. Суттєво змінилося, раніше ми випускали 86 тролейбусів, 12 трамваїв і 15 одиниць автобусів. Зараз ми випускаємо 36 тролейбусів, 18 вдень і 32 ввечері, а також 7 трамваїв. Автобуси у нас два маршрути: по 4 одиниці і 6 одиниць», - розповів директор КП «Житомирське трамвайно-тролейбусне управління» Андрій Нечуйвітер.


Близько 10% працівників відправили в оплачувану відпустку, а підприємство вже зазнало збитків через карантинні заходи, запевняє керівництво ТТУ.

«Виручка, яку підприємство збирає, суттєво впала, майже в чотири рази. Це близько 50-56 тис. грн, а раніше підприємство збирало 230 тис. грн, разом з автобусами 250 тис. грн. З цього все і витікає, не маємо можливості ремонтувати техніку. Ми витрачаємо кошти зараз лише на дезінфікуючі та миючі засоби, маски – те, що нам необхідно в період карантину», - зазначив директор КП «ЖТТУ» Андрій Нечуйвітер.

За словами директора Житомирського ТТУ, заробітна плата вже зменшилась, але скрутні часи очікують в травні.

«Наступний місяць у нас буде дуже тяжкий, не знаю наскільки ця ситуація продовжиться по плану, але травень буде дуже тяжкий. При такому випуску 30%, майже 40%, - це дуже важко, і забезпечити всіх достойною заробітною платою складно, зараз будемо говорити з колективом. Зарплата буде в цьому місяці на 30% менше. Середня заробітна плата на ТТУ - це 11 тис. грн з нарахуваннями, якщо говоримо про травневу - це буде 7-8 тис. грн. Може статися так, що не буде коштів на виплату заробітної плати у повному обсязі, тоді ситуація така, що підприємство виплачує те, що є, і будемо чекати поки профінансують», - каже Андрій Нечуйвітер.

Працівників ТТУ також бентежить відсутність контролю перевезення по посвідченню у приватному транспорті.

«Пасажири, які заходять до тролейбуса, говорять: «Що таке, я до вас захожу, можу проїхати в тролейбусі по перепустці, бо кондуктора контролюють це питання, на кінцевих перевіряють пасажирів, чи є перепустка, а у маршрутках такого не роблять». Звичайно, люди, які не мають перепусток, у тролейбус не сядуть, а підуть до маршрутки. Виходить таким чином, що у нас забирають пасажира, який потенційно міг проїхати, але у нього немає цього білета», - розповів Андрій Нечуйвітер.

На підприємстві розповідають, пасажири трапляються різні, проте кондуктора з розумінням ставляться до людей та ретельно перевіряють дотримання карантинних норм.

«Нам сказали, як учителі, охоронці міста, маєте привчити пасажирів до порядку, посвідчень, посадки. Я стільки років працюю, що не звертаю уваги, коли говорять погані слова, сприймаю пасажирів як великий дорослий дитячий садок, сказав - то сказав. А на кого зірвемося, щоб так смішно не було, на сусіда не зірвемося, бо отримаємо, на того, хто йде, отримаємо, а кондуктор не буде руки розпускати, от на кондукторі і зірвемося. Обов’язково на вході, я так нікого не саджу, навіть маючи перепустку, без маски не посаджу», - ділиться кондуктор Оксана Андрєєва.

У міській раді запевнили, що працівники комунального підприємства без заробітної плати не залишаться.

«Їм ще з квітня не вистачає на заробітну плату, бо виручка в середньому впала в три рази. Ми вже на квітень фактично наближаємо ті кошти, які ми цього року виділили на підтримку ТТУ. Теж саме будемо робити і в травні - на виплату заробітної плати та електроенергії, не забуваємо, що хоч-не-хоч, а за електроенергію потрібно платити», - запевнив міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, з 6 квітня 2020 у Житомирській міській ОТГ працівники підприємств, установ та організацій, які продовжують працювати в умовах карантину, мають право користуватися міським громадським транспортом виключно за наявності спеціальної перепустки та засобів індивідуального захисту.

Як повідомляв Житомир.info, на Урядовому порталі 3 квітня оприлюднили постанову №211 Кабміну, якою запровадили нові обмежувальні заходи, що діятимуть на час карантину, з 6 по 24 квітня. Згодом Уряд оприлюднив роз’яснення щодо найбільш поширених запитань про нові обмежувальні заходи на період карантину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТТУ трамвай тролейбус пасажир проїзд зарплата Нечуйвітер  
Матеріали по темі