Здоров'я

Директор Житомирського ОЛЦ розповів про недостовірність експрес-тестів на COVID-19, навантаження на вірусологів і 200 проб у черзі

30 April 2020, 12:06

У Житомирському обласному лабораторному центрі не вистачає вірусологів та лаборантів, аби оперативно проводити ПЛР-дослідження на виявлення коронавірусної інфекції у пацієнтів.

Про це 30 квітня під час щоденного онлайн-брифінгу повідомив директор ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр» МОЗ України Зіновій Парамонов.

Він також зазначив, що експрес-тести на виявлення COVID-19, які використовуються у медзакладах, недостовірні. Застосування таких тестів ще й ускладнює роботу лабораторного центру, який і без того завантажений.

«На сьогоднішній день у багатьох лікувальних закладах іще використовують так звані швидкі тести. Вже більшість наших вчених в Україні і епідеміологів довели, що ці тести дають недостовірну інформацію і на них не потрібно звертати увагу. І тому ті масові обстеження, які проводяться у деяких регіонах, вони просто сьогодні викликають масу проблем. Всі ці позитивні реакції, які на 100% виконані в колективах, направляють на обстеження у лабораторний центр, і він не може забезпечити у найближчий час виконання реакції для того, щоб можна було провести обстеження. На сьогоднішній день основною проблемою нашого центру є те, що у ньому працюють всього два вірусологи і два підготовлених лаборанти, які практично виконують роботу за приблизно 8 вірусологів і 12-14 лаборантів. З таким навантаженням сьогодні працюють люди у лабораторному центрі», – поінформував Зіновій Парамонов.


Відповідаючи на запитання журналістів, голова облдержадміністрації Віталій Бунечко розповів, що нині йдуть підготовчі роботи стосовно введення в експлуатацію ще одного апарату для досліджень на виявлення COVID-19.

«Зараз ідуть підготовчі роботи до встановлення цього апарату, ми, на жаль, не встигли до сьогодні, але на наступному тижні цей апарат буде встановлено. Ми зможемо тоді не експрес-тестами діагностувати, а потім віддавати на верифікацію лабораторного центру, а зможемо проводити нормальне тестування у нашій лікарні і потім уже верифікувати у лабораторному центрі», – зазначив Віталій Бунечко.

Зіновій Парамонов сказав на це, що проблема нині не в апаратах, а, знову ж таки, у фахівцях.

«Стосовно апаратів я хочу сказати, що сьогодні в обласному лабораторному центрі є три апарати, але проблема сьогодні не в апаратах, а проблема у підготованих фахівцях. Щоб підготувати сьогодні лікаря-вірусолога «з нуля» це треба десь 3-4 місяці, місяць-півтора треба на лаборанта, на це практично сьогодні немає можливості. Навантаження на лабораторію не дозволяє цього зробити – займатись підготовчою роботою», – наголосив очільник лабораторно центру.

Він також зазначив, що за добу ОЛЦ не встигає обробити усі аналізи, що надходить за цей час (упродовж доби).

«Не встигаємо з обробкою усіх аналізів, що надійшли за добу. У нас сьогодні черга десь приблизно 200 аналізів. Така ж черга є практично по всіх областях на сьогоднішній день. У тому числі у місті Києві», – повідав Зіновій Парамонов.

Голова ОДА уточнив, що черга на обробку аналізів – дві доби.

Директор Житомирського лабораторного центру розповів про загальну кількість проведених досліджень та про проблемне питання у Коростені.

«Лабораторний центр на сьогодні виконав 1580 досліджень на коронавірус, з цих досліджень великий процент виконано по містах Житомир, Бердичів і Коростень. Це ті міста, де ми маємо найвищу захворюваність. На сьогоднішній день по місту Бердичеву виконано 270 досліджень, по Коростеню – 180 досліджень. По Коростеню у нас були і залишаються проблеми – продовжує працювати виробництво, де ми діагностуємо захворювання на COVID-19. Тут питання місцевих адміністрацій, і потрібно звернути на це увагу та вжити усіх необхідних заходів», – сказав Зіновій Парамонов.

Він також закликав дотримуватися карантинних обмежень у період травневих свят.

«Погода, свята не повинні ні в якому разі вплинути на незбереження заходів по карантину у місті Житомирі та в області в цілому. Тому що загальні показники захворюваності, які ми маємо сьогодні в Україні, нам не дають до цього якогось позитивного руху. І тому від карантину сьогодні залежить епідситуація, яку ми повинні контролювати у нас в області», – наголосив керівник лабораторного центру.

Як повідомляв Житомир.info, станом на ранок 30 квітня в Україні вже підтвердили коронавірус у понад 10 тисяч людей: за добу 540 нових випадків. За добу в Житомирській області кількість хворих на коронавірус зросла на 17 осіб. Усього в області станом на вечір 29 квітня було лабораторно підтверджено 374 випадки COVID-19.

Динаміку поширення коронавірусу в Житомирській області дивіться тут

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 брифінг Парамонов лабораторний центр  
Матеріали по темі