Місто

Як дотримуються карантинних умов у приватних маршрутках Житомира та хто має за цим слідкувати

4 May 2020, 16:50

Близько місяця у житомирському громадському транспорті діють певні умови перевезення. Зокрема – кількість пасажирів в салоні має відповідати встановленим нормам, люди мають бути в масках та мати спеціальні перепустки.

Журналістка Житомир.info, вирішила перевірити, як дотримуються обмежувальних заходів у приватних маршрутках.

Зранку 4 травня знімальна група проїхалась в маршрутці № 44. У транспорті було близько 10 пасажирів, всі в масках. Перепустку не запитали ні у пасажирів, які заходили перед журналісткою, ані у неї самої. Проте водій запевнив: наявність перепустки перевіряє.


У патрульній поліції говорять, щоденно перевіряють громадський транспорт, а також називають найпоширеніші порушення серед водіїв.

«З початку карантину (з 18 березня – ред.) патрульними поліцейськими оформлено 36 адміністративних протоколів за порушення правил дотримання карантину, з яких 20 протоколів оформлено на водіїв транспортних засобів. Контролюються міські перевезення, а саме: чи перевозять водії встановлену кількість пасажирів, чи допускають пасажирів в захисних масках і наявність дозволу самого водія. Поширене порушення – перевезення пасажирів понад встановлену норму, або водій набирав не тільки сидячі місця, а люди стояли. Це помітно, рухаючись містом, можна з легкістю побачити будь-яку маршрутку, в якій кількість значно перевищує (норму)», – говорить пресофіцер патрульної поліції Житомирської області Ігор Іванюк.

Житомиряни майже щодня повідомляють про порушення в громадському транспорті, кажуть в патрульній поліції.

«Люди скаржаться, телефонують, екіпажі патрульної поліції відпрацьовують ці повідомлення. Звичайно, є такі випадки, коли інформація підтверджується, і на місці документується правопорушення для того, аби суд прийняв рішення. Якщо даний факт не підтвердився, все одно з водіями проводяться профілактичні бесіди, пояснюється, що це відповідальність, що вони наражають (на небезпеку) таким чином не лише себе, а й інших пасажирів», – каже Ігор Іванюк.

В муніципалітеті пояснюють, що не встигають контролювати дотримання всіх карантинних умов через брак кадрів.

«Приватний транспорт виходить на рівні 40% від звичайного режиму. Навіть половини, яка у звичайний час виходила, її не має. Відповідно, ТТУ також на третину випускає свого рухомого складу, десь 40 тролейбусів, 7-8 трамваїв. Ми розуміємо, що у «годину пік» є і стоячі місця. Ми наголошуємо на необхідності перевіряти, мати перепустку, але щодо контролю: управління транспорту працює у скороченому режимі, у нас пів управління відсутнє, тому повністю забезпечити контроль по місту по транспорту немає ні технічної, ні людської можливості. В управління транспорту в пріоритеті, з тими працівниками, що залишились, – це контроль санітарного стану, санітарної обробки і поки все», – пояснює начальник управління транспорту Житомирської міської ради Костянтин Підпокровний.

Наостанок в управлінні транспорту запевнили, що робоча група здійснює перевірку громадського транспорту кілька разів на тиждень.

Нагадаємо, з 26 березня у Житомирі збільшили дозволену кількість пасажирів у транспорті та дозволили торгувати магазинам біля ринків.

Як повідомляв Житомир.info, 17 березня 2020 року Кабмін прийняв рішення щодо обмеження пасажирських перевезень на території України для запобігання поширенню коронавірусної інфекції: заборонив з 18 березня по 3 квітня на усій території України регулярні та нерегулярні перевезення, це стосується приміського, міжміського, міжобласного сполучення, а також перевезення більше 10 пасажирів одночасно в трамваях, тролейбусах та автомобільному транспорті, в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах. 24 березня під час засідання оперативного штабу щодо запобігання поширенню випадків коронавірусу COVID-19, який створений Житомирською ОДА, вирішили штрафувати за проїзд пасажирів без захисних масок у громадському транспорті. 6 квітня міськвиконком на позачерговому засіданні прийняв рішення, відповідно до якого міський транспорт перевозить лише пасажирів зі спеціальними перепустками, які можна отримати після заповнення відповідної форми.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: маршрутка протокол карантин  
Матеріали по темі