Суспільство

​Житомирян найбільше турбують коронавірус та криміногенна ситуація в місті. Результати соціологічного дослідження

13 May 2020, 09:59

Коронавірус та криміногенна ситуація в місті — такі загрози найбільше турбують житомирян, які взяли участь у соціологічному опитуванні в рамках адвокаційної кампанії «Житомир – безпечна громада» на замовлення НУО «Сучасний формат». Також в дослідженні респонденти оцінили карантинні заходи в місті.

Про це повідомляють на сайті НУО «Сучасний Формат».

«Як зазначають соціологи, які методом телефонного інтерв’ю опитали 400 респондентів, абсолютна більшість мешканців міста вважають його безпечним для проживання. 35% опитаних почуваються в повній безпеці знаходячись на території міста, тоді як лише 1% опитаних вважають місто дуже небезпечним. Також соціологи відзначають, що рівень довіри до екстрених служб серед житомирян є відносно високим. Найвищий рівень довіри до невідкладної медичної допомоги, тоді як найвищий рівень недовіри до національної поліції», – йдеться у повідомленні.

Загроза від COVID-19 турбує 32% опитаних. Соціологи відзначають, що половина людей старше 60-ти років загрозою вважають поширення коронавірусу, тоді як лише кожен 10-й (11,11%) з опитаних віком 50-59 років зазначають, що хвилюються щодо цієї хвороби. Також загрозу від поширення COVID-19 вбачають 36% респондентів 18-29 років; 26,32% опитаних віком 30-39 років та 15,79% учасників опитування віком 40-49 років.

На думку 67% опитаних житомирян у місті вжиті всі можливі заходи для запобігання поширенню коронавірусу, 20% — вжиті заходи вважають недостатніми, до того ж ще 1% вважає, що необхідним є проведення масового тестування населення, 2% опитаних респондентів не можуть визначити доцільність впроваджених обмежень, на той час як 10% впевнені, що вжиті в місті заходи є зайвими, оскільки населення вже набуло колективний імунітет. Подібна оцінка спостерігається у всіх респондентів, незалежно від їхнього віку.

Дослідження проводилося методом телефонного інтерв’ю по структурованій анкеті з 16.04.2020 по 11.05.2020. Опитано 400 респондентів віком від 18 років, які проживають у місті Житомир. Мета дослідження – визначення рівня громадської безпеки та аналіз оцінки карантинних заходів жителями міста Житомир.

Соціологічне опитування проведено регіональним координатором в Житомирській області Українського центру економічних і політичних досліджень імені О. Разумкова та соціологічних компаній «GFK » й «Інфосапієнс» на замовлення НУО «Сучасний формат» в рамках адвокаційної кампанії «Житомир – безпечна громада» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та проєкту ПРООН «Громадянське суспільство задля розвитку демократії та прав людини в Україні», що реалізується за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Данії.


Як карантинні заходи вплинули на життя житомирян читайте тут

Нагадаємо, у Житомирській області з 15 по 22 квітня 2020 року не зафіксовано жодного вбивства чи розбою і лише одне тяжке тілесне ушкодження – вогнепальне поранення чоловіка у Житомирі.

Як повідомляв Житомир.info, 4 травня прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив про продовження карантину до 22 травня та послаблення з 12 травня, які передбачені першим етапом виходу з карантину. Ввечері 7 травня Кабмін оприлюднив постанову про послаблення карантину: дозволили тренування, роботу літніх майданчиків та магазинів в ТРЦ. Влада Житомира вирішила трохи послабити карантин в обласному центрі: з 1 травня дозволили працювати перукарням та продуктовим ринкам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус карантин соціологи дослідження  
Матеріали по темі