Місто

Вартість проїзду в громадському транспорті Житомира може зрости з 1 серпня, виконком розглядатиме питання про «диференціацію» тарифів

27 May 2020, 19:34

28 травня виконавчий комітет розглядатиме питання щодо диференціації тарифу на проїзд у громадському транспорті Житомира. У міській раді пояснюють: ціни на проїзд у транспорті повинні були значно зрости вже з 1 червня відповідно до нині діючого рішення виконкому, втім, через карантин та значне падіння доходів людей, від такого підвищення зараз хочуть відмовитись. Натомість у муніципалітеті пропонують «диференціювати» тарифи.

«На сьогодні є діюче рішення виконавчого комітету від 5 грудня 2019 року щодо збільшення вартості проїзду в громадському транспорті. Відповідно до того рішення, з 1.06, тобто вже за декілька днів, ми мали би підвищити вартість проїзду в електротранспорті з 4 до 6 гривень за умови безготівкового розрахунку, в маршрутних таксі вартість мала б збільшитись до 10 гривень. Тому одним із рішень ми скасовуємо це підняття тарифу, бо на сьогодні немає економічної можливості. Ми розуміємо, що під час карантину в людей в сім'ях впали доходи. Але з іншої сторони ми диференціюємо сам тариф. Вартість проїзду при електронній формі розрахунку, а саме транспортною картою та «Карткою житомирянина» залишиться без змін, це - найголовніше. Ми розриваємо сам тариф в частині розрахунку електронними носіями та банківськими картками. Тобто, QR-коди, SMS-повідомлення, банківські картки, за допомогою функції NFC - буде на гривню дорожче. І розрахунок готівкою буде на 2 гривні дорожче. З якою метою? Ми вже ввели в дію електронний квиток, нашу транспортну карту, яка на сьогодні діє у всьому транспорті: і в маршрутному, і в електротранспорті без винятків. Вартість проїзду при оплаті цими транспортними картами та «Картками житомирянина» залишиться без змін. Ми в подальшому хочемо розвивати цей напрямок електронного розрахунку в нашому транспорті», - розповідає заступник Житомирського міського голови Олександр Шевчук.


Таким чином, якщо на засіданні виконавчого комітету ухвалять рішення про диференціацію тарифу, то з 1 серпня 2020 року в комунальному електротранспорті, сплачуючи за проїзд транспортною картою, або ж «Карткою житомирянина», потрібно буде заплатити 4 гривні.

Якщо ви захочете сплатити безготівково за допомогою банківської карти, QR-коду, за допомогою смартфону чи через SMS - то вартість вашої поїздки становитиме 5 гривень.

Якщо ви будете розраховуватись готівкою, то в тролейбусах та трамваях вам потрібно буде заплатити 6 гривень.

У приватних та комунальних автобусах вартість однієї поїздки становитиме 6 гривень за умови оплати транспортною картою.

Безготівково - 7 гривень.

Якщо ж ви сплачуватимете за поїздку готівкою, то потрібно буде заплатити 8 гривень.

Для пільгових категорій громадян проїзд в електротранспорті буде безкоштовним, якщо в них є «Картка житомирянина». Готівкою треба буде сплатити 3 гривні.

В автобусах вартість проїзду за умови оплати «Карткою житомирянина» становитиме 3 гривні без обмежень у часі. Готівкою потрібно буде заплатити 3 гривні, але лише з 10 до 16 години. В інший час готівкою доведеться сплачувати повну вартість проїзду.

Без змін залишається вартість проїзду для учнів шкіл та інших загальноосвітніх навчальних закладів - 3 гривні без обмежень у часі.

Відповідно до рішення Житомирської міської ради право на безоплатний проїзд мають:

  • учасники АТО та члени сімей загиблих учасників АТО;
  • учасники бойових дій та інваліди війни;
  • особи з інвалідністю І та ІІ групи, та особи, які супроводжують людей з інвалідністю І групи;
  • ліквідатори наслідків аварії на ЧАЕС;
  • діти-сироти;
  • діти з інвалідністю та особи, які їх супроводжують;
  • діти з багатодітних сімей.

У міській раді кажуть: транспортна карта та карта житомирянина дозволять заощаджувати на поїздках, а муніципалітет зможе вести облік пасажирів в громадському транспорті.

«На сьогодні на руках в наших пасажирів більше 15 тисяч транспортних карток, більше п'яти тисяч пільгові: учнівські та студентські. На сьогодні випущено вже 38 тисяч «Карток житомирянина», 1600 карток зараз на видачі. Була розмова з Ощадбанком, їх відділення поступово запускаються і вони готові видавати до 5 тисяч карток протягом місяця. Пенсіонерів житомирських, які мають право отримати карту житомирянина, на сьогодні 38 400 людей. З них 28 000 вже отримали карти житомирянина, плюс 5 тисяч карток - це пільгові категорії, які мають право на пільговий, безоплатний проїзд», - каже заступник мера.

Нагадаємо, з 10 січня 2020 року в громадському транспорті Житомира почали діяти нові тарифи, і тепер за кожну поїздку пасажири повинні платити більше, але на вартості проїзду можна заощадити при оплаті транспортною картою або ж банківською картою із функцією PayPass.

З першими відгуками житомирян на зупинках та в соцмережах про подорожчання проїзду можна ознайомитися у відеосюжеті.

У перший день дії нових тарифів у пасажирів було багато питань, відповіді на деякі з них 10 січня опублікували на сайті Житомирської міської ради.

Короткий путівник: як, хто і скільки має платити за проїзд в громадському транспорті Житомира читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, рішення про підвищення тарифів на проїзд виконавчий комітет Житомирської міської ради ухвалив 5 грудня 2019 на черговому засіданні. 12 грудня на сайті міської ради оприлюднили рішення міськвиконкому з новими тарифами та двоетапним підвищенням вартості – з 10 січня та з 1 червня 2020 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: проїзд тариф громадський транспорт маршрутка плата за проїзд  
Матеріали по темі