Місто

Скільки нітратів у полуниці та наскільки безпечні ранні овочі на оптовому ринку в Житомирі

15 June 2020, 15:28

Молода картопля, огірки, помідори та кабачки – на ринках у Житомирі пропонують овочі на будь-який смак. Наскільки ці продукти якісні та безпечні для вживання, Житомир.info дізнавався у лабораторії торгівельного майданчику «Східний», більш відомого як оптовий ринок «Малинський».

Фахівці говорять: перевіряють всі продукти, які потрапляють на ринок, більшість товарів відповідає показникам.

«В цьому році також були перевищення значною мірою, в основному кабачки та буряки. Вся інша продукція, на диво, була чудова, маю на увазі по показниках нітратів і взагалі по якості продукції. Перевищення в буряках та кабачках були значні, в деяких випадках у 2-2,5 та в 3 рази. Норма 400 мг на 1 кг, а перевищення 500, 600 і 800 були», - каже завідувачка лабораторії ветсанекспертизи №6 ТМ «Східний» Тетяна Матвійчук.


Продукція, яка не пройшла перевірку на вміст нітратів, утилізується, кажуть в лабораторії.

«Вилучено в кількості: за квітень – 170 кг, за травень – 820 кг, за червень – 700 кг, до середини місяця. Тобто в цьому місяці показник йде по зростаючій», – говорить Тетяна Матвійчук.

Традиційно плоди дерев та кущів не перевіряють, втім в лабораторії роблять винятки. Зокрема, це стосується полуниці.

«З фруктів перевіряється яблуко та груша. Полуниця та кісточкові не перевіряється, але на прохання операторів ринку, покупців ми перевіряємо полуницю. Допустима норма у фруктах 60 мг на 1 кг, полуниця цього року було лише у двох випадках з перевищенням», – розповідає завідувачка лабораторії ветсанекспертизи №6 ТМ «Східний» Тетяна Матвійчук.

Наостанок в лабораторії показують, як саме відбувається перевірка овочів. Кабачок розрізають, натирають, додають розчин, після чого направляють до спеціального приладу.

«Методика зводиться до того, що за допомогою екстрагуючого розчину галунів, 1% розчину галунів (визначити вміст нітратів). Він естрагує нітрати з рослини при подрібненні. Коли ми подрібнюємо і додаємо 1% розчин галунів, виділяється масова частка нітратів, яка за допомогою чутливого приладу вимірюємо показники. У нас є прилад, аналізатор іонів, і два електроди: один основний, а інший допоміжний», – говорить завідувачка лабораторії ветсанекспертизи №6 ТМ «Східний» Тетяна Матвійчук.

Нагадаємо, в травні 2020 року в лабораторії Житнього ринку розповіли, що найбільш «багатими» на нітрати цього року виявилися кабачки, з 1 по 14 травня було вибракувано та утилізовано близько 120 кг овочів.

Як на Житньому ринку в Житомирі перевіряють овочі на вміст нітратів, дивіться у сюжеті від 20 квітня 2020 року

15 травня 2020 року Житомир.info знімав відеосюжет про ціни на Житньому ринку в Житомирі. Тоді з’ясувалося, що після карантину на ринку подорожчали овочі, а м'ясо стало дешевшим.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: овочі фрукти ягоди полуниця нітрати ринок  
Матеріали по темі