Місто

Пляжі та карантині: яких правил медики рекомендують дотримуватись житомирянам під час відпочинку

26 June 2020, 14:57

Під час карантину у житомирському гідропарку і дорослі, і діти засмагають на сонці та купаються у Тетереві, попри те, що вода не відповідає санітарно-хімічним показникам. У будні людей на пляжі не надто багато, тому більшість дотримується дистанції.

«Бажано не купатися, але чому не засмагати? Сонце, свіже повітря, дерева – це, навпаки, добре для організму під час карантину, для здоров’я взагалі. Ми купаємось, беремо свою водичку, якщо з дітьми. Дистанція, мабуть, потрібна. Так, можна на дистанції відпочивати один від одного», – говорить житомирянка Тетяна.


Проте коронавірусна інфекція не боїться сонця, тому, якщо ви хочете відпочити на пляжі, варто дотримуватись певних рекомендацій, а людям похилого віку взагалі відмовитися від такого дозвілля.

«По-перше, не можна відпочивати (на відкритому сонці) людям старше 60 років, тому що у них є супутні хронічні захворювання і вони наражають себе на небезпеки, перебуваючи на такому сонці. Не можна знаходитися на пляжі людям, які контактували з кронавірусною інфекцією і знають про це, й тим, в яких є ознаки гострої респіраторної хвороби. Також, навіть якщо це незначний нежить, покашлювання без температури, все ж таки потрібно самоізолюватися і побути вдома», – розповідає медична директорка КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Бондаренко.

За словами медичної директорки «Центру первинної медико-санітарної допомоги», для безпечного відпочинку на пляжі потрібно контролювати дистанцію, не обмінюватися речами з іншими та подбати про дезінфекцію рук.

«Якщо ж люди здорові, вони мають знати, що на пляжі потрібно перебувати, як і в інших громадських місцях, на відстані не менше метра, тобто ці лежаки, матраци чи простирадла, хто як накриває на пляжі своє місце, коли відпочиває та засмагає. Не можна обмінюватись речами, брати чийсь рушник, наприклад, окуляри у когось позичити. Потрібно дотримуватись гігієни особливо, мити руки проточною водою. Якщо ж такої можливості немає, з собою людина має взяти антисептик», – каже Людмила Бондаренко.

Захисну маску медики радять надягати у місцях масових скупчень людей. Тому, якщо на пляжі відстань між людьми складає мінімум 1,5 метра, можна обійтися без маски.

Лікарка також зауважує: інфікуватися в річках з проточною водою досить складно – це можливо тільки при близькому контакті.

«Якщо це річка, тобто проточна вода, то це мінімізує передачу коронавірусної інфекції в такій воді. Якщо це навіть басейн, він обов'язково хлорується, тобто там теж мінімальні ризики, але вони все ж є», – додає медична директорка КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Людмила Бондаренко.

Нагадаємо, станом на ранок 26 червня в Україні підтверджено 41 117 випадків COVID-19. За добу кількість хворих на COVID-19 в Житомирській області зросла до 1366, за добу вірус виявили у 29 жителів.

Як повідомляв Житомир.info, у період з 15 по 17 червня 2020 року фахівці лабораторного центру перевірили якість води в річках Житомира, Бердичева, Коростеня та Новограда-Волинського. Купатися у водоймах не рекомендують.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пляж Тетерів відпочинок  
Матеріали по темі