Суспільство

У Житомирській області понад три тисячі учасників не з'явилися на ЗНО, а результати з математики гірші, ніж минулого року

20 July 2020, 15:30

Цьогорічне зовнішнє незалежне оцінювання у Житомирській області складали з дотриманням карантинних обмежень: маски, температурний скринінг та дистанція.

Як пройшло ЗНО та чи вплинула пандемія на результати абітурієнтів, Житомир.info дізнавався у заступника директора з навчально-методичної роботи та моніторингу якості освіти КЗ «Житомирський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти» Миколи Сюравчика.

Загалом у Житомирській області понад 3 000 абітурієнтів не з'явилися на тестування.

«У Житомирській області для проходження зовнішнього незалежного оцінювання зареєструвалися 12 300 учасників. У зв'язку з тим, що напередодні першого зовнішнього незалежного оцінювання з математики було прийнято рішення, навіть внесли зміни до закону «Про повну загальну середню освіту», щоб не проходили державну підсумкову атестацію в обов'язковому порядку в умовах пандемії, значна частина тих, хто зареєструвався тільки для того, щоб скласти державну підсумкову атестацію, вони втратили мотивацію до участі. В результаті ми можемо судити про те, яка кількість відмовилася взагалі від участі у зовнішньому незалежному оцінюванні по українській мові та літературі, адже це такий предмет, у якому всі беруть участь, так ось - 25 % учасників не з'явилося на тест. Є ще така специфіка, що один з предметів державної підсумкової атестації - це математика або історія України. На математику не з'явилося 18% учасників, а на історію – 32%», - розповів Микола Сюравчик.


Деякі учасники не змогли потрапити до пункту тестування через стан здоров'я.

«У нас було зафіксовано лише 3 випадки, коли не пустили на пункт тестування через підвищення температури учасників. Цей варіант був відпрацьований, кожен з учасників автоматично отримав право на проходження ЗНО на додатковій сесії. Щодо порушень, на мій погляд дуже правильно було прийнято рішення, що на двох найбільш масових – математика та українська мова і література не проводився загальний контроль з металодетекторами - це не створювало додаткової напруги, нервозність у дітей. Лише один випадок порушення процедури був виявлений», - говорить Микола Сюравчик.

Результати ЗНО з математики показали, що школярам потрібно «підтягнути» знання з даного предмету.

«Поки що визначені порогові бали для математики і фізики. Для математики він складає - 9 % для фізики - 12 %. Минулого року поріг у математиці був 11 балів, це суттєво. Я подивися для порівняння, якщо минулого року у нас був пороговий бал 9, то було б практично на половину менше тих, хто не склали. Скажемо, по Україні не склали 14% минулого року, а цього року 12%, але це при тому, що на 2 бали був менший бал, тобто дещо погіршилось, якщо відносно порівнювати. Це проблема, над якою потрібно працювати, і вона не вирішується ні проведенням ЗНО, ні роком математики. Ця проблема, яка вирішується тим, що потрібно міняти програми і ставити перед математикою такі завдання, щоб діти розуміли, що математика потрібна не для того, аби запам'ятати формули чи дії виконувати, а для того, щоб все використовувати у житті», - зазначив Микола Сюравчик.

На ЗНО з біології в Житомирській області одного учасника не допустили через температуру, ще одного вигнали через телефон.

Як повідомляв Житомир.info, у Житомирській області на ЗНО з англійської мови з’явилось на 17% більше учасників, ніж на тестування з української. Явка на ЗНО з математики становила 83,59%. До ЗНО з української мови та літератури не допустили двох учасників, у яких була підвищена температура. Явка склала менш як 75%.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ЗНО Сюравчик результати  
Матеріали по темі