Місто

У Житомирі боротьба зі стихійною торгівлею біля ринків триває, але результатів не видно

6 August 2020, 17:28

На сесії 30 липня міський голова пообіцяв створити комісію, яка б мала щоденно перевіряти територію біля ринків та ліквідувати стихійну торгівлю. За словами заступника міського голови Сергія Кондратюка, додаткову комісію не створювали, натомість провели робочі зустрічі.

«Комісія у нас вже створена давно, мобільні групи працюють, але ми провели дві робочі зустрічі за участю підприємців, патрульної поліції, представників інспекції з благоустрою, муніципальної інспекції. Є моє доручення муніципальній інспекції активніше працювати навколо ринків. Але, ви розумієте, кількість інспекторів не дає можливість перебувати там постійно, тому є для цього начальник інспекції, який складає графік обходу в залежності від кількості людей, які у нього в підпорядкуванні», - каже заступник Житомирського міського голови Сергій Кондратюк.


У муніципальній інспекції розповідають, що перевіряють територію навколо Житнього ринку кожного дня. За словами провідного спеціаліста інспекції, сьогодні з 8-ї ранку рейдова група пройшлася вулицями Небесної Сотні та Хлібною, але через кілька годин стихійні торговці знову повертаються. Не всі хочуть платити за оренду місць на ринку та бажають швидше продати товар, адже деякі приїжджають з районів.

«По цих статтях, які передбачені в цьому випадку – ст. 160 ч. 1 (Торгівля з рук у невстановлених місцях) її розглядає суд. Зазвичай, враховуючи всі обставини, через незначущість порушення вони закриваються. 4-5 протоколів може складатися за день, залежить від того, наскільки адекватно люди реагують на наші зауваження. Ми даємо вибір: або перейти і здійснювати торгівлю у відведеному місці, або, якщо людина не реагує, складаємо протоколи. Тут є порушення санітарних норм і режиму карантину, тому хотілося, щоб долучалися відповідні служби – санепідемстанція, Держпродспоживслужба. Ми зверталися за допомогою, але поки що чекаємо на відповідь», - каже провідний спеціаліст муніципальної інспекції міської ради Павло Пєґов.

Також працівник інспекції зауважує: прилеглу територію ринку має контролювати його адміністрація.

«У нас є такі типові правила населеного пункту і там є таке поняття як прилегла територія. Прилегла територія – це 20 метрів або до проїжджої частини. Тобто 20 метрів від ринку – це їхня прилегла територія. Я можу робити людям зауваження, але це більш відноситься до компетенції адміністрації ринку», - додає провідний спеціаліст муніципальної інспекції міської ради Павло Пєґов.

На Хлібній опівдні – кілька десятків стихійних торговців. Продають продукти, одяг, книги, монети, різні запчастини, а на машині одного з продавців навіть роги оленя.

«Тут ми бачимо порушення – встановлено торговельне обладнання, з якого здійснюється якась діяльність чи торговельна, чи закупівля. Це є порушення по статті 152 Кодексу України про адмінправопорушення (Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів). І за цією статтею ми регулярно в межах повноважень складаємо протоколи», - говорить Павло Пєґов.

За словами спеціаліста інспекції, на такі рейди по-різному реагують і перехожі містяни. Бували випадки, коли перехожі захищали пенсіонерів, які продавали з тротуару, або ж навпаки дякували працівникам інспекції, особливо жителі багатоповерхівок біля яких здійснюється торгівля.

Нагадаємо, у вересні 2019 року муніципали роз'яснили, у чому полягає робота інспекції.

Як повідомляв Житомир.info, влітку 2016 року міська влада після численних скарг житомирян активізувала боротьбу з торгівлею на тротуарах біля ринків.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ринок торгівля Контратюк муніципальна інспекція  
Матеріали по темі