Місто

Батьки учнів житомирської гімназії №23 проти «переселення» дітей в корпус школи №33, влада каже: це єдиний варіант

11 August 2020, 16:14

Через незавершений ремонт в аварійному корпусі гуманітарної гімназії №23 частина учнів може розпочати навчальний рік в іншому приміщенні. Вранці 11 серпня, батьки частини учнів зібрались біля мерії, щоб почути аргументи адміністрації школи та департаменту освіти: чому саме їх діти повинні навчатись в іншому корпусі на вулиці Великій Бердичівській. Заступниця міського голови Марія Місюрова на початку зібрання сказала батькам, що їм запропоновано чи не єдиний можливий варіант того, як розвантажити школу та забезпечити безпечні умови для навчання.

«На даний момент в початковій школі, там де була аварійна стеля, виділені кошти в розмірі 1,6 млн гривень. Зараз ведуться ремонтні роботи. Сказати, що на перше вересня вони будуть готові, то ви самі бачили - там далеко до закінчення. Ми розраховуємо, але це певний час. Постало питання як зняти навантаження. Думаю, для дітей в минулому році були складними перерви по 5 хвилин. Але дійсно, школа навантажена, а враховуючи те, що зараз епідемія COVID-19, нам потрібно школу розвантажити. Я прошу всіх вас з розумінням поставитись до того, що дві паралелі, 3 та 4 класи, повинні перейти на навчання в інший корпус. Ну, як повинні, ми пропонуємо це зробити, це єдиний вихід на сьогодні. Класи будуть облаштовані всім необхідним: меблі, мультимедійні дошки, все, що в нас є. Вчителі теж будуть з 23 -ї гімназії. Потрібно порозумітись. Розумію, що декого це може не влаштовувати, бо 23 та 33 школи мають між собою відстань в два квартали. Деякі діти ходять в гуртки і таке інше, але ми повинні знайти спільну мову», - сказала заступниця міського голови Марія Місюрова.


Директор гімназії Ігор Баранов пояснив, чому перевести в інший корпус вирішили саме учнів 3 та 4 класів.

«Нова будівля нашої гімназії містить 30 кабінетів, які мають в себе вміщувати класи. На сьогодні у нас 54 класи. Серед них - 15 класів НУШ (Нової української школи, - ред.), це ті класи, які не можна поєднувати з іншими класами. Тобто, на поєднання у нас залишається 15 кабінетів. Об'єктивно, ми фізично, навіть без карантину не могли вмістити всіх. Від того були постійно і гуманітарні комісії, і інші, де були зауваження щодо того, що ми не виконуємо санітарних норм. Навіть за умови того, що сьогодні зроблено два нових туалети, ми все одно не дотягуємо до норм. Ми розглядали різні варіанти. В першу чергу ми дивились на старші класи, бо старших дітей простіше кудись перевести. Але єдиний момент, на який ми маємо зауважити - це те, що приміщення знаходиться далеко. У старших класів багато вчителів. Це не один, не два, не десять, чи навіть не двадцять педагогів. І всіх цих вчителів ми маємо вкласти в розклад, щоб вони за пів години встигали дійти до того приміщення, а якщо це хімія чи фізика, то з обладнанням. Потім повернутись, тут провести уроки і так далі. Тому з усіх паралелей було обрано треті та четверті класи. Треті класи всі мають перейти в приміщення «України» через те, що там НУШ. Це звільнить кабінети для двох класів», - пояснив директор Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 Ігор Баранов.

Втім, частину батьків такі аргументи не переконали. Вони натомість пропонують вирішити це питання на загальних батьківських зборах.

«Я - мама трьох дітей. У мене дитина йде в перший клас і мені не вигідно рішення не набирати перші каси. Моя дитина навчається в третьому класі і мені теж не вигідно переїжджати. Третя моя дитина буде навчатись в шостому класі. Друга зміна для нас теж не варіант, бо син займається спортом і в минулому році всі спортивні досягнення пішли нанівець. Я чую, що один з батьків каже: а чого моя дитина має ходити в іншу школу? Я, при всій повазі, так не скажу, я скажу: а давайте для всіх наших дітей зробимо так, щоб було добре. Для всіх. От ми зараз вирішимо, що залишаємо третій клас, а виселяємо 10-ті класи. Прийде 10-й клас. Чому тут тільки третій клас? Давайте зберуться батьки від 1 до 11 класу і ми будемо разом з усіма батьками вирішувати», каже мама учнів гімназії Світлана.

Інші батьки навідріз відмовляються від переїзду класів їх дітей до приміщення на Великій Бердичівській.

«Є пропозиція від батьків, ми зараз її обговорюємо. Першого вересня ми приходимо у свій клас, на першому поверсі 23-ї школи. Якщо ви бажаєте, то переїжджайте, будь ласка. Ми ж навчальний процес розпочнемо в 23-й школі. Якщо ви хочете зірвати навчальний процес, то ви його зірвете, а не ми. Приміщення, яке ви нам пропонуєте, воно не пристосоване, це для старших класів. МОН каже однозначно - молодші класи мають бути при школі», - каже батько Андрій.

Врешті, після півторагодинних перепалок, галасу заступниця директора гімназії запропонувала альтернативу - навчання у дві зміни, як це відбувалось у минулому навчальному році.

«Ми сидимо вже другу годину. І якщо ми будемо в такому руслі продовжувати розмову, то результату не буде ніякого. Нам, адміністрації, потрібно складати розклад з урахуванням того, як, де і хто буде вчитись. Ця вся, вибачте за таке слово, «байда» затягнеться до першого вересня і ми взагалі можемо зірвати навчальний процес. Є пропозиція залишити все, так як було в минулому році. Ніхто нікуди не їде, залишаємось в школі. Перші, другі, треті, дев’яті, десяті та одинадцяті класи перша зміна, четверті класи - підзмінок, а інші класи - на другій зміні. Ми так вже навчались і якщо ви будете згодні, то ми так це все і залишимо», - запропонувала заступниця директора Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 Світлана Мельник.

Втім, в департаменті освіти одразу ж висловили зауваження: такий варіант неможливий.

«Сьогодні у нас є 42-га постанова головного державного санітарного лікаря, в якій ми повинні розвести по часу. У вас сьогодні поділ на три групи. Це значить, що один клас одночасно займає три аудиторії. В жодній школі, навіть в 12, яка спеціалізована по цьому питанню школа, у них цього немає. Тому враховуючи це, заступник з іноземної мови, ви хочете хаотично сьогодні взяти всіх і під один гребінець з восьми до семи. В суботу, а, можливо, і в неділю. Це неможливо. Скажіть, коли ваша дитина навчається в суботу, то це добре? Може, комусь добре. А в більшості, якщо хто думає і знає психологічні засади даної дитини - це дуже погано. Дитині треба відпочивати точно так, як і вам. В суботу і в неділю мати два неробочих дні», - переконувала заступниця директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світлана Ковтуненко.

Втім, після обговорення, батьки, адміністрація школи та департамент освіти так і не прийшли до якогось спільного вирішення проблеми. Дискусію про те, яким чином організувати навчальний процес в 23-й гімназії, вирішили продовжити і вже найближчим часом оголосити про остаточне рішення.

Нагадаємо, 11 листопада 2019 року у Житомирі в приватного університету «Україна» забирали орендоване приміщення на Великій Бердичівській, 52, яке знову потрібне школі. 19 грудня 2019 року у Житомирській міській раді відповіли на петицію щодо приміщення, з якого виселяють приватний університет «Україна»: воно необхідне для тимчасової організації освітнього процесу Житомирської міської гуманітарної гімназії № 23 ім. М.Й.Очерета.

Як повідомляв Житомир.info, 24 січня 2019 року в Житомирській міській гуманітарній гімназії №23 імені М.Очерета в одному з класів обвалилася стеля. 7 лютого мер створив робочу групу, яка підтримала пропозицію будівництва нового корпусу для гімназії № 23. 30 липня мер Сергій Сухомлин висловлював сподівання, що роботи по будівництву нового корпусу гімназії №23 почнуться в другій половині вересня. 17 вересня на сесії міської ради депутати затвердили суму, необхідну на будівництво нового навчального корпусу гімназії №23 імені (в т.ч. виготовлення ПКД) – 103 млн 323 тис. 412 грн.

7 лютого 2020 року на сесії міської ради вирішили почати реконструкцію старого корпусу гуманітарної гімназії №23 – виділили 100 тис. грн на виготовлення проєктно-кошторисної документації та визначили орієнтовний обсяг фінансування капітального ремонту перекриття будівлі старого корпусу міської гуманітарної гімназії №23 ім.М.Й.Очерета на вул. Лятошинського, 14 в сумі 1 млн 684 тис. грн. Для початку ремонту перекриття будівлі старого корпусу гімназії №23 збиралися виділити 1,5 млн грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: гімназія №23 ремонт школа №33  
Матеріали по темі