Місто

Для Житомира за 200 тис. грн хочуть купити інтерактивну туристичну стелу, яку встановлять біля ОДА

28 August 2020, 14:41

У Житомирі має з’явитися перша в області інформаційно-навігаційна стела, яка інформуватиме про туристичні об’єкти, маршрути й актуальні заходи. Встановлять її біля будівлі облдержадміністрації.

Про це 28 серпня у Facebook повідомив Житомирський обласний туристичний інформаційний центр.

«Незабаром у Житомирі з’явиться перша в області туристична стела. Це сенсорний кіоск, оснащений WI-FI та запрограмований ділитись актуальною інформацією з житомирянами та туристами. Встановимо його біля облдержадміністрації. Кожен бажаючий зможе дізнатись там про заходи, туристичні об’єкти, маршрути та відсканувати QR-коди на віртуальні тури та аудіогіди. У тестовому режимі стела працюватиме українською мовою, далі плануємо додавати ще як мінімум п'ять», – йдеться у дописі.

Скріншот Facebook-допису ТІЦ

Публікація проілюстрована макетом майбутньої стели.

Фото з Facebook-допису ТІЦ

Директор комунальної установи «Житомирський обласний туристичний інформаційний центр» Житомирської обласної ради Василь Кравчук у коментарі Житомир.info розповів, що тендер на купівлю інформаційно-навігаційної стели збираються оголосити у вересні цього року. Очікується, що купити її вдасться приблизно за 200 тис. грн.

«Стела ще не придбана. Тендер буде оголошений орієнтовно у вересні. Поки що ми отримали погодження від міста на її встановлення та підготували макет. Взагалі є всього дві компанії в Україні, які займаються цими стелами, або, як їх ще називають, сенсорними системами. Виріб буде повністю український, на українських комплектуючих, тільки, здається, процесор іноземного виробництва. Ми розраховуємо її придбати за ціною до 200 тисяч гривень. Мені відомо, що Тернополю стели вартували 600 тисяч, нещодавно спілкувався з одеситами, вони їх придбали за 450 тисяч, однак вони купували їх багато», – розповів Василь Кравчук.

Обираючи стелу, враховували середній зріст людини, а ще «анитивандальні» властивості.

«Враховувалося, наскільки людині з середнім зростом 170 см буде зручно дотягуватися до цієї стели, адже їх є дуже багато видів. Наприклад, бувають високі – 250 см, вони нам не дуже підходять. Тому вибір зупинили на стелі висотою 210 см. Саме такі встановлювали Київ, Одеса та інші міста. Ця стела повністю захищена від вандалів, там спеціальне броньоване гартоване скло. Також буде підтримуватись температурний режим: взимку стела автоматично буде підігріватись, а влітку – охолоджуватися. Крім того, вона дуже ощадна: енергоспоживання – А, А+», – зауважив керівник КУ «Житомирський обласний туристичний інформаційний центр».

Окрім того, наголошує Василь Кравчук, туристична стела допоможе заощадити кошти.

«Стела буде кількомовна: скажімо, турист приїхав з Іспанії – нам не треба буде для нього друкувати якісь поліграфічні матеріали, він зможе отримувати інформацію з допомогою стели. Там будуть аудіогіди різними мовами й усі туристичні маршрути й карти. Тобто, це величезна економія коштів на друкованій продукції. Що ще цікаве у цій стелі: скажімо, буде День міста в Житомирі – можна закидати афіші з інформацією, що і коли буде. Знову ж таки, не треба буде зайвого друкувати: створили афішу, закинули. Усе це можна зробити через WI-FI – і не треба нікуди виходити», – зазначив Василь Кравчук.

Як повідомляв Житомир.info, 11 серпня 2020 року голова ОДА Віталій Бунечко підписав розпорядження про утворення ради з питань розвитку туризму при Житомирській облдержадміністрації – «з метою підвищення взаємодії місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів туристичної діяльності».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: туризм туристична стела туристичний інформаційний центр ТІЦ Кравчук  
Матеріали по темі