Місто

​Чи до вподоби батькам новонароджених грошова компенсація та коли в пологових відділеннях Житомира з`являться бебі-бокси

1 October 2020, 17:42

Породіллі знову зможуть отримати бебі-бокс після виписки з пологового будинку, таке рішення 30 вересня ухвалила Верховна рада на пленарному засіданні.

В департаменті соціальної політики Житомирської міської ради пояснили, що в пологових відділеннях «пакунки малюка» з'являться з 1 грудня, а ось їх наповнення може змінитися.

«Наразі я консультувалася з департаментом облдержадміністрації і з Міністерством соцполітики, питала, що робити зараз мамам. Отримала відповідь, що наразі діє механізм все-таки грошової компенсації, а з 1 грудня мають поступити бебі-бокси у натуральному вигляді. Перелік продуктів, які входять до «пакунка малюка» затверджуються спільно Міністерством політики та Міністерством охорони здоров’я, він може змінитися. Вони визначать, що саме входить у цей пакунок з урахуванням рекомендацій Міністерства охорони здоров’я», - говорить директорка департаменту соціальної політики Житомирської міської ради Вікторія Краснопір.


Крім того, матусі матимуть право обирати між бебі-боксом та грошовою компенсацією.

«Тут є певні новації. По-перше, дуже доречним є той момент, що з 1 липня наступного року (ред. 2021 року) ті, хто претендує на отримання «пакунка малюка», зможуть отримати як у натуральній формі, так і у грошову виплату у вигляді монетизації. Тобто, враховані інтереси і тих, і інших людей. Крім того, дуже важливим моментом, на мою думку, є те, що тепер зможуть отримувати виплату, або пакунок не тільки батьки, а й ті, хто оформлений на виконання батьківських функцій - це усиновлювачі, батьки вихователі, прийомні батьки та інші категорії, які замінюють батьків дитині, інколи з перших днів життя. Визначено суму, не менше, ніж три прожиткових мінімуми для дітей до шести років, наразі - це 1 859 грн», - пояснює Вікторія Краснопір.

Батьки новонароджених розповіли, що краще бебі-бокс чи грошова компенсація.

«Бебі-бокс, він зручніший, а тут бігай, шукай, купляй», - каже матуся Тетяна.

«Звісно, що бебі-бокс був би зручнішим. Мама після пологів, особливо, якщо вона з якоїсь глушини, звісно, зручніше бебі-бокс. Але гадаю, що картка також вихід, адже вона дається на рік і матуся самостійно вирішує, як витратити ці кошти», - зазначає батько Андрій.

Зазначимо, що у 2020 році до пакунка додали теплі речі, розвиваючий килим, мило та водонепроникну пелюшку, собівартість такого подарунку від держави складала близько 5 тисяч гривень.

Нагадаємо, з 1 вересня 2020 року Мінсоцполітики розпочато реалізацію пілотного проєкту з монетизації одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка» й станом на 25 вересня 13 тисячам осіб вже перераховано кошти грошової компенсації на суму 67 млн гривень. Батьки, які отримали кошти на соціальні картки, можуть придбати дитячі товари в закладах торгівлі, що приєдналися до реалізації пілотного проєкту.

Відеосюжет про те, що входило у «пакунок малюка», який видавали новонародженим в житомирському пологовому будинку в лютому 2020, дивіться тут

Як повідомляв Житомир.info, 29 липня 2020 року Уряд підтримав пілотний проєкт Мінсоцполітики, відповідно до якого замість «пакунка малюка» батьки зможуть отримати виплату у розмірі 5 тисяч гривень. Гроші батьки зможуть витратити лише на дитячі товари і тільки у конкретних магазинах. Станом на 28 серпня у пологових будинках Житомира «бебі-боксів» уже не було у наявності, тож, оскільки програма компенсації ще не діяла, породіллям видавали довідки для подальшого оформлення цієї соцдопомоги.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бебі-бокс "пакунок малюка" пологові відділення картка новонароджені  
Матеріали по темі