Місто

У Житомирському військовому інституті відкрили кіберполігон, де курсанти вчаться захищати інформацію

2 October 2020, 14:41

Як виявляти та протидіяти інформаційним атакам, як визначати, що противник намагається поцупити дані та інформацію, та як убезпечити інформаційний простір – цьому навчають на кафедрі захисту інформації та кібербезпеки Житомирського військового інституту імені Корольова. Втім, якщо раніше курсанти вивчали більше теорії, а практичні навички відпрацьовувати було складно, то завдяки співпраці з компанією «Інфозахист» здобувати досвід майбутнім офіцерам Збройних сил стало значно простіше – у військовому інституті відкрили кіберполігон. Тепер курсанти та курсантки отримали можливість працювати на потужних комп’ютерах.

«В Україні піднімаються питання і популяризується тема кіберзахисту, але він по факту неможливий. Неможливо на зошитах робити кіберзахист. Це нонсенс. Тому, як випускник цього ВУЗу і розуміючи, який тут викладацький склад, котрому можна довірити таку техніку, я вирішив, і компанія мене підтримала, забезпечити цей ВУЗ необхідним обладнанням», – каже технічний директор компанії «Інфозахист» Ярослав Калінін.


Унікальність кіберполігону у військовому інституті полягає в тому, що курсанти можуть не просто тестувати комп’ютерні системи та визначати їх рівень захисту, але й змагатись між собою. Під час демонстрації нової комп’ютерної лабораторії одна команда курсантів шукала слабкі місця в мережі, а інша – відбивала їх кібератаку. За словами викладачів інституту, подібна методика навчання допоможе суттєво підвищити рівень майстерності майбутніх офіцерів.

«До сьогоднішнього дня навчання відбувалось на симуляторах і частково на елементах мереж. Дякуючи кіберполігону наші курсанти буквально за місяць опанували деякі речі, які ми сьогодні мали честь продемонструвати. Але я вас хочу запевнити, що на кафедру стоїть черга і запитує: пане полковнику, коли вже буде відкриття, бо ми хочемо тут працювати», – розповідає начальник кафедри захисту інформації та кібербезпеки Руслан Грищук.

Начальник Житомирського військового інституту переконаний: захист інформації і даних є настільки ж важливим, наскільки важливими є й інші загальновійськові вміння курсантів.

«Ми серйозно готуємось до відсічі будь-якої агресії. 2014 рік не повториться вже ніколи. Бо Збройні сили потужні, кваліфікація офіцерів, солдат, сержантів на дуже високому рівні. І ті випускники, які виходять зі стін Житомирського військового інституту, спроможні та готові вести за собою підрозділи для перемоги над ворогом», – переконаний начальник Житомирського військового інституту Олександр Левченко.

Нагадаємо, 25 липня 2020 року в літній естраді «Ракушка» відбулась церемонія випуску молодих лейтенантів Житомирського військового інституту.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: військовий інститут курсант ЖВІ  
Матеріали по темі