Місто

Житомирські ресторатори звернулися до очільників області та міста з вимогою не обмежувати їх у роботі

11 November 2020, 13:28

На майдані Корольова у Житомирі 11 листопада власники та співробітники місцевих ресторанів, кафе та барів протестували проти обмеження роботи закладів громадського харчування під час карантину. Зокрема, проти введення «карантину вихідного дня», який МОЗ пропонує запровадити через збільшення кількості хворих на коронавірус. Організатор мітингу у Житомирі – ГО «Житомирська обласна асоціація кулінарів України». Подібні акції цього дня проходять також в інших містах України.

«Ми – акція рестораторів, (вийшли – ред.) для того, щоб нам не зробили «карантин вихідного дня», тому що ми ледь вижили після першого карантину та не виживемо після другого взагалі і будемо вимушені зачинитися. Ми хочемо, щоб нам дозволили працювати. Ми дотримуємось усіх карантинних норм, обіцяємо та не порушуємо їх, робимо все для того, щоб люди не хворіли на коронавірус. Так, оштрафували наших колег, виписували протоколи в той момент, коли місто дало згоду на роботу. Прийшла поліція і сказали, що вони не підпорядковуються місту, а підпорядковуються Києву, і за два дні було виписано 69 протоколів зі штрафами. Примушували закритися і виганяли гостей із закладів. Сьогодні ми працюємо, відкрились і не знаємо, через скільки нас закриють», – розповідає учасниця мітингу Тетяна.


«Ми проти тих обмежень, які поставила влада. Ми хочемо працювати, аби ми мали заробітну плату вчасно, і щоб звільнили нас від податків, тому що зараз карантин, і людей багато немає, тому ми хочемо нормально працювати», – каже учасниця мітингу Діана.

На кілька хвилин працівники закладів громадського харчування перекрили дорогу на Великій Бердичівській, а потім знову повернулися на площу Корольова, щоб зачитати та передати звернення очільникам області та міста.

«Вимагаємо від голови Житомирської ОДА для підтримки та подальшого розвитку сфери громадського харчування ініціювати такі заходи: не вводити в дію «карантин вихідного дня», а в разі його введення – скасувати. Це прохання як до міської ради, так і до обласної адміністрації: не підтримувати своїми рішеннями на місцевому рівні введення карантину. Скасувати в Житомирі та в Житомирській області заборону на здійснення підприємницької діяльності як в цілому, так і обмеженням в часі. При прийнятті законодавчих та нормативних актів суворо дотримуватись Конституційних гарантій на підприємницьку діяльність, працю, соціальний захист та гарантій на відшкодування за рахунок держави збитків, понесених підприємцями. Проводити консультації з громадськістю та представниками бізнесу щодо запровадження карантинних обмежень», – зачитав учасник мітингу Руслан Годований.

Якщо ж «карантин вихідного дня» введуть і обласна та місцева влада підтримає рішення Уряду, мітингувальники планують перекрити дороги у місті, а також оскаржувати рішення у суді.

Нагадаємо, 9 листопада близько тисячі підприємців влаштували мітинг на майдані Корольова у Житомирі: вимагали не закривати малий бізнес під час карантину на території області та скасувати введення касових апаратів для ФОПів.

Як повідомляв Житомир.info, з 2 листопада 2020 року Житомира знаходиться у «червоній» зоні й власники місцевих закладів харчування повідомляли, що поліція складає протоколи на тих, хто працює, за порушення карантинних обмежень. З 9 листопада 2020 року почали діяти нові обмеження щодо карантинних зон в Житомирській області, де всі міста та райони – в «червоній» зоні, але в Житомирі, Бердичеві, Коростені, Малині та Новограді-Волинському не забороняють роботу магазинів та закладів громадського харчування.

На брифінгу 9 листопада міністр охорони здоров’я Максим Степанов озвучив пропозицію щодо запровадження в Україні «карантин вихідного дня»: в суботу і неділю працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та АЗС.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: мітинг протест акція підприємець ресторан бізнес майдан Корольова карантин  
Матеріали по темі