Суспільство

В житомирській Службі автодоріг працюють люди, наближені до «Автомагістралі», яка виграє мільйонні тендери САД

13 November 2020, 16:50

Приватне підприємство «Автомагістраль» кожного року отримує сотні мільйонів гривень бюджетних коштів на ремонт доріг в Житомирській області. Фірма є фігурантом кримінальних проваджень, де її підозрюють в завищенні обсягів та вартості виконаних робіт і незаконному привласненню бюджетних коштів. Попри це «Автомагістраль» залишається в ТОПі підрядників Служби автомобільних доріг у Житомирській області. Житомир.info спробував розібратися в секреті успіху «Автомагістралі» та хто цьому сприяє.

Наближені до «Автомагістралі» працівники САД

ПП «Автомагістраль» почало брати участь у закупівлях з 2009 року, а в Житомирській області – з 2012 року. Перші свої договори на ринку публічних закупівель Житомирщини фірма підписала саме з обласною Службою автодоріг.

ПП «Автомагістраль» зареєстроване в село Синяк Вишгородського району Київської області в травня 2001 року. Спеціалізується на будівництві доріг і автострад, статутний капітал – 14 млн 200 грн. Власником фірми є Микола Олексійович Скоростецький, який у 2005-2007 роках очолював Службу автомобільних доріг у Київській області.

Помітно, що за останні чотири роки вартість підписаних договорів «Автомагістралі» зі Службою автомобільних доріг у Житомирській області стрімко зростає.

У 2017 році почався період стрімкого зростання вартості підписаних договорів «Автомагістралі» з САД, саме з цього року на посаді начальника тендерно-договірного відділу починає працювати Рудюк Вікторія Олексіївна, яка є контактною особою закупівель Служби автомобільних доріг в Житомирській області.

З таким же прізвищем та по батькові Житомир.info знайшов працівника «Автомагістралі» - Рудюк Юрій Олексійович, головний інженер підприємства, який працює тут вже 4 роки.

В базі даних Nomer.Org зазначається, що Рудюк Юрій Олексійович раніше був прописаний разом із Рудюк Вікторією Олексіївною. Ймовірно, Вікторія та Юрій – брат і сестра.

Наприкінці 2019 року на посаді начальника відділу інвестиційно-кошторисної роботи, будівництва, реконструкції та капітального ремонту САД у Житомирській області почала працювати Ірина Леонідівна Лопушанська, яка в минулому була співробітницею «Автомагістралі», про це говорить її декларація кандидата на посаду начальника кошторисно-тендерного відділу управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА за 2017 рік. Наразі вона входить в тендерний комітет автодорожників та голосує за перемоги ПП «Автомагістралі».


Зазначимо, що в період з 2017 до 1 листопада 2019 року Ірина Лопушанська працювала начальником відділу ремонту та експлуатаційного утримання в управлінні дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської облдержадміністрації. Цікаво, що найбільше договорів у 2019 році управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА уклало саме з ПП «Автомагістраль» - 14 договорів на загальну суму 127 млн 614 тис. 7 грн.

Перемоги з перевірками аудитслужби та програші, які викликають сумніви

За даними bi.prozorro, з початку 2020 року житомирські дорожники підписали з ПП «Автомагістраль» вісім договорів загальною вартістю 524 млн 761 тис. 673 грн. Ще один договір вартістю 149 млн 53 тис. 500 грн САД має намір підписати з фірмою Скоростецького.

Цьогоріч ПП «Автомагістраль» брала участь у закупівлях, замовником яких була житомирська САД, 15 разів (мова про закупівлі, які вже завершені): у шести тендерах перемогу на торгах отримала «Автомагістраль», ще двічі підписували договори з цим приватним підприємством через переговорну процедуру і сім разів перемагали інші фірми.

Отож, які підряди є САД у Житомирській області виконуватиме ПП «Автомагістраль» цьогоріч:

  • ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення М-21 Виступовичі - Житомир - Могилів-Подільський (через м. Вінницю) на ділянці км 46+483 - км 50+483. Договір підписали 15 квітня на 90 млн 485 тис. 480 грн. Управління Північного офісу Держаудитслужби в Житомирській області провело моніторинг цієї закупівлі та виявило наступні порушення: тендерна документація складена не у відповідності до вимог закону, також порушення у не відхилені тендерних пропозицій, які підлягали відхиленню відповідно до закону;
  • поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення Житомирської області М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю) км 158+000 – км 173+000. Договір підписали 26 червня Вартість підписаного договору - 8 млн 969 тис. 846 грн 12 коп;
  • поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення М-21 Виступовичі - Житомир - Могилів - Подільський (через м. Вінницю) на ділянці км 184+000 – км 194+600, Житомирська область. Договір підписаний 26 червня на 7 млн 235 тис. 657 грн 2 коп;
  • капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування державного значення М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю) км 134+821 – км 136+589, Житомирська область. Договір підписаний 28 серпня на 55 млн 699 тис. 777 грн 50 коп. 3 листопада Держаудитслужби в Житомирській області розпочала моніторинг закупівлі;
  • послуги з поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Житомирської області М-06 Київ – Чоп (на м. Будапешт через мм. Львів, Мукачеве і Ужгород) км 103+000 – км 108+000 (окремими ділянками), км 234+000 – км 258+682 (окремими ділянками). Договір підписаний 31 серпня вартістю 7 млн 592 тис. 660 грн.
  • 21 вересня договір на послуги з поточного середнього ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення М-07 Київ - Ковель - Ягодин (на м. Люблін) на ділянці км 91+459 - км 116+459, Житомирська область. Вартість підписаного договору - 79 млн 100 тис. грн;
  • послуги з поточного дрібного ремонту автомобільної дороги загального користування державного значення Житомирської області Т-06-02 /М-06/ - Коростишів км 0+000 – км 1+658. Підписали договір 21 вересня вартістю 3 млн 47 тис. 218 грн;
  • будівництво транспортної розв’язки на автомобільній дорозі загального користування державного значення М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський (через м. Вінницю) на ділянці км 214+223, Житомирська область. Договір підписали 7 жовтня на 273 млн 5 тис. грн.

Переглядаючи програні тендери «Автомагістралі» у поточному році, складається враження, що інколи фірма у них програвала неспроста. Для прикладу, у 10 лотах на нанесення горизонтальної розмітки ПП «Автомагістраль» пропонувало нижчу ціну, однак замовник кожного разу відхиляв тендерну пропозицію: то пояснюючи аномально низькою ціною, то переможець процедури закупівлі не надав у спосiб, зазначений в тендерній документації, документи, що підтверджують відсутність підстав установлених статтею 17 ЗУ «Про публічні закупівлі». Досвідчене ПП «Автомагістраль» могло обґрунтувати свою аномально низьку ціну та додати всі потрібні документи, однак фірма цією можливістю не скористалася, тим самим «подарувавши» перемогу супернику.

Кримінальні провадження

YouControl звертає увагу, що за останні 3 роки фірма має 16 судових справ, де вона виступає відповідачем. Житомир.info відібрав декілька справ, які на нашу думку є найцікавішими.

У грудні 2019 року правоохоронці відкрили провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

«Досудовим розслідуванням встановлено, що в період 2018-2020 років службові особи управління дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА, Служби автомобільних доріг у Житомирській області, Дочірнього підприємства «Житомирський облавтодор» Акціонерного товариства «Державна акціонерна компанія» Автомобільні дороги України» та суб`єктів господарської діяльності шляхом зловживання своїм службовим становищем, діючи за попередньою змовою групою осіб, вчинили неправомірні дії під час укладання та виконання у період з 09.10.2018 по теперішній час договорів про надання послуг з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування та державного значення Житомирської області, в тому числі середнього та капітального ремонтів, які завищені у вартості та об'ємах з метою подальшого привласнення грошових коштів», - йдеться в матеріалах справи.

Так, управлінням дорожнього будівництва та інфраструктури Житомирської ОДА на розрахункові рахунки ДП «Житомирський облавтодор» та його філій: Овруцька, Житомирська, Бердичівська, Зарічанська, Коростенська та Новоград-Волинська, а також вищевказаним суб`єктам господарської діяльності, у тому числі ПП «Автомагістраль» здійснено перерахунок грошових коштів, в тому числі і за роботи, які фактично не виконувались, тобто здійснено привласнення бюджетних коштів, сума яких встановлюється.

25 березня 2020 року Корольовський райсуд частково задовольнив клопотання слідчого та надав тимчасовий доступ до документів (з можливістю ознайомитися з ними, зробити їх копії), які перебувають у володінні департаменту регіонального розвитку Житомирської ОДА та містять інформацію пов'язану із укладанням договорів та виконанням робіт.

У травні 2018 року правоохоронці відкрили провадження за ознаками кримінальних правопорушень передбачених ч.3, ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ч.1 ст.366 (службове підроблення), ч.4 ст.358 (підроблення документів, печаток, штампів, та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) КК України.

«Згідно з матеріалами досудового розслідування посадові особи Служби автомобільних доріг у Житомирській області, вступивши у злочинну змову зі службовими особами ПП «Автомагістраль», у період 2016-2018 років при проведенні поточного середнього ремонту автомобільних доріг державного значення Житомир - Могилів-Подільський (окремі ділянки) та Р-18 Житомир-Попільня-Сквира-Володарка-Ставище на ділянці км 4+222 - км 10+300 шляхом завищення обсягів та вартості виконаних робіт незаконно привласнили бюджетні кошти в особливо великих розмірах у сумі понад 100 млн грн», - йдеться в матеріалах справи.

15 травня 2020 року Корольовський райсуд задовольнив клопотання слідчого та продовжив строк досудового розслідування кримінального провадження до шести місяців, тобто до 23 листопада 2020 року.

Нижче – скріншоти загальної інформації про тендери «Автомагістралі» з сайту YouControl:

Нагадаємо, в жовтні поточного року ПП «Автомагістраль» подало скаргу до Антимонопольного комітету на рішення Служби автомобільних доріг у Житомирській області, який відмінили тендер на 212 млн грн на ремонт траси М-21 Виступовичі – Житомир – Могилів-Подільський на ділянці км 41+483 – км 46+483, де «Автомагістраль» запропонувала на 30% нижчу від очікуваної вартість робіт.

Як повідомляв Житомир.info, ПП «Автомагістраль» входить в ТОП-5 улюблених фірм департамента регіонального розвитку Житомирської ОДА: за дев’ять місяців 2020 року з фірмою підписали дев'ять договорів загальною вартість 565 млн 502 тис. 208 грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: САД тендер "Автомагістраль" ремонт дорога  
Матеріали по темі