Влада

Верховна рада не підтримала проєкт постанови про пом’якшення «карантину вихідного дня»

17 November 2020, 14:31

Проєкт постанови про пом’якшення карантинних обмежень у вихідні дні не набрав достатньої кількості голосів.

Проєкт розглядали на пленарному засіданні Верховної ради 17 листопада.

«Після закінчення перерви головуюча поставила на голосування для включення до порядку денного та прийняття рішення проект Постанови про рішення Кабінету Міністрів України від 11 листопада 2020 року №1100 щодо посилення протиепідемічних заходів №4381. Народні депутати 290 голосами підтримали включення проекту Постанови для його включення до порядку денного. Проект доповів народний депутат Ярослав Железняк. Він звернувся до колег з проханням підтримати проект Постанови, якою рекомендується Кабінету Міністрів протягом трьох календарних днів з дня набрання чинності цією Постановою переглянути обмежувальні заходи із змінами з метою пом'якшення обмежень із заборони у вихідні дні. Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо прийняття чи відхилення проекту Постанови.», - інформує пресслужба Верховної ради.

За результатами голосування проєкт постанови не набрав голосів для прийняття в цілому: «за» були лише 149 нардепів. Зокрема, з 246 присутніх депутатів фракції партії «Слуга народу» за проєкт постанови проголосували лише 34. З п’яти житомирських нардепів-мажоритарників лише один проголосував «за» - Дмитро Костюк, Ігор Герасименко на засіданні відсутній, Тетяна Грищенко не голосувала, Богдан Кицак та Сергій Кузьміних утримались. Володимир Арешонков з депутатської групи «Довіра» голосував «за».

Натомість народні депутати 303 голосами підтримали проєкт постанови про своєчасне інформування громадян у разі посилення протиепідемічних заходів з метою належної підготовки до такого посилення: інформування має бути не пізніше, ніж за 7 днів до впровадження обмежень.

Зазначимо, що в проєкті постанови, яку не підтримала більшість депутатів, Уряду рекомендувалося протягом трьох календарних днів з дня набрання чинності (з дня опублікування) цією постановою переглянути обмежувальні заходи, встановлені постановою Кабміну «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» від 22 липня 2020 року №641 із наступними змінами, з метою пом'якшення обмежень із заборони у вихідні дні стосовно:

приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері громадського харчування (барів, ресторанів, кафе тощо);

приймання відвідувачів у торговельно-розважальних центрах;

приймання відвідувачів в інших закладах розважальної діяльності;

приймання відвідувачів суб’єктами господарювання, які провадять діяльність у сфері торговельного і побутового обслуговування населення;

діяльності закладів культури і проведення культурних масових заходів;

приймання відвідувачів спортивних залів, фітнес-центрів, басейнів.

Нагадаємо, на засіданні 11 листопада Кабінет міністрів проголосував за введення «карантину вихідного дня», який почне діяти в суботу 14 листопада: дозволена робота лише продуктових магазинів, аптек, фінансових та медичних установ, пошти, АЗС та СТО. На позачерговому засіданні Житомирського виконкому 13 листопада з розгляду зняли питання щодо введення «карантину вихідного дня», мотивуючи тим, що постанова Кабміну на той час ще не була опублікована.

Упродовж вихідних, 14-15 листопада, на території Житомирської області за порушення карантину поліція оформила 106 адміністративних матеріалів та припинила роботу 29 закладів.

Чи ігнорували житомирські підприємці «карантин вихідного дня» у перший день його дії, 14 листопада, дивіться у відеосюжеті

Як повідомляв Житомир.info, 9 листопада 2020 року близько тисячі підприємців влаштували мітинг на майдані Корольова у Житомирі: вимагали не закривати малий бізнес під час карантину на території області та скасувати введення касових апаратів для ФОПів. 11 листопада на майдані Корольова власники та співробітники житомирських ресторанів, кафе та барів протестували проти обмеження роботи закладів громадського харчування під час карантину. Цього ж дня голова Житомирської ОДА підписав розпорядження про утворення робочої групи для вирішення проблем роботи малого бізнесу під час карантину.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР карантин КМУ нардеп коронавірус  
Матеріали по темі