Суспільство

Фенол, свинець, миш’як: у житомирському лабораторному центрі розповіли, які речовини можуть містити ялинкові прикраси, та як правильно обирати іграшки

21 December 2020, 11:33

Розпочалися улюблені багатьма новорічно-різдвяні свята. Дехто вже прикрасив новорічну ялику, інші – лише збираються придбати хвойне деревце та обирають прикраси для нього. До вибору ялинкових іграшок варто підійти особливо ретельно, адже вони можуть містити приховану небезпеку для здоров’я.

Поради щодо вибору безпечних прикрас 18 грудня дала ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ».

«Перед Новим роком прилавки магазинів, вуличні лотки переповнені прикрасами, але мало хто знає або не придає значення тому, що всі ці речі можуть бути небезпечні для здоров’я людини, особливо для дітей», – зазначають у лабораторному центрі.

В ОЛЦ зауважують, що на прилавках представлено багато неякісного товару. Щодо частини товарів неможливо визначити країну виробника у зв’язку з відсутністю маркування на упакуванні.

Відомо, що сучасні ялинкові іграшки бувають скляні і пластмасові, і ті і інші слід вибирати ретельно, виходячи не тільки з їх зовнішності, але і з розумінням про їх безпеку. Скляні іграшки можуть розбитись і поранити дитину, пластикові іграшки часто виготовляються з використанням шкідливих для здоров’я речовин.

У ялинкових прикрасах низької якості (йдеться про пластмасові іграшки) можуть міститись токсичні речовини, такі як фенол формальдегід, солі важких металів, які небезпечні для здоров’я, особливо дітей.

«Фенол – основа для виготовлення будь-якого пластику. Якщо іграшка містить у своєму складі понаднормову концентрацію фенолу, то при контактні з нею у дитини може виникати алергія, напади астми, при контакті зі шкірою – екзема, а при тривалому контакті, в яких допустима норма фенолу перевищує в 5 разів, загрожує ураженнями внутрішніх органів», – застерігають у лабораторному центрі.

Якщо від іграшки відчувається різкий «хімічний запах», то це значить, що в ній перевищені гранично допустимі рівні формальдегіду, що може стати причиною отруєння,викликати втому, алергію, ураження дихальних шляхів тощо.

Фарба, що використовується для розмалювання іграшок, може містити у своєму складі ртуть, свинець, кадмій, миш’як, барій тощо, які негативно впливають на серцево-судинну та центральну нервову систему, викликають хвороби дихальних шляхів.

Щоб убезпечити дітей від шкідливих іграшок необхідно дотримуватись таких вимог:

- не купувати прикраси на стихійних прилавках, дешева продукція невідомого походження може містити токсичні речовини;

- фарба з поверхні іграшок не повинна залишатись на руках чи серветці, а блискітки не мають осипатись;

- якщо прикраса має надмірно яскравий колір, це може означати, що при її виготовленні була застосована дешева і ймовірно токсична фарба;

- іграшка має бути без запаху, навіть слабкою;

- петля має міцно тримати іграшку, а не вислизати з неї;

- на ялинкові прикраси повинні бути документи про якісь та їх безпеку, відсутність маркування, найменування та місце знаходження виробника вказує на нелегальне походження іграшок.

Необхідно знати, що згідно з державними санітарними правилами і нормами безпеки іграшок та ігор для здоров’я дітей (ДСанПіН 5.5.6.012-98), відповідальність за обов’язкове дотримання встановлених вимог, нормативів і регламентів покладається на керівників установ, підприємств і організацій,незалежно від форм власності, суб’єктів підприємницької діяльності, фізичних та юридичних осіб, що займаються виготовленням та реалізацією іграшок вітчизняного та іноземного виробництва.

«Якщо у вас є сумніви щодо якості придбаних ялинкових прикрас, ялинок, мішури, масок, карнавальних костюмів, ви можете звернутись до Житомирського обласного лабораторного центру (вул. В.Бердичівська,64) для проведення лабораторних досліджень, у разі незадовільних результатів лікарі нададуть кваліфіковані консультації», – зазначають у лабораторному центрі.

Нагадаємо, 19 грудня на пішохідній вулиці Михайлівській у Житомирі урочисто запалили вогні на головній ялинці міста.

Як повідомляв Житомир.info, Житомир зустрічатиме новий 2021 рік без ярмарку та концертів, а головна новорічна ялинка буде не на майдані Корольова, а на Михайлівській – велика ялина, яка росте біля фонтану. Як комунальники її прикрашали – дивіться у відеорепортажі.

Також на Михайлівській знову встановили гобопроєктори та облаштували тематичні святкові фотозони.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: лабораторний центр ялинка іграшка прикраса  
Матеріали по темі