Місто

У Житомирі побудували насосну станцію, що забезпечить каналізуванням приватний сектор поблизу залізничного вокзалу

22 December 2020, 14:33

У Житомирі побудували каналізаційну насосну станцію на вулиці Залізничній, яка забезпечить централізованим каналізуванням 120 приватних будинків. За словами директора водоканалу Андрія Нікітіна, насосна станція повністю автоматизована, а подібних об'єктів у місті всього три.

«Це дуже важливо, тому що для людей це буде більш екологічна ситуація або не будуть виливати деінде стоки, це дуже незручно – постійно обслуговуватись АС-машинами. Ця насосна станція розрахована на 80 метрів кубічних на добу. І щоб якісно каналізувати цю ділянку, ще потрібно зробити гравітаційні колектори по вулицях, до яких будуть приєднані ці будинки, що знаходяться на цьому проєкті, і тоді вже повністю запрацює процес каналізування цього сектору. На сьогодні лише побудований гравітаційний колектор вздовж цієї вулиці і насосна станція», – розповів директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.


Побудували насосну станцію за кошти «Епіцентру».

«Така річ коштує близько 1 млн, не пам'ятаю точну вартість, але це не головне, їх потрібно прокласти, мережі. Роботи, витрати, прокладання мереж – це, напевно, більш вартісна річ, ніж саме обладнання. Загальна вартість цієї ділянки разом з каналізаційною насосною станцією складає 5 млн 100 тис», – зазначив заступник директора з капітального будівництва ТОВ «Епіцентр К» Андрій Піхало.

Директор житомирського водоканалу також пояснив, як працює нова система та з чого вона складається.

«Це, в першу чергу, самі насоси, вони два зелененьких. Друге – це резервуар, він може бути, як в радянському стилі, – виконаний з цегли, цементу, а в нашому випадку сучасні насосні станції виконуються з полімерних матеріалів – це поліетилен високої щільності. Якщо подивитись, тут є певна шкала, вона показує, скільки стоків є в резервуарі. Якщо рівень цих стоків досягає певної риски, автоматика зрозуміє, що потрібно увімкнути насос, і буде відкачувати ці стоки з резервуара у самопливний колектор, тобто так відбувається робота насосної станції», – каже директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.

Також на зустрічі міський голова повідомив, що під час будівництва індустріального парку поблизу Київського шосе спорудять ще одну каналізаційну насосну станцію.

«Наступний проєкт по цьому мікрорайону ми плануємо при будівництві (індустріального парку). Ми вже подали документи, зараз є проєкт по фінансуванню з фонду регіонального розвитку по будівництву мереж на індустріальний парк, і там буде будуватися велика станція, яка зможе забезпечити, і частину мешканців цього району також підключити до цієї станції. Коли ми кажемо про такі станції, про автоматичність роботи цих станцій, це не тільки зменшення споживання електроенергії, це відсутність людського фактору і людської праці, бо 90 працівників на цей час обслуговують ці станції. Коли ми переведемо все місто на автоматичні станції, кількість людей зменшиться в три рази, а це приблизно 15 млн з бюджету комунального підприємства», – повідомив Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Водночас у місті досі залишаються мікрорайони, у яких частково неканалізовані вулиці, зокрема, Мальованка та Мар'янівка, приватний сектор поблизу залізничного вокзалу.

Нагадаємо, 17 грудня 2020 року під час сесії міської ради директор житомирського водоканалу презентував депутатам план модернізації підприємства та пояснив, чому у 2022 році може зрости тариф.

Як повідомляв Житомир.info, у липні 2020 року, на житомирському водоканалі показали будівництво очисних споруд каналізації та розповіли про плани щодо очисних споруд води.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал каналізація насосна станція  
Матеріали по темі