Місто

​У 2020 році у службі в справах дітей в Житомирі поставили на облік 32 дитини, які проживають у кризових сім’ях

12 January 2021, 16:02

За результатами проведення у 2020 році профілактичних рейдів та повідомлень суб’єктів соціальної роботи з дітьми, у 2020 році на облік в службі у справах дітей в Житомирі поставили 32 дитини, які проживають у 19 сім’ях.

Про це йдеться у стратегії розвитку послуг щодо забезпечення законних прав та інтересів дітей у Житомирській міській ОТГ на 2021-2026 роки, оприлюдненій 12 січня на сайті міської ради у відповідному проєкті рішення виконкому.

«Одним з ефективних методів виявлення сімей, у яких батьки ухиляються від виконання батьківських обов’язків, дітей, які бродяжать, жебракують, скоюють інші протиправні дії, на тривалий час залишились без догляду батьків, є проведення відповідних профілактичних рейдів, участь у яких беруть працівники служби (управління) у справах дітей міської ради, правоохоронних органів, Житомирського міського центру соціальних служб міської ради, освіти. За 9 місяців 2020 року на території Житомирської міської об’єднаної територіальної громади проведено 35 таких рейдів, під час яких виявлено 28 дітей, з яких 13 поміщено до КП «Дитяча міська лікарня ім. В.Й. Башека» Житомирської міської ради у зв’язку із неможливістю забезпечення безпечного проживання у сім’ях, інших повернуто батькам. За результатами проведення профілактичних рейдів та повідомлень суб’єктів соціальної роботи з дітьми, у 2020 році на облік в службі поставлено 32 дитини, які проживають у 19 сім’ях», - йдеться у тексті розробленої стратегії в частині аналізу ситуації в місті.

Загалом на обліку служби (управління) у справах дітей міської ради перебуває 165 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах та проживають у 84 сім’ях, а саме:

  • діти, які проживають у сім’ях, де батьки або особи, що їх замінюють ухиляються від виконання батьківських обов’язків – 73 з 31 сім’ї;
  • діти, які систематично самовільно залишають місця постійного проживання – 12 з 9 сімей;
  • діти, які зазнали фізичного, психологічного, сексуального або економічного насильства в сім’ї – 18 з 10 сімей;
  • діти, яким надано статус постраждалих внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів – 62 з 34 сімей.

За 9 місяців 2020 року за позовом виконавчого комітету міської ради 8 батьків з 8 сімей було позбавлено батьківських прав відносно 10 дітей (у 2019 році – 9 батьків з 6 сімей відносно 7 дітей, у 1 матері була відібрана 1 дитина без позбавлення її батьківських прав).

На розгляді у судах за позовом виконавчого комітету міської ради перебувають справи про позбавлення батьківських прав 6 батьків з 4 сімей відносно 8 дітей.

За 9 місяців 2020 року 7 дітей було знято з обліку у зв’язку з досягненням повноліття 10 дітей.

В опублікованій стратегії також зазначається, що у Житомирі зросла кількість дітей, які систематично самовільно залишають місця постійного проживання. За 9 місяців 2020 року на облік поставлено 2 дитини цієї категорії, 1 дитину знято з обліку у зв’язку з досягненням повноліття.

Як повідомляв Житомир.info, за даними служби у справах дітей Житомирської міської ради, у 2020 році житомирянки залишили в пологових будинках 5 немовлят, одну дитину сім’я вирішила повернути.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: служба у справах дітей складні життєві обставини дитина  
Матеріали по темі