Влада

Житомирська облрада оприлюднила обіцяне звернення до центральних органів влади щодо підвищення тарифів

17 January 2021, 15:10

Депутати Житомирської обласної ради підготували звернення до президента, Кабінету міністрів, Верховної ради, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Антимонопольного комітету щодо мораторію на підвищення тарифів для населення.

Текст звернення ввечері 15 січня оприлюднили на сайті обласної ради.

«Ми, депутати Житомирської обласної ради, що представляють інтереси багатотисячної громади, вкрай стурбовані ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення цін на енергоносії для населення. В умовах пандемії коронавірусної інфекції та тривалих карантинних обмежень, прийняття обтяжуючих законів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників в усіх сферах життєдіяльності, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (далі – НКРЕКП), піднявши тарифи на житлово-комунальні послуги, змусила мільйони українців опинитися на межі виживання. Як депутати найвищого представницького органу Житомирщини не можемо стояти осторонь гострих проблем, які хвилюють наших виборців», – йдеться у зверненні.

Депутати наголошують, що третій місяць поспіль в Україні зростають ціни на газ і, як анонсовано, будуть зростати і надалі. Зокрема, тариф на розподіл природного газу АТ «Оператор газорозподільних систем «Житомиргаз» збільшився на 70%.

У зверненні депутати просять накласти мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.

«На підставі вищевикладеного, враховуючи широкий суспільний резонанс, що може призвести до зростання соціальної напруги, Житомирська обласна рада висловлює протест проти зростання у 2021 році ціни на природний газ, електроенергію, підвищення тарифів за розподіл (доставку) природного газу для газорозподільних компаній та просить Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України, НКРЕКП накласти мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення, а саме:
1. Зупинити підвищення тарифів на постачання та розподіл електричної енергії, постачання та розподіл природного газу з 1 січня 2021 року та зобов’язати енергорозподільчі компанії здійснити перерахунок за надання послуг у грудні 2020 року і січні 2021 року.
2. Скасувати рішення НКРЕКП про збільшення тарифів на послуги транспортування природного газу.
3. Привести тарифи на житлово-комунальні послуги до рівня спроможності їх оплати нашими громадянами», – зазначено у зверненні депутатів Житомирської обласної ради.

Повний текст звернення – у скріншотах нижче:


Нагадаємо, вранці 13 січня у Житомирі протестували проти підвищення тарифів на комунальні послуги і перекривали вулицю Київське шосе. Цього ж дня президент Володимир Зеленський та представники Уряду пообіцяли, що з 1 лютого платіжки за газ будуть знижені на 30%.

Проти підвищення тарифів у Житомирі протестували і 15 січня. Люди зібралися біля компанії «Житомиргаз» на вулиці Фещенка-Чопівського, далі рушили до будівлі «Житомиробленерго».

Опісля люди зайшли до Житомирської облдержадміністрації. Учасники акції вимагали, щоб обласна рада звернулася до президента та Кабміну щодо зменшення тарифів для споживачів та підприємств. Голова облради Володимир Федоренко повідомив, що президія якраз і зібралася, щоб підготувати відповідне звернення.

Як повідомляв Житомир.info, відповідно до рішення виконкому Житомирської міської ради від 30 грудня 2020 року, з січня 2021 року тариф на теплову енергію та послуги з централізованого опалення у Житомирі зріс на 18%. Крім того, з січня 2021 року в Житомирі зріс тариф і на водопостачання та водовідведення на 16%. Щодо приватних компаній, то з 1 січня 2021 тариф на розподіл газу АТ «Житомиргаз» становитиме 2,02 грн збільшення на 70%. Також на засіданні 28 грудня 2020 року Уряд схвалив постанову, відповідно до якої скасовується пільгова ціна на електроенергію за перші 100 кВт, а прем’єр-міністр доручив перевірити обґрунтованість цін на газ для населення.

11 січня 2020 року на позачерговій сесії Житомирської міської ради депутати обговорили та проголосували за звернення до центральних органів влади щодо передачі у власність міста газових мереж та неприпустимості збільшення тарифів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: тариф протест мітинг акція комунальні послуги звернення облрада  
Матеріали по темі