Місто

​Директор водоканалу та мер Житомира показали реконструйовану станцію підйому води і розповіли про економію

29 January 2021, 15:05

Три насосних агрегати, невелика електрощитова і ремонт в маленькій кімнаті - такий вигляд має реконструйована станція підйому води на вулиці Князів Острозьких у Житомирі. Ремонт і заміну обладнання тут закінчили наприкінці 2020 року. Директор житомирського водоканалу Андрій Нікітін розповідає: ця станція - ще один приклад того, як комунальне підприємство підходить до модернізації обладнання.

«Раніше, коли ми робили такі насосні станції, то ми замінювали просто насосне обладнання і отримували доволі швидкий термін окупності. Коли ви міняєте таке застаріле насосне обладнання на нове і сучасне, то ви можете окупити такий проєкт за 1, або за 1,5 роки. Але ми зрозуміли, що хоч з фінансової точки зору це привабливо, це – неправильний підхід до реконструкції об’єктів. Якщо ми подивимось на архітектурну частину цього будинку, на колишню систему електропостачання і трубопроводи, які знаходяться у внутрішній частині, і засувки, і трубопроводи, які знаходяться на зовнішній частині, то вони більше не можуть служити нашому водоканалу і нашим мешканця та забезпечувати стале водопостачання. Тому ми прийняли рішення, що ми будемо інвестувати кошти в такі об’єкти, щоб зробити все. Так - це дорожче. Вартість такого одного невеликого об’єкту - 900 000 гривень. Але це правильний підхід і, головне, що я зараз хотів би донести, це те - ми будемо це робити з таким підходом, як в західній Європі, і формувати певні правильні традиції: робити якісно, високоякісно і робити все та одразу», - розповідає директор КП «Житомирводоканал» Андрій Нікітін.


Реконструкція також дозволяє заощаджувати на споживанні електроенергії.

«Це енергоефективність. І ми отримали, після місяця споживання, 62,5% економії електричної енергії. Це доволі суттєво. Я підрахував вчора - це орієнтовно 150 000 гривень на рік», - каже директор водоканалу.

Відокремлене приміщення і сучасне компактне обладнання дозволило звільнити більшу частину приміщення, де розташовується насосна станція. І, за словами мера Житомира Сергія Сухомлина, вільна частина будівлі може використовуватися для розміщення тут соціальних об'єктів.

«Зараз оренда приміщень йде тільки через систему ProZorro. У нас вже є досвід КП «Житомиртеплокомуненерго» і його котелень, які виводяться з експлуатації. Наприклад, в схожому приміщенні на Київській діти займаються боксом: взяли приміщення в оренду і діти там займаються спортом. На вулиці Київській, 60 волонтери і військові капелани разом з школою «Сяйво» роблять відділення, яке буде займатись вихованням дітей. Там повна реконструкція цієї котельні. У більшості таких приміщень виникають соціальні об’єкти і це дуже зручно для мешканців, для дітей цього мікрорайону. Якщо тут з’явиться хоча б невеличка секція з боксу, чи будь-яка інша, це буде зручно для місцевих мешканців», - розповідає Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, у Житомирі з 1 січня зріс тариф на водопостачання, а з весни на водоканалі обіцяли якіснішу воду в кранах.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водоканал насосна станція реконструкція економія Нікітін  
Матеріали по темі