Економіка

Суд заборонив «Житомиргаз Збут» виставляти рахунки за спожитий до січня 2021 року газ, постачальник збирається це оскаржити

23 February 2021, 15:14

Окружний адміністративний суд частково задовольнив вимоги Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» про забезпечення позову, заборонивши НКРЕКП видавати ліцензії на постачання природного газу 16 ТОВ, в тому числі – «Житомир-Газзбут», а 16 підприємствам, в тому числі «Житомиргаз Збут», заборонено виставляти рахунки про оплату за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно).

Відповідне рішення було ухвалене 8 лютого 2021 року. Заява НАК «Нафтогаз України» про вжиття заходів забезпечення позову до подання позову в адміністративній справі зумовлена тим, що компанія збирається через суд позбавити ліцензії «дублерів», які створили регіональні газопостачальники, щоб уникнути відповідальності за борги на загальну суму 23,3 млрд грн.

«НКРЕКП прийнята постанова від 03 лютого 2021 року № 186 «Про видачу ліцензій з постачання електричної енергії споживачу» ТОВ «ВІННИЦЯ- ГАЗЗБУТ», ТОВ «ВОЛИНЬ-ГАЗЗБУТ», ТОВ «ДНІПРОПЕТРОВСЬК-ГАЗЗБУТ», ТОВ «ЖИТОМИР-ГАЗЗБУТ», ТОВ «ЗАКАРПАТ-ГАЗЗБУТ», ТОВ «ЗАПОРІЖ-ГАЗЗБУТ», ТОВ «ІВАНО-ФРАНКІВСЬК-ГАЗЗБУТ», ТОВ «КИЇВОБЛ-ГАЗЗБУТ», ТОВ «РІВНЕ ГАЗЗБУТ», ТОВ «СУМИ-ГАЗЗБУТ», ТОВ «ХАРКІВ-ГАЗЗБУТ», ТОВ «ЧЕРНІВЦІ- ГАЗЗБУТ» та ТОВ «ЧЕРНІГІВ-ГАЗЗБУТ» (далі разом також - нові газзбути). АТ «НАК «Нафтогаз України» у поданій заяві зазначає, що газзбутові організації, загальна заборгованість яких перед АТ «НАК «Нафтогаз України» становить 23 309 862 109, 32 грн., мають намір та вчиняють заходи, спрямовані на уникнення відповідальності перед АТ «НАК «Нафтогаз України» за порушення грошових зобов`язань та сплати боргу за отриманий газ, зокрема, виведення їх єдиного активу - дебіторської заборгованості побутових споживачів за спожитий природний газ, що призведе до порушення прав АТ «НАК «Нафтогаз України», законодавства на ринку природного газу та унеможливить повернення заборгованості АТ «НАК «Нафтогаз України» за спожитий такими газзбутовими організаціями природний газ, що у свою чергу унеможливить виконання судового рішення у даній справі, в разі задоволення позовних вимог позивача», - йдеться в ухвалі.

Зазначається, що 16 новостворених ТОВ, в назві яких є сполучення «Газзбут», мають одне й теж місцезнаходження юридичної особи, одних й тих же керівників юридичних осіб та одні й ті ж види діяльності, що і раніше діючи газопостачальні компанії. Зокрема, ТОВ «Житомиргаз Збут» (створене в січні 2015 року) та ТОВ «Житомир-Газзбут» (створене у вересня 2020 року).

Зазначимо, що суд не задовольнив деякі вимоги «Нафтогаз України» щодо забезпечення позову, які стосувалися заборони розпоряджатися грошовими коштами, отриманими та такими, що можуть бути отримані у майбутньому від побутових споживачів за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно); вчиняти правочини, предметом яких є відступлення права вимоги до побутових споживачів; отримувати грошові кошти від побутових споживачів в рахунок оплати заборгованості за природний газ, спожитий ними до січня 2021 року (включно).

Скріншот з ухвали Окружного адмінсуду м.Києва

Водночас ТОВ «Житомиргаз Збут» 23 лютого оприлюднило офіційну заяву про те, що буде оскаржувати ухвалу адмінсуду міста Києва та продовжує забезпечувати споживачів газом.

Нагадаємо, 20 листопада 2020 року господарський суд Житомирської області відкрив провадження за позовом НАК «Нафтогаз України» до ТОВ «Житомиргаз Збут» щодо стягнення заборгованості в розмірі 362 млн 100 тис. 549,70 грн.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2021 року Антимонопольний комітет України розпочав справи щодо шести газопостачальних компаній через встановлення завищених цін на газ для населення, в списку є ТОВ «Житомиргаз Збут».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд Нафтогаз "Житомиргаз Збут" газ борг  
Матеріали по темі